1 759 eur za bibliu od Trumpa. Kniha „Boh žehnaj USA“ sa tlačí v Číne, obviňujú ju z rúhania

  • Trumpova biblia s názvom „Boh žehnaj USA“ sa tlačí v Číne
  • Spája sa aj s mnohými ďalšími kontroverziami
  • Náboženskí predstavitelia ju obviňujú z rúhania
Trumpova biblia na predaj. Vyrába sa v Číne a spája s kontroverziami
Trumpova biblia podpísaná Reprofoto: Ebay, TASR/AP, Evan Vucci
  • Trumpova biblia s názvom „Boh žehnaj USA“ sa tlačí v Číne
  • Spája sa aj s mnohými ďalšími kontroverziami
  • Náboženskí predstavitelia ju obviňujú z rúhania

Donald Trump má vlastnú „bibliu“. Písať o nej budeme ako o biblii s malým „b“, keďže v preklade nesie názov „Biblia Boh žehnaj USA“. Nejde o žiadnu novinku, kniha za dá kúpiť už od roku 2021.

Kandidát na amerického prezidenta a zároveň exprezident ju však využil vo svojej kampani a tento rok ju začal predávať za 59,99 dolárov (približne 55 eur). Kontroverzné ale je, že Svätú knihu obohatenú o texty venované samotným USA mu tlačia Číňania.

Čo je vlastne „Biblia Boh žehnaj USA“? Prezývajú ju aj jednoducho ako „Trumpovu bibliu“ a v skratke ide o vydanie najpredávanejšej knihy sveta v známom anglickom preklade King James. Obsahuje však aj dodatočné texty konkrétne venované Spojeným štátom americkým. Pôvodne ju napísal hudobný skladateľ Lee Greenwood a Trump ju neskôr začal sám predávať.

Biblia sa od začiatku svojej existencie stretáva so značnou kritikou. Predstavitelia cirkvi ju napríklad opísali za „rúhačskú“ a „nechutnú“. Ďalšou kontroverziou je fakt, že si si ju mohol zakúpiť aj s Trumpovým podpisom. Na portáli Ebay sa v súčasnosti ponúka za 1 900 dolárov (1 759 eur).

Trumpova Biblia o USA tlačená v Číne

Keď Richard Lardner vo Washingtone začal informovať o ziskových podnikoch bývalého prezidenta Donalda Trumpa, dostal tip, že Trumpove biblie boli vytlačené v Číne. Ako píše agentúra AP, priviedlo ho to do „labyrintu irónie, konfliktov záujmov a dokonca aj obvinení z rúhania“.

Dal sa do spolupráce s novinárskym kolegom z Pekingu menom Dejk Kang. Podarilo sa im získať rozhovor s tlačiarenskou spoločnosťou v Číne. Zistilo sa, že knihy sa tu skutočne vyrábali a prepočítali, že ich cena vychádza na menej ako 3 doláre za kus. Keďže sa Trumpova biblia predáva za necelých 60 dolárov, kampaňujúci miliardár z nej mohol zinkasovať približne 7 miliárd. 

Zároveň sa Trumpova administratíva rozhodla tento produkt oslobodiť od ciel uvalených na čínsky tovar. Celé to možno podľa AP dokonca považovať za príspevok k prezidentskej kampani. A ďalšia kontroverzia sa spája so štátom Oklahoma, kde v súčasnosti evidujeme aj žalobu na cirkevného hodnostára superintendenta Ryana Waltersa.

Ten totiž plánuje v štáte minúť 3 milióny dolárov na nákup Trumpových biblií do verejný škôl, podotýka New Republic.

Lardner ďalej odhalil, že jeden nemenovaný americký vydavateľ od celého projektu ustúpil. Urobil tak pod tlakom náboženských predstaviteľov, ktorí odsúdili spojenie Písma a zakladajúcich dokumentov USA. Označili to za „toxickú zmes“, ktorá podnieti kresťanské nacionalistické nálady v evanjelikálnych cirkvách. Iní to označili dokonca za rúhanie.

Za veľkou a zvučnou kritikou stoja významné americké osobnosti od Marka Cubana cez J. B. Pritzkera až po Billa Mahera a Georga Takaia.

„Môže to vytvoriť správanie videné pri kultoch k ich vodcom. Ľudia si zrazu už nemusia len hovoriť: ‚To je správny chlap, páči sa mi jeho politika.‘ Namiesto toho môžu tvrdiť: ‚Ten muž je vyvolený Ježišom. Teraz ho musíme nasledovať kamkoľvek pôjde‘,“ komentoval pre CNN pastor Ben Marsh.

Zdroje: Ebay, AP, New Republic

Najnovšie videá

Trendové videá