7 Slovákov, ktorí vybudovali prosperujúci biznis „na kolesách“. Ich špičkový street food priťahuje masy ľudí

  • Od korporátu k hranolčekom
  • Títo mladí podnikatelia stavajú biznis na autentických chutiach
Chummies, zakladatelia
Chummies
  • Od korporátu k hranolčekom
  • Títo mladí podnikatelia stavajú biznis na autentických chutiach

Na slovenskej gastroscéne už dávno nie je street food len synonymom rýchleho občerstvenia. Stal sa priestorom, kde sa stretávajú inovácia, vášeň a poctivé remeslo.

Od tradičných bryndzových halušiek cez tacos, burgre až po gemüse kebab – mladí podnikatelia dokazujú, že aj na kolesách sa dá podávať jedlo, ktoré osloví gurmánov a dokáže zaplatiť účty.

Majstri Haluškári oživujú tradície slovenskej kuchyne

Majstri Haluškári, projekt Lukáša Majera, je ukážkou toho, ako sa dá tradičná slovenská kuchyňa preniesť na street food scénu. Lukáš, inšpirovaný úspechom na súťaži Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek, kde jeho tím získal tri víťazstvá, sa rozhodol predstaviť bryndzové halušky širšiemu publiku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Majstri Haluškári (@majstrihaluskari)

Dnes so svojím stánkom navštevuje najväčšie festivaly a kultúrne podujatia na Slovensku aj v zahraničí. Každá porcia halušiek, ktorú ponúkajú, je pripravená ručne a s dôrazom na kvalitu, čerstvosť a poctivé suroviny. Ich slogan „Tu sa varí s láskou“ presne vystihuje filozofiu tímu, ktorý sa snaží zákazníkom pripomenúť chute domácej kuchyne.

Majstri Haluškári si získali obľubu nielen medzi domácimi, ale aj medzi zahraničnými turistami, ktorí často reagujú na bryndzové halušky so zvedavosťou a prekvapením. Tento koncept je dôkazom, že slovenské tradície môžu v modernom street foode zaujať a zároveň si zachovať svoju jedinečnosť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Majstri Haluškári (@majstrihaluskari)

Zo Spišskej Soboty na vrchol európskeho street foodu

Mikuláš Sisák je mladý podnikateľ zo Spišskej Soboty, ktorý postavil svoj biznis na vášni pre pouličné jedlo a inováciu. Ako zakladateľ Miki Streetfood & Catering začal pred štyrmi rokmi s malým food truckom na troch kolesách a odvtedy jeho projekt prerástol do jedného z najúspešnejších street food konceptov v Európe. Dôkazom je triumf na prestížnej súťaži European Street Food Awards 2024, kde sa jeho jedlá dostali na vrchol medzi súťažiacimi zo 17 krajín.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MIKI Streetfood (@miki_streetfood)

Mikuláš zaujal porotu inovatívnym spojením lokálnych ingrediencií a medzinárodných chutí. Jeho ikonické tacos s údeným bravčovým kolenom, slovenským syrom a kyslou kapustou oslovili michelinských šéfkuchárov aj fanúšikov street foodu. Tento úspech je výsledkom jeho odhodlania, kreativity a spolupráce s tímom, vrátane jeho mamy.

Miki Streetfood & Catering je dnes symbolom kvalitného slovenského street foodu, ktorý posúva hranice gastronómie a robí Slovensko viditeľným na svetovej mape.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MIKI Streetfood (@miki_streetfood)

Bratia, ktorí priniesli revolúciu do sveta kebabu v Bratislave

Richard a Oliver, zakladatelia projektu Kebab-On-Wheelz, spôsobili na bratislavskej street food scéne hotovú senzáciu. Ich koncept gemüse kebabu, obohateného o fritovanú zeleninu, šťavnaté mäso a vlastné omáčky, prináša unikátne chute, ktoré