Títo Slováci prišli s unikátnym nápadom. Jedlo z fariem vďaka nim dostaneš priamo pred svoje dvere
- Na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí chcú veci robiť inak, s veľkým srdcom. To je prípad aj mladých ľudí, tímu, ktorý sa pustil do projektu, ktorý možno niektorí už dobre poznáte. Svet Bedničiek nie je len tak hocijaký projekt. Je to vyjadrenie lásky a vďaky k prírode a hodnotám, pomaly vytrácajúcim sa zo života ľudí.
- Na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí chcú veci robiť inak, s veľkým srdcom. To je prípad aj mladých ľudí, tímu, ktorý sa pustil do projektu, ktorý možno niektorí už dobre poznáte. Svet Bedničiek nie je len tak hocijaký projekt. Je to vyjadrenie lásky a vďaky k prírode a hodnotám, pomaly vytrácajúcim sa zo života ľudí.
Čoraz viac ľudí sa začína zaujímať o to, aké potraviny konzumujú. V kurze sú slová ako bio, eko, raw, vegánstvo, vegetariánstvo, ale aj farmárske výrobky či lokálne trhy. Oveľa radšej si už kúpime ovocie a zeleninu na trhu, poprípade si dáme tú „námahu“ a vyberieme sa priamo do blízkej farmy.
Ak hľadáš spôsob, ako sa k takýmto produktom dostať, ako podporiť farmárov a predajcov poctivých potravín, Svet Bedničiek (pozn. red. aktuálne FARMOVE) je ideálny spôsob. Navyše je to skutočne jednoduché a pohodlné. Všetko vybavíš z domu a kvalitné potraviny ti budú doručené v bedničke rovno k dverám. Začína to byť zaujímavé, však? Kým sa však dostaneme k príbehu, a určite nebudem preháňať, keď si dovolím povedať, že aj k poslaniu, pozrieme sa, ako to celé začalo.
Svet Bedničiek (pozn. red. aktuálne FARMOVE) nie je len o ľuďoch, je to aj o tvrdej práci. S touto kreatívnou, skvelou a jedinečnou myšlienkou prišli dvaja chalani, Andrej a Peter, dedinskí chlapci, zvyknutí na produkty dopestované na vlastných záhradkách. Rozhodli sa podporiť a pomôcť ľuďom, ktorí ešte nehodili „motyku“ za hlavu a svoju prácu aj napriek ťažším chvíľam milujú. A vedzte, že je to práca celoživotná.
Je prirodzené, že človek vyhľadáva potraviny, ktoré sú mu blízke, popri ktorých vyrastal, ktoré pozná. Vyplýva to aj z našej minulosti, z našej podstaty. Vo Svete Bedničiek sa snažia oživiť pôvodné hodnoty a zároveň aj stravovanie, a to za pomoci lokálnych pestovateľov a farmárov. Je to predsa prirodzené, no nie? Vďaka tomuto projektu, ale aj vďaka ľuďom, môžu farmári neustále napredovať a ty môžeš mať každý deň čerstvé a lokálne potraviny. Viac zaujímavých informácií sa dočítate v dnešnom rozhovore s “bedničkármi”.
Kedy a ako to celé vzniklo?
Celé to vzniklo ešte v roku 2012, kedy som sa s debničkami zoznámil prvýkrát cez internet a od jedného kamoša. Myšlienka bola skvelá a veľmi som chcel spoznať ľudí, ktorí to už reálne robia a tak som napísal do Čiech, našim českým priateľom Janke a Petrovi zo Světa Bedýnek. Stretli sme sa a doteraz to ťaháme spolu, fungujeme ako ich jediná franchise na Slovensku.
