4 stravovacie návyky, ktoré ti pomôžu vyhnúť sa predčasnému úmrtiu

  • Veda, ktorá spája jedlo a zdravie, nie je vždy jednoznačná
  • Nová komplexná štúdia určila 4 stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti
Žena v reštaurácii a jedlo na stole
Ilustračný obrázok Unsplash/Pablo Merchán Montes, Unsplash/@inayali
  • Veda, ktorá spája jedlo a zdravie, nie je vždy jednoznačná
  • Nová komplexná štúdia určila 4 stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti

Ak sa považuješ za „jedáka“ bez nejakých špecifických stravovacích návykov, mal by si si dať veľký pozor. Možno ťa unavilo nespočetné množstvo rád, ktoré existuje. Výskumníci však teraz prišli so štúdiou, ktorá spája jedlo a zdravie.

Podľa portálu Science Alert je nová štúdia na túto tému jednou z najkomplexnejších doteraz. Výskumníkom sa podarilo identifikovať štyri stravovacie návyky spojené s nižším rizikom úmrtnosti. 

Najkomplexnejšia štúdia 

Vedci uskutočnili komplexnú štúdiu, ktorá trvala neuveriteľných 36 rokov. Analyzovali stravovacie návyky 119 315 ľudí. Vzorce porovnávali so štyrmi súbormi uznávaných zdravých stravovacích režimov: Index zdravej výživy, Alternatívna stredomorská strava, Index zdravej rastlinnej stravy a Index alternatívneho zdravého stravovania.

Podarilo sa im úspešne dokázať, že dodržiavanie aspoň jedného z uvedených vzorcov zníži riziko predčasnej smrti, ktorá súvisí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou a respiračnými ochoreniami. Diéty sa síce líšia, no každá z nich zahŕňa ovocie, zeleninu, strukoviny a orechy.

Vedci ozrejmili, že ich výsledky zodpovedajú aj oficiálnym stravovacím usmerneniam pre Američanov (DGAs). Tie odporúčajú viacero zdravých stravovacích návykov tak, aby vyhovovali individuálnym preferenciám, zdravotným problémom a kultúram. Ponúkajú množstvo tipov, ako sa stravovať spôsobom, ktorý nijako nepoškodí zdravie ľudí.

„Zámerom stravovacích pokynov pre Američanov je poskytnúť vedecky podložené stravovacie poradenstvo, ktoré podporuje dobré zdravie a znižuje závažné chronické ochorenia,“ uviedol Frank Hu, nutričný epidemiológ z Harvard TH Chan School of Public Health v Massachusetts.

„Preto je dôležité preskúmať súvislosti medzi stravovacími modelmi odporúčanými DGA a dlhodobými zdravotnými výsledkami, najmä úmrtnosťou.“

Stravovacie návyky

V rámci štúdie sa prejavil Index zdravého stravovania ako mimoriadne užitočný. Poskytuje odporúčané množstvá pre všetky hlavné skupiny potravín vrátane zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov. Čo sa týka skóre alternatívnej stredomorskej stravy, zahŕňa údaje o rybách, ovocí, orechoch, alkohole a podobne. 

Ako ďalší nasleduje Index zdravej rastlinnej stravy, ktorý zaraďuje do jedálnička zdravé rastlinné potraviny vrátane zeleniny. Porovnáva ich so živočíšnymi potravinami a nezdravými rastlinnými potravinami ako sú potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinované obilniny.

jedlo, koreniny, zdravie
zdroj: Unsplash/Ratul Gosh

Napokon je tu aj Index alternatívneho zdravého stravovania, ktorý zahŕňa doslova všetko od zeleniny až po sladené nápoje. Ozrejmuje hlavne to, ako súvisia tieto produkty s chronickými chorobami. 

Na základe výsledkov najnovšej štúdie je skvelý nápad začať dodržiavať aspoň jeden z týchto uvedených prístupov.

„Je dôležité vyhodnotiť dodržiavanie stravovacích vzorcov odporúčaných DGA a zdravotných výsledkov vrátane úmrtnosti, aby bolo možné vykonať včasné aktualizácie,“ hovorí Hu.

Predĺženie života

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Science Alert, Harvard, The USC Leonard Davis School of Gerontology, JAMA Network

Najnovšie videá

Trendové videá