100-percentné ovocné džúsy nie sú vôbec také zdravé, ako si si myslel. Stoja za vážnou civilizačnou chorobou

  • Ovocné šťavy môžu prispievať k obezite u detí aj dospelých
  • Hlavnou príčinou je nadmerný príjem fruktózy
Ovocný džús
Unsplash/Jugoslocos
  • Ovocné šťavy môžu prispievať k obezite u detí aj dospelých
  • Hlavnou príčinou je nadmerný príjem fruktózy

Pitie ovocnej šťavy sa často javí ako ideálny spôsob na doplnenie potrebných vitamínov a živín. Avšak 100-percentné ovocné šťavy obsahujú vysoké množstvo fruktózy, ktorá preukázateľne zvyšuje riziko obezity a môže viesť k poškodeniu pečene či rozvoju cukrovky typu 2.

„Hlavným problémom pri šťavách je ich množstvo. Konzumácia ovocia v takejto forme spôsobuje prekročenie odporúčanej dávky,“ uviedol pre CNN Dr. Walter Willett, spoluautor a vedúci výskumník v oblasti výživy, profesor epidemiológie a výživy na Harvard TH Chan School of Public Health a profesor medicíny na Harvard Medical School v Bostone.

„Napríklad, nie je bežné zjesť naraz tri pomaranče. Ale pohár pomarančovej šťavy obsahuje približne tri pomaranče, ktoré sa dajú vypiť za minútu alebo dve. Potom je lákavé naliať si ďalší pohár, čo znamená pridanie veľkého množstva kalórií,“ povedal Willett.

Prečo je nadmerná fruktóza škodlivá

V tejto štúdii pozorovali vedci dva druhy cukrov – glukózu a fruktózu. Ako sa ukázalo, každý z týchto cukrov sa v našom tele metabolizuje odlišným spôsobom. Zatiaľ čo glukóza sa rýchlo dostáva do pečene a odtiaľ je krvným obehom transportovaná do celého tela, fruktóza sa miesto toho hromadí v tenkom čreve.

Úlohou tenkého čreva je spracovať fruktózu a zabrániť jej preniknutiu do pečene, pretože pečeň nie je prispôsobená na metabolizovanie fruktózy. Vysoké dávky fruktózy však preťažujú absorpčnú schopnosť čriev, čím sa nespracovaná fruktóza dostáva ďalej do pečene a následne sa ukladá vo forme tuku.

Podľa novej štúdie bola denná dávka 100-percentnej ovocnej šťavy u detí spojená so zvýšením indexu telesnej hmotnosti (BMI) o 0,03. Hoci sa tieto zmeny v BMI môžu zdať nepatrné, „keď sa pozriete na malé množstvo v rámci celej populácie sveta, má to obrovský vplyv, najmä preto, že väčšina ľudí nepije 120 ml šťavy denne, čo je štandardná dávka,“ povedala endokrinologička Tamara Hannon. „Pijú pol litra a viac, čo je potom spojené s výrazným zvýšením BMI.“ 

To však nie je jediný problém, upozornil Vasanti Malik, spoluautor štúdie a vedecký pracovník oddelenia výživy na Harvard TH Chan School of Public Health. Ovocná šťava je totiž ochudobnená o vlákninu. „Keď konzumujete kalórie v pevnej forme, váš mozog lepšie registruje tieto kalórie a podľa toho vie upraviť príjem potravy. Ale ak pijete tieto kalórie, možno sa nebudete cítiť sýty a začnete znova jesť.“

Malá porcia stačí

Podľa odporúčaní odborníkov by dospievajúci a dospelí nemali konzumovať viac ako 240 ml ovocnej šťavy denne. Je dôležité si uvedomiť, že džús by sa nemal považovať za zdravý spôsob, ako uhasiť smäd.

„Nemalo by ísť o každodennú súčasť zdravého životného štýlu – skôr by sa mal vnímať ako príležitostná sladká pochúťka,“ vysvetľuje Dr. David Katz, expert na preventívnu medicínu a medicínu životného štýlu.

Pokiaľ ide o konzumáciu celého ovocia, je vhodné zvoliť také druhy, ktoré neobsahujú veľké množstvo fruktózy a majú vysokú nutričnú hodnotu. Výbornou voľbou môžu byť černice, čučoriedky, jahody alebo maliny, ktoré obsahuje vysoké množstvo polyfenolov, známych svojimi silnými antioxidačnými účinkami.

Podľa Live Science sú skvelým doplnkom raňajok alebo chutnou alternatívou k sladkostiam aj jablká, grapefruity či marhule. Naopak mango, čerešne, melóny, banány či hrozno majú relatívne vysoký obsah fruktózy a preto by ich konzumácia mala byť striedma.

Zdroje: CNN, Cell Metabolism, JAMA Network, Live Science

Najnovšie videá

Trendové videá