Ešte v tom roku v lete som začal robiť aktivity smerujúce k hľadaniu našich aj aktuálnych dodávateľov ovocia a zeleniny, rozprával som sa s nimi o celej myšlienke a predstavoval im ju natoľko, že si ju zaľúbili až v Šuranoch, kde sa tiahnu naše začiatky. Na farme Sepo sme urobili naše prvé debničky. Práve oni boli našim hlavným dodávateľom zeleniny, a tak sme mali každé ráno všetko vždy pekne pripravené a hlavne čerstvé. Sú to veľmi pekné spomienky, kedy by nám ani vo sne nenapadlo, že sa dostaneme až sem. Ja a môj parťák, tiež dlhoročný veľmi dobrý kamarát Andrej, sme sa do toho „opreli“ ako sa patrí a nedávno sme oslávili „už“ naše 3. výročie.
Čo vás viedlo práve k podporovaniu lokálnych farmárov a domácich produktov?
Prvé, čo mi napadne, je hrdosť na to, že som Slovák. Rád by som túto myšlienku v tom celom ponechal, ja a Andrej sme chalani z dediny a vieme, ako majú poctivé a lokálne potraviny vyzerať, no najmä chutiť. Vyrastal som na lazoch, kde som trávil veľa času, hlavne v lete cez prázdniny.
Tu sme pestovali zeleninu, chovali domáce zvieratá a poznali, čo je to ťažká práca v krásnom prostredí a chuť toho, čo sme si dopestovali a dochovali, bola tá pravá, takú akú by mali zažiť všetci, aby ju mali s čím porovnať. Preto nám to nedalo a prebudilo sa v nás to povedomie, ktoré je našou hnacou silou. Milujem vzťahy s ľuďmi, to, keď spoznám človeka a je to na celý život, pretože to sú ozajstné kamarátstva, ba dokonca priateľstvá. Táto práca to umožňuje v plnom rozsahu, jednak s dodávateľmi a na strane druhej aj so zákazníkmi.
Ako ste si na začiatku vyberali farmy? Mali ste predstavu o tom, čo presne farmy alebo výrobcovia musia spĺňať?
Inšpiráciu sme brali z Čiech od Janky a Petra, oni nám poradili koho približne hľadať. Za seba však môžem povedať, že dôležité je tých konkrétnych ľudí spoznať. Farmár či pestovateľ vám nepredá len tovar, no niečo, k čomu má vzťah, čo miluje a robí s láskou. Výsledkom toho je konkrétny poctivý produkt.
Mali sme rôzne skúsenosti, aj sme sa popálili, no v konečnom dôsledku sme mali naozaj šťastie na ľudí, ako som už spomínal, napr. na samotnej farme Sepo. Dá sa povedať, že sme sa prvýkrát videli, presvedčili sa o ich poctivosti a láske k tomu, čo robia a už sme u nich na dvore začínali.
Pamätám si na tie spoločné kávičky a čaje z ich čerstvých byliniek, keď sme mali kúsok voľnejšie, bolo to úžasné, a to sú práve tie vzťahy, priateľstvá, ktoré vznikli vďaka tomuto projektu. Hlavným kritériom pri hľadaní dodávateľov bola najmä kvalita produktov, aby neboli za každú cenu komerčné, tak ako to dnes zvyčajne aj býva. Tým myslím hlavne ich spôsob pestovania – aby to nebola kvantita na úkor kvality, t.j. aby nešlo o zeleninu či ovocie plnú pesticídov.
Začali sa vám farmy ozývať aj samé od seba?
Teraz je to tak, že každý mesiac riešime niekoľko ponúk na spoluprácu, ktoré nám poslali sami dodávatelia. Ak tam nie je problém s logistikou či tento produkt ešte nemáme do ponuky zaradený, s radosťou rozširujeme naše portfólio o nové poctivé produkty.
Máte dnes pri výbere farmy nejaké kritériá?
Bez toho by to nešlo. Tie kritériá sú v podstate rovnaké, ako tomu bolo na začiatku, na čo sme hrdí – kvalitu sme stále nevymenili za kvantitu a ani to nikdy nechceme urobiť. Jednoducho povedané – princípom je, aby bol produkt vyrobený, alebo ovocie a zelenina dopestované tak, ako to robili naši starí rodičia.
