5 „superpotravín“, ktoré ľudia prehliadajú. Zaraď ich do jedálnička a dosiahneš dlhovekosť
- Ak chceš vylepšiť svoj jedálniček, nechaj sa inšpirovať radami odborníkov
- Tieto potraviny účinne bojujú proti starnutiu a zlepšujú celkové zdravie
- Ak chceš vylepšiť svoj jedálniček, nechaj sa inšpirovať radami odborníkov
- Tieto potraviny účinne bojujú proti starnutiu a zlepšujú celkové zdravie
Strukoviny
Strukoviny sú zrejme najviac podceňované potraviny pre dlhovekosť, ktoré odborníčka na výživu Samantha Heller konzumuje denne, aby posilnila svoj imunitný systém. Strukoviny majú vysoký obsah bielkovín, vlákniny, antioxidantov a minerálov, ako sú horčík a železo.
Výskumy navyše ukázali, že pravidelná konzumácia fazule štyrikrát týždenne môže znížiť riziko vzniku srdcových ochorení až o 22 percent a denná konzumácia približne 30 g strukovín môže predĺžiť život až o osem rokov.
Nie je žiadnym prekvapením, že strukoviny sú základnou súčasťou stravy v takzvaných modrých zónach, oblastiach, kde sa ľudia bežne dožívajú 100 a viac rokov.
Orechy
Orechy sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré „podporujú zdravie mozgových buniek a redukujú zápal“, hovorí neurovedkyňa Lisa Genova pre CNBC.
Ide najmä o kyselinu alfa-lipoovú (ALA), o ktorej sa preukázalo, že znižuje životaschopnosť a proliferáciu buniek v bunkových líniách rakoviny prsníka, pľúc, vaječníkov, kolorektálneho karcinómu a rakoviny štítnej žľazy.
Orechy, predovšetkým lieskové a pekanové, sú tiež významným zdrojom polyfenolov. Ako spomína Naidoo, potraviny s vysokým obsahom polyfenolov sú „nesmierne dôležité, pretože majú protizápalové, antioxidačné vlastnosti, vlákninu a mikroživiny, ktoré naše telá potrebujú“.