4 stravovacie návyky, ktoré ti pomôžu vyhnúť sa predčasnému úmrtiu

  • Veda, ktorá spája jedlo a zdravie, nie je vždy jednoznačná
  • Nová komplexná štúdia určila 4 stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti
Žena v reštaurácii a jedlo na stole
Ilustračný obrázok Unsplash/Pablo Merchán Montes, Unsplash/@inayali
  • Veda, ktorá spája jedlo a zdravie, nie je vždy jednoznačná
  • Nová komplexná štúdia určila 4 stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti

Ak sa považuješ za „jedáka“ bez nejakých špecifických stravovacích návykov, mal by si si dať veľký pozor. Možno ťa unavilo nespočetné množstvo rád, ktoré existuje. Výskumníci však teraz prišli so štúdiou, ktorá spája jedlo a zdravie.

Podľa portálu Science Alert je nová štúdia na túto tému jednou z najkomplexnejších doteraz. Výskumníkom sa podarilo identifikovať štyri stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti. 

Najkomplexnejšia štúdia 

Vedci uskutočnili komplexnú štúdiu, ktorá trvala neuveriteľných 36 rokov. Analyzovali stravovacie návyky 119 315 ľudí. Vzorce porovnávali so štyrmi súbormi uznávaných zdravých stravovacích režimov: Index zdravej výživy, Alternatívna stredomorská strava, Index zdravej rastlinnej stravy a Index alternatívneho zdravého stravovania.

Podarilo sa im úspešne dokázať, že dodržiavanie aspoň jedného z uvedených vzorcov zníži riziko predčasnej smrti, ktorá súvisí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou a respiračnými ochoreniami. Diéty sa síce líšia, no každá z nich zahŕňa ovocie, zeleninu, strukoviny a orechy.

Vedci ozrejmili, že ich výsledky zodpovedajú aj oficiálnym stravovacím usmerneniam pre Američanov (DGAs). Tie odporúčajú viacero zdravých stravovacích návykov tak, aby vyhovovali individuálnym preferenciám, zdravotným problémom a kultúram. Ponúkajú množstvo tipov, ako sa stravovať spôsobom, ktorý nijako nepoškodí zdravie ľudí.

„Zámerom stravovacích pokynov pre Američanov je poskytnúť vedecky podložené stravovacie poradenstvo, ktoré podporuje dobré zdravie a znižuje závažné chronické ochorenia,“ uviedol Frank Hu, nutričný epidemiológ z Harvard TH Chan School of Public Health v Massachusetts.

„Preto je dôležité preskúmať súvislosti medzi stravovacími modelmi odporúčanými DGA a dlhodobými zdravotnými výsledkami, najmä úmrtnosťou.“

Stravovacie návyky

V rámci štúdie sa prejavil Index zdravého stravovania ako mimoriadne užitočný. Poskytuje odporúčané množstvá pre všetky hlavné skupiny potravín vrátane zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov. Čo sa týka skóre alternatívnej stredomorskej stravy, zahŕňa údaje o rybách, ovocí, orechoch, alkohole a podobne. 

Ako ďalší nasleduje Index zdravej rastlinnej stravy, ktorý zaraďuje do jedálnička zdravé rastlinné potraviny vrátane zeleniny. Porovnáva ich so živočíšnymi potravinami a nezdravými rastlinnými potravinami ako sú potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinované obilniny.

jedlo, koreniny, zdravie
zdroj: Unsplash/Ratul Gosh

Napokon je tu aj Index alternatívneho zdravého stravovania, ktorý zahŕňa doslova všetko od zeleniny až po sladené nápoje. Ozrejmuje hlavne to, ako súvisia tieto produkty s chronickými chorobami. 

Na základe výsledkov najnovšej štúdie je skvelý nápad začať dodržiavať aspoň jeden z týchto uvedených prístupov.

„Je dôležité vyhodnotiť dodržiavanie stravovacích vzorcov odporúčaných DGA a zdravotných výsledkov vrátane úmrtnosti, aby bolo možné vykonať včasné aktualizácie,“ hovorí Hu.

Predĺženie života

Výsledky výskumu ale nemôžu s konečnou platnosťou zatiaľ povedať to, že tieto špecifické stravovacie návyky život predlžujú. Štúdia sa skôr spolieha na vlastné údaje než na čokoľvek, čo je vedecky zaznamenané. Asociácia je však dostatočne jasná na to, aby sa dalo povedať, že výskum preukazuje zdravotné výhody dobrého stravovania.

Je všeobecne jasné, že dodržiavanie zdravej stravy počas celého života vedie k jeho najdlhšiemu trvaniu. Údaje DGAs pre Američanov sa majú v blízkej budúcnosti vďaka novej štúdii čoskoro aktualizovať. 

„Naše zistenia budú cenné pre Poradný výbor pre diétne usmernenia na roky 2025 až 2030, ktorý sa vytvára s cieľom vyhodnotiť súčasné dôkazy týkajúce sa rôznych stravovacích návykov a zdravotných výsledkov,“ hovorí Hu.

Žena v reštaurácii konzumuje jedlo
zdroj: Unsplash/Alex Haney

Žiadny univerzálny prístup

Známy gerontológ Valter Longo z University of Southern California v USA je však presvedčený, že existuje optimálny vzorec pre pôst alebo diétu, ktorý by tiež mohol poskytnúť ľuďom šancu na maximalizáciu individuálnej dĺžky života. 

Podľa portálu The USC Leonard Davis School of Gerontology pracoval Longo na výskume so svojou kolegyňou Rozalyn Anderson z University of Wisconsin. Spoločne preskúmali literatúru o dlhovekosti a výžive. Všetko následne prirovnali k nášmu vlastnému druhu

„Skúmali sme prepojenie medzi živinami, pôstom, génmi a dlhovekosťou u krátkovekých druhov a spojili sme tieto prepojenia s klinickými a epidemiologickými štúdiami na primátoch a ľuďoch – vrátane storočných,“ hovorí Longo.

Samozrejme, že jediný predpísaný spôsob stravovania nebude pravdepodobne nikdy univerzálnym prístupom, ako sme spomenuli už vyššie. Podľa Longa je ale vynikajúcou metódou dobré množstvo rastlinných bielkovín, dostatok rastlinných tukov a nerafinovaných sacharidov.

„Veľa strukovín, celých zŕn a zeleniny; niektoré ryby; žiadne červené mäso alebo spracované mäso a veľmi málo bieleho mäsa; nízky obsah cukru a rafinovaných obilnín; dobrá hladina orechov a olivového oleja a trochu tmavej čokolády,“ hovorí Longo.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Science Alert, Harvard, The USC Leonard Davis School of Gerontology, JAMA Network

Najnovšie videá

Trendové videá