Bez zbytočnej chémie, z pravých surovín a podobne. Žiadne prídavné látky, ak nie sú nevyhnutné, radšej nech má produkt spotrebu kratšiu, ale doprajete si pravý chuťový zážitok a skutočne zdravú potravinu.“Toto na slovenskom trhu jednoducho chýba, ľudia už snáď aj zabudli, ako chutí poriadna paradajka.”
Sú debničky, v ktorých dovážate ovocie a zeleninu, z nejakého ekologického materiálu? Vyrábate si ich sami, poprípade – dajú sa ekologicky spracovať alebo sa dokonca vracajú opäť k vám?
Áno, naša filozofia súvisí úzko s ekologickým prístupom vo všetkom, čo robíme. Najskôr sme používali drevené debničky, ktoré sme si sami vyrobili. Bolo to však nepraktické, zákazníci ich nemali častokrát kde uložiť. Tak sme si dali vyrobiť papierové ekologické a skladateľné debničky – ide o vratný obal, za ktorý platí zákazník len zálohu, ktorú mu vrátime, keď debničku odovzdá pri ďalšej objednávke. Tieto debničky cirkulujú medzi zákazníkmi, t.j. niekoľkokrát sa vrátia naspäť ku nám a keď splnia svoj účel a skončí ich životnosť, dáme ich zrecyklovať.
Čo všetko sa dá u vás objednať? Budete časom rozširovať sortiment a hľadať nových farmárov na spoluprácu?
Na začiatku to bola len zelenina a ovocie. Ľudia však mali záujem o kvalitné poctivé mliečne produkty či mäso. Dopyt tu bol a tak sme hľadali poctivých farmárov, zaistili logistiku a pomaly dopĺňali ponuku. Neskôr sme doplnili aj zaujímavé spracované produkty – na Slovensku farmári vyrábajú naozaj úžasné kvalitné produkty, napríklad sme zaradili do ponuky dulové či mišpuľové džemy, to je niečo úžasné.
Doplnili sme tiež obilniny, strukoviny, múky mleté tradičným spôsobom na kamennom mlyne, poctivé 100% ovocné šťavy, kváskové domáce chlebíky, všetko produkty bez zbytočnej chémie, a dovolíme si povedať, že mnohé produkty majú aj veľmi dobrú cenu. Pridali sme aj domáci med od pravého včelára, vajíčka z farmy z voľného výbehu, no napríklad aj čerstvé zdravé slovenské ryby.
Aby sme nezabudli – máme aj pár exotických či zahraničných produktov – pretože je po nich dopyt. Ale vždy, aj napriek tomu, že sú z väčšej diaľky, sa snažíme, aby to bol produkt s oveľa vyššou nutričnou hodnotou. Držíme sa pevne filozofie najvyššej kvality. Budeme stále hľadať poctivých ľudí, ktorých ešte neopustila chuť robiť veci najlepšie, ako len vedia a od srdca.
Začínali ste iba dvaja. Koľkočlenný tím máte dnes?
“Na začiatku nám pomáhala naša rodina, pracovali sme od rána do večera, ale nie je tomu inak ani dnes. Ako rástol dopyt, prijali sme skladníka, teraz už viacerých.” Donedávna sme dokonca sami vozili zákazníkom tovar, ale našli sme už skvelého šoféra nadšeného pre našu vec. Rozrástli sme sa o ľudí, ktorí sa venujú na full time báze administratíve a logistike či technickej podpore webstránky – veľmi si zakladáme na skvelom zákazníckom servise a logistika od farmárov ku nám a ku koncovému zákazníkovi je veľmi náročná. Momentálne je nás už 8.
Je úžasné, že vo firme sú všetko ľudia, ktorí majú k farmárčeniu či zdravým domácim potravinám vzťah, jednoducho sme sa našli a kráčame jedným smerom za spoločným cieľom.
Predpokladám, že ovocia, zeleniny a iných dobrôt máte doma hojne. Kedy ste naposledy nakupovali v bežnom obchode?
Určite áno, väčšina zamestnancov sa stravuje takmer výlučne produktami od farmárov. Samozrejme, po drogériu zbehneme tam, kde to máme najbližšie, alebo každý pozná situáciu, keď sa niekam ponáhľate, skočíte do prvého obchodu, ktorý vidíte po ceste. Je ale úžasné prísť do nášho skladu a vybrať si nejakú farmársku dobrotu. Zamestnanci si dokonca v práci sami varia z našich produktov, jednoducho keď raz ochutnáte, pochopíte, že priamo pod nosom máte skvelé produkty, a teda nie je dôvod kupovať zahraničné.
Ako hodnotíte zeleninu a ovocie v supermarketoch? Prečo je lepšie si to objednať v bedničke od farmárov?
Neradi by sme hodnotili supermarkety alebo iné subjekty na trhu. No za nás – stojíme si za tým, že zelenina a ovocie by nemali cestovať zbytočne stovky kilometrov zo zahraničia. Na Slovensku máme predsa zdroje, kapacity, úžasnú pôdu a neskutočne pracovitých úprimných ľudí, ktorí pestujú perfektnú zeleninu a ovocie bez zbytočnej chémie! Každý dobre vie, že pokiaľ zelenina či ovocie cestuje zo zahraničia, často dozrieva po ceste, na cestu je ošetrená chémiou, aby to „prežila“, a keď dorazí ku nám, aj tak nemá žiadnu chuť.
“Sme presvedčení o tom, že to vieme urobiť aj inak – kupovať prevažne lokálne potraviny, podporujeme predsa aj seba a svoje okolie.” Okrem toho Vám ponúkame službu dovozu až domov pred dvere. Veľa ľudí ocení, že sa nemusia trápiť s ťažkými taškami a šetria čas, pre niekoho je zas dôležité to, že tá potravina jednoducho skvele chutí, alebo u nás nájdu niečo, čo inde nedostanú. Napríklad čerstvé eko bylinky. Dodáva nám ich pani Benčeková, ktorá radšej burinku ručne trhá. “Je to akýsi návrat k pôvodnému pestovaniu, a neviem ako pre vás, ale pre nás je to neskutočne fascinujúce.”
Všimla som si, že sem-tam pridáte aj nejaký recept pre inšpiráciu. Pripravujete si tieto jedlá aj doma?
Áno, doteraz sme spolupracovali so šikovnými foodbloggerkami a určite do budúcna aj budeme. No do našej firmy prišlo teraz aj jedno šikovné žieňa, ktoré nedávno dokonca chovalo kozy. Ako to s tým súvisí?
Má veľkú záhradu, kopu ovocných stromov, a preto sú jej farmárske produkty veľmi blízke – priam sa zaľúbila do všetkého lokálneho. Stravuje sa takmer výlučne farmárskymi produktami, a tak sa rozhodla, že pri bežnom varení trošku pomôže pri prome. Pofotí, čo sama navarí a vytvorí. Takže väčšinu fotiek, ktoré uvidíte pri receptoch, sú naše vlastné overené jedlá z presne tých surovín, ktoré nájdete v našom e-shope.
Mnoho ľudí dnes inklinuje k vegetariánstvu a vegánstvu. Zaznamenali ste tento trend aj pri vašich objednávkach?
Robili sme taký menší prieskum medzi zákazníkmi, aby sme ich komplexne pochopili. Vedeli sme, že naši zákazníci – alebo ľudia zaujímajúci sa o farmárske produkty, sú vyslovene „uvedomelí spotrebitelia“, čo sa naozaj potvrdilo. Uvedomelí hlavne v tom zmysle, že sa zaujímajú o to, aký dopad majú ich aktivity či aktivity obchodníkov na životné prostredie, alebo aj to, ako sú zvieratá chované. Isté percento zákazníkov sú z vlastného presvedčenia vegetariáni alebo vegáni, aj keď väčšie množstvo zákazníkov skôr vo všeobecnosti zaujíma to, že produkty sú domáce a tej pravej chuti. Ale ten trend vegetariánstva a vegánstva tu je, aj keď nie taký veľký.
