5 „superpotravín“, ktoré ľudia prehliadajú. Zaraď ich do jedálnička a dosiahneš dlhovekosť

  • Ak chceš vylepšiť svoj jedálniček, nechaj sa inšpirovať radami odborníkov
  • Tieto potraviny účinne bojujú proti starnutiu a zlepšujú celkové zdravie
staroba penzia špajza
Ilustračné foto Canva/Soda Productions, jordachelr
  • Ak chceš vylepšiť svoj jedálniček, nechaj sa inšpirovať radami odborníkov
  • Tieto potraviny účinne bojujú proti starnutiu a zlepšujú celkové zdravie

Zdravá a vyvážená strava je základným pilierom pre dosiahnutie plnohodnotného života, pričom niektoré potraviny sa vyznačujú vyššou nutričnou hodnotou a prínosom pre zdravie ako ostatné.

CNBC predstavilo päť typov potravín, ktoré nutriční špecialisti pravidelne zaraďujú do svojho denného jedálnička, aby podporili kognitívne funkcie, dosiahli dlhovekosť a zlepšili celkový stav zdravia.

Listová zelenina

Dôležitosť listovej zeleniny by si rozhodne nemal podceňovať. Pravidelné začleňovanie listovej zeleniny do svojej stravy môže mať pozitívny vplyv nielen na zdravie mozgu, ale aj na zlepšenie celkovej nálady.

Výskumníci dokonca zistili, že strava bohatá na listovú zeleninu efektívne spomaľuje biologické procesy spojené so starnutím, čo naznačuje potenciálny prínos pre dlhovekosť a zdravie na bunkovej úrovni.

Listová zelenina je tiež bohatým zdrojom esenciálnych živín, vrátane vitamínu A, kyseliny listovej, vitamínu C, železa, vitamínu K, draslíka a vápnika.

Bobuľové ovocie

Neustále sa hovorí o tom, že konzumácia ovocia by mala byť súčasťou našej každodennej stravy. Spomedzi všetkých druhov ovocia však jeden vyniká nad ostatnými vďaka výnimočným zdravotným prínosom.

Čučoriedky, vyzdvihnuté výskumníkom dlhovekosti Neilom Paulvinom ako „svätý grál“ potravín pre dlhovekosť, sú obzvlášť cenené pre vysoký obsah vitamínov a antioxidantov, ktoré „chránia naše telo pred infekciami podobne ako brnenie“. Sú tiež vynikajúce pre zdravie očí, regeneráciu svalov, funkciu mozgu a posilňovanie buniek.

Čučoriedky sú bohaté na špecifické molekuly flavonoidov, ktoré bojujú proti poškodeniu DNA a zabraňujú starnutiu mozgových buniek. Okrem toho majú nižší obsah cukru v porovnaní s inými druhmi ovocia ako sú banány alebo mango.

Ryby

Lekári a nutriční experti odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa a nahradiť ho zdravšími alternatívami, ako sú losos, tuniak, vajcia či tofu, ktoré sú lepšie pre zdravie srdca, vysvetľuje kardiologička Dr. Elizabeth Klodas pre CNBC.

Losos je medzi odborníkmi obzvlášť obľúbený kvôli bohatému obsahu vitamínov skupiny B, ktoré majú pozitívny vplyv na funkciu mozgu, hovorí Dr. Umy Naidoo, nutričný psychiater a autor knihy „Upokojte svoju myseľ jedlom“.

Ružovkastá farba lososa je dôsledkom prítomnosti astaxantínu, karotenoidného antioxidantu. Tento konkrétny antioxidant pomáha predchádzať rakovine pankreasu, kardiovaskulárnym chorobám, posilňuje imunitný systém, pôsobí protizápalovo a znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení.

Pokračovanie tipov na „superpotraviny“ nájdeš na ďalšej strane. >>>

Strukoviny

Strukoviny sú zrejme najviac podceňované potraviny pre dlhovekosť, ktoré odborníčka na výživu Samantha Heller konzumuje denne, aby posilnila svoj imunitný systém. Strukoviny majú vysoký obsah bielkovín, vlákniny, antioxidantov a minerálov, ako sú horčík a železo.

Výskumy navyše ukázali, že pravidelná konzumácia fazule štyrikrát týždenne môže znížiť riziko vzniku srdcových ochorení až o 22 percent a denná konzumácia približne 30 g strukovín môže predĺžiť život až o osem rokov.

Nie je žiadnym prekvapením, že strukoviny sú základnou súčasťou stravy v takzvaných modrých zónach, oblastiach, kde sa ľudia bežne dožívajú 100 a viac rokov.

Orechy

Orechy sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré „podporujú zdravie mozgových buniek a redukujú zápal“, hovorí neurovedkyňa Lisa Genova pre CNBC.

Ide najmä o kyselinu alfa-lipoovú (ALA), o ktorej sa preukázalo, že znižuje životaschopnosť a proliferáciu buniek v bunkových líniách rakoviny prsníka, pľúc, vaječníkov, kolorektálneho karcinómu a rakoviny štítnej žľazy.

Orechy, predovšetkým lieskové a pekanové, sú tiež významným zdrojom polyfenolov. Ako spomína Naidoo, potraviny s vysokým obsahom polyfenolov sú „nesmierne dôležité, pretože majú protizápalové, antioxidačné vlastnosti, vlákninu a mikroživiny, ktoré naše telá potrebujú“.

Čítajte viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: College of Medicine, CNBC, Cancer Therapy Advisor

Najnovšie videá

Trendové videá