5 najlepších podnikov sveta nájdeš len 1 hodinu od Bratislavy. Ich návštevu určite nevynechaj
- Ak patríš medzi milovníkov výborného jedla a vyladených drinkov, potom by si mal spozornieť
- Jeden z najlepších gurmánskych zážitkov môžeš zažiť aj na skok od Bratislavy
- Ak patríš medzi milovníkov výborného jedla a vyladených drinkov, potom by si mal spozornieť
- Jeden z najlepších gurmánskych zážitkov môžeš zažiť aj na skok od Bratislavy
Rebríček The World’s 50 Best Restaurants je uznávaným zdrojom, ktorý odráža a oslavuje bohatstvo a rozmanitosť svetovej kulinárskej scény.
Každoročne sa vytvára na základe hlasovania panelu viac ako 1 080 kulinárskych expertov, poskytujúc tak snímku najlepších destinácií pre jedinečné gastrozážitky. Zároveň funguje ako barometer svetových gastronomických trendov.
Hneď niekoľko podnikov, ktoré sa dostali do tohto uznávaného rebríčka, sa nachádza aj v susednej Viedni, a teda len hodinu cesty autom z Bratislavy.
Tieto podniky majú v sebe niečo magické, čo priláka nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z celého sveta. Či už ide o inovatívne prístupy k príprave jedál, používanie lokálnych a sezónnych surovín alebo jedinečné gastronomické zážitky, je sa tu na čo tešiť.
Amadors Wirtshaus
Šéfkuchár nemeckého pôvodu Juan Amador pomáha udržať Viedeň na kulinárskej mape vďaka tomuto chrámu avantgardného kulinárskeho umenia. Amadorovo španielske dedičstvo (jeho rodičia pochádzajú zo Španielska) sa nachádza v elegantne zariadenej vínnej pivnici s klenbou.
Krevety Carabinero s držkami, zeleným kari a mangom, holubie prsia, kakao a fialové kari a omáčka z holubej krvi, predvádzajú všestrannosť jeho ponuky. Nechýba ani nadštandardný výber miestnych vín. Stačí si len uvoľniť opasok a začať si vychutnávať gurmánsky pôžitok.
- Cena degustačného menu: od 200 eur
Josef Cocktail Bar
Josef Cocktailbar je miesto, ktoré je plné prekvapení, z dielne Andrea Hörzer a Philipp M. Ernst. Tento útulný kokteilový brloh má zreteľne oldschoolovú atmosféru so slabým osvetlením a interiérom z prešívanej kože.
Kokteily sú tu ale osviežujúce moderné a veľmi zábavné – ak máš chuť na sladké, možno ťa zláka Crazy Lebowski, ktorý ponúka zmes vodky, domáceho kávového likéru, karamelového stoutu a cmarovo-bieleho čokoládového likéru.
- Priemerná cena za koktail: 17 eur
Konstantin Filippou
V tomto podniku nájdeš grécko-rakúskeho šéfkuchára Konstantina Filippoua. Očakávaj autentické, uvoľnené menu s rybami. Bez pochýb odráža jeho nadnárodný pohľad, ktorý zahŕňa stáže v reštaurácii elít, ako je Gordon Ramsay, Michel Roux Jr’s Le Gavroche a Arzak v San Sebastiáne.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jedlá tu predstavujú zmes rakúskych produktov a stredomorského dedičstva. Predstav si marinovaného lososa, krémovú polievku vichyssoise a pažítkový olej alebo rybiu polievku s kuskusom a salsou verde. Vzhľad jedálne dopĺňajú sušené divoké bylinky, ktoré tu visia rovno zo stropu.
- Priemerná cena na osobu: 40 eur
Tian
Christian Halper’s Tian je reštaurácia, ktorá ponúka bezmäsité degustačné menu šéfkuchára Paula Ivića s tromi kuchárskymi čepeľami. Každý chod je založený na niekoľkých vybraných ingredienciách. Typické sú jedlá ako kozí syr a šošovicová polievka, kaleráb s hráškom a quinoa so zelenými mandľami.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Organické džúsy a vína podporujú zelenú filozofiu kuchyne. Reštaurácia sa stala najúspešnejším vegetariánskym podnikom v Rakúsku, čo potvrdzuje jej získanie hviezdy Michelin a 17 bodov a troch čiapok v hodnotení Gault & Millau.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
- Priemerná cena na osobu: 84 eur
Steirereck
Heinz Reitbauer je uznávaný rakúsky šéfkuchár, ktorý je spoluvlastníkom a prevádzkovateľom reštaurácie Steirereck, nachádzajúcej sa v parku Stadtpark vo Viedni.
Reštaurácia Steirereck je považovaná za jednu z najlepších na svete a pravidelne sa umiestňuje v rebríčku „The World’s 50 Best Restaurants“, čo je svedectvom Reitbauerovej kulinárskej excelentnosti a inovácií.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Heinz Reitbauer sa vyznačuje svojím hlbokým záväzkom voči lokálnej a sezónnej kuchyni, pričom kládol veľký dôraz na udržateľnosť a používanie surovín získaných od lokálnych farmárov a dodávateľov. Jeho kulinárska filozofia je založená na rešpekte k tradíciám rakúskej kuchyne, pričom ich kombinuje s modernými technikami a kreatívnymi prístupmi k príprave jedál.
- Degustačné menu: od 106 eur
Tieto reštaurácie sú dôkazom, že Viedeň je nielen hlavným mestom hudby a umenia, ale aj významným centrom kulinárskej excelentnosti. Od tradičných rakúskych špecialít po medzinárodne inšpirované menu, gastroscéna vo Viedni je dynamická a rozmanitá.
Ak teda plánuješ návštevu Bratislavy alebo tu bývaš, nezabudni zahrnúť do svojich plánov aj výlet do Viedne.
Zdroj: 50 Best Discovery