Vidím, že spolupracujete s veľkým množstvom farmárov a s rôznymi dodávateľmi. Máte pod palcom každé jedno jablko? Myslím to tak, či vidíte aj do „vnútra“ fariem, do ich politiky.
Určite áno, od začiatku sme vždy preverili každého jedného dodávateľa osobne. Ako som už povedal, chceme, aby sme mali rovnaké poslanie, robiť veci poctivo, prirodzene, s láskou – ak toto u dodávateľa nájdeme, už stačí „len“ naplánovať logistiku, ako dostaneme jeho produkty k zákazníkovi.
Začínali ste s rozvozom v pár mestách. Kde všade vás môžeme stretnúť dnes?
Logisticky je debničkovanie naozaj veľmi náročné. Zobrať produkty od farmára či dodávateľa, v správnom čase a čerstvé doručiť zákazníkovi, to je neskutočne veľa práce v sklade i pri plánovaní logistiky. Snažíme sa ale sprístupniť tieto úžasné domáce produkty čo najviac ľuďom na Slovensku, preto sme priniesli ako prví na Slovensku možnosť objednať si tovar kamkoľvek na Slovensko cez externú firmu.
Ponuka nie je síce plnohodnotná, nakoľko autá musia byť z praktických dôvodov pri prevoze chladeného tovaru (mäso, mliečne produkty) chladené. Kompletnú ponuku, zahŕňajúcu aj čerstvé a chladené produkty, je možné momentálne objednať v Bratislave a okolí, Trnave, Žiline, Trenčíne, Nitre, Zvolene, Žiari nad Hronom, Žarnovici, Novej Bani a v Banskej Bystrici.
Beriete svoju prácu ako posolstvo? Myslím, si, že robíte veľmi veľa pre rozvoj lokálneho predaja. Snažíte sa nejako zvýšiť povedomie ľudí?
Pri našom každodennom úsilí robiť veci čo najlepšie ako vieme, nás poháňajú práve kladné reakcie zákazníkov i podpora farmárov a toho, čo je naše, domáce. Reakcie zákazníkov sú úžasné. Ten pocit, že zákazník oceňuje rozdiel v chuti zeleniny a ovocia a ostatných farmárskych produktov, je na nezaplatenie. Čo sa týka povedomia ľudí, je to niekedy ťažké. Zvyšovanie povedomia stojí veľa peňazí a v dnešnom svete presýtenom reklamou si ľudia reklamu všímajú málo. Avšak trend kupovať domáce, lokálne a farmárske produkty sa naozaj zosilňuje aj u nás a je to cítiť, ak už sa niekde ukážeme, či je to nejaký lokálny trh, festival alebo internetový článok, ľudia si nás zapamätajú a sami zisťujú možnosti, ako sa k produktom dostať.
Na záver ešte pár slov odo mňa. Svet Bedničiek (pozn. red. aktuálne FARMOVE) nám ponúkol, že si môžeme na vlastnej koži vyskúšať, aké sú domáce produkty a vypestovaná zelenina a ovocie od farmárov. Bednička nám dorazila v poriadku, logistika fungovala na 100% a na nasledujúcich fotografiách si môžeš pozrieť, čo nám prišlo.
Jediné, čo nás trochu “prekvapilo”, bolo to, že pár produktov bolo balených v plastových sáčkoch a pár v papierových. Je to však nevyhnutné z toho dôvodu, aby potraviny nenapáchli, udržali sa pokope a pri preprave sa nebodaj nestlačili, nepopučili.
Každopádne, chuť je neporovnateľná a z bedničky doslova cítite, že ovocie a zelenina boli pestované poctivo, je za tým tvrdá práca, no samozrejme aj nadšenie a vášeň pre túto prácu.
zdroj: interez.sk, zdroj fotografií: svetbediciek.sk, interez.sk