5 skvelých bratislavských cukrární, kde si dáš dezerty špičkovej kvality
- V Bratislave za posledné obdobie stihlo vyrásť nespočet kvalitných kaviarní či cukrární
- Ktoré sú však tie, ktorým neodoláš ani pri najstriktnejšej diéte
- My sme vybrali 5 prevádzok, z ktorých neodíde žiaden fanúšik cukroviniek sklamaný
- V Bratislave za posledné obdobie stihlo vyrásť nespočet kvalitných kaviarní či cukrární
- Ktoré sú však tie, ktorým neodoláš ani pri najstriktnejšej diéte
- My sme vybrali 5 prevádzok, z ktorých neodíde žiaden fanúšik cukroviniek sklamaný
Wagner
Už takmer 70 rokov sa rodinná cukráreň Wagner drží na špičke svojho remesla. Vďaka zachovaniu klasickej výroby im dnes zákusky závidia mnohí cukrári, ktorí už nevedia produkovať starými metódami.
Cukráreň od začiatku ťaží z pôvodných postupov, ktoré sa Wagner starší naučil ešte od svojho majstra. No jej úspech na modernom trhu je založený aj na tom, že sa nebojí skúšať nové veci.
„Tradičné“ tu však neznamená, že v ponuke nájdeš iba krémeše a likérové špice. V ponuke Wagner sú aj paleo zákusky a zákusky vhodné pre diabetikov či celiatikov vyrábané s brezovým sirupom namiesto cukru.
„Sme zvyknutí na to, že naše produkty kopírujú iné cukrárne. Je to pre nás signál, že musíme napredovať ďalej. Stalo sa, že nám konkurencia prebrala klienta, väčšina sa k nám však vrátila späť. Čo nás však hnevá, je, keď cukrárne predávajú cudzie zákusky a tvrdia, že sú od nás. Sú to nedokázateľné situácie a podvádzajú sa tým zákazníci, ktorí v dobrej viere, že si kúpia náš zákusok, zažívajú sklamanie,“ povedal v rozhovore pre Startitup, majiteľ cukrárne Wagner.
Pán cakes
Palacinky boli neodmysliteľnou súčasťou detstva asi každého z nás. Nie je teda prekvapením, že palacinkárne u nás zažívajú taký menší boom.
Jedným z bratislavských obľúbencov je aj Pán Cakes. Už viac ako rok ho nájdeš na Suchom mýte pri Hodžovom námestí. Domácku atmosféru spojili s moderným prístupom ku tradičnej pochúťke.
Okrem klasík s džemom alebo nutellou nájdeš u Pána Cakesa aj menej tradičné, no o to zaujímavejšie náplne. Medzi nimi „snickers“ s nugátom, karamelom, mliečnou čokoládou a orieškami či gaštanové pyré so šľahačkou.
V Pán Cakes našli veľmi peknú rovnováhu medzi experimentovaním a zachovaním klasickej podstaty palaciniek, aké poznáme od starých mám. Málokoho teda prekvapí ich popularita.
Mondieu
Estetické a kulinárske gurmánstvo ako stvorené pre všetkých pôžitkárov. Ak pri práci bažíš po kráse kombinovanej s pôžitkom, nebude na škodu zastaviť sa práve tu. Vyvážené chute a prevažne zdravý jedálniček. Okrem povinnej kávy aj slané/sladké palacinky, pšeno, mix syrov či domáce nátierky. Nevýhodou sú oproti ostatným podnikom vyššie ceny.
Podnik má dve poschodia, raz ste dole a raz hore. Každé ponúka inú dimenziu zážitku. Dole je to o rýchlosti a hore zas o príjemnom relaxe. A samozrejme, nechýba ani terasa!
Náš tip: Koláče, ktoré rozhodne stoja za všetky výčitky. A makarónky – jedny z najlepších v Bratislave.
Zeppelin cafe
Kaviareň a obchod so suvenírmi v centre na Sedlárskej – to je Zeppelin. Ich koláčiky chutia ako od babičky. Nie je to len čerstvými sezónnymi surovinami, ale aj láskou a zanietením. Kaviareň je rozdelená na dve časti. V oboch si môžeš posedieť pri voňavej káve, ochutnať domáce koláče či sviežu makovú tortu alebo cheesecake.
Okrem tradičného tvarohového s ovocím, nezaváhajte pri čokoládovom alebo limetkovom. Ponuka je pestrá a rôznorodá, denne sa mení, nakoľko na každý deň v Zeppeline pečú nové, čerstvé dobroty.
V predu sa sústreďuje aj predaj suvenírov, aj preto sem denne zablúdi množstvo turistov, ktorí zväčša neodolajú ani vystaveným koláčom. O tom, že Zeppelin sa nesie v znameni kvality, dokonalej chuti, príjemnej atmosféry a milého personálu svedčia aj stovky 5-hviezdičkových hodnotení od miestnych aj cudzincov.
La Donuteria
Malá nenápadná prevádzka na Šafárikovom námestí v Bratislave ti učaruje na prvý pohľad. Útulný interiér, kvalitné donuty a sladké farebné glazúry. Reč je o La Donuterii – prvej slovenskej prevádzke – v ktorej sa donuty pečú aj predávajú.
Donuty tu pripravujú priamo na poschodí prevádzky a s ich výrobou sa začína už o štvrtej ráno. Cesto je ručne robené a poctivé, cukrári nepoužívajú žiadne náhrady či umelé prísady. Glazúry taktiež pozostávajú z tých najkvalitnejších ingrediencií, ktoré sa dajú na trhu zohnať. Nič sa tu totiž nesmie robiť na úkor kvality.
V La Donuterii nájdeš niekoľko druhov donutov, medzi ktorými je aj týždenný špeciál – jedna alebo dve príchute, ktoré sa každý týždeň menia. Z ponuky si vyberie takmer každý, nájdeš v nej napríklad donut karamelový, nutellový, kokosový či slovenský slivkovo-makový donut. Okrem toho si tu môžeš pochutnať aj na skvelej káve alebo horúcej čokoláde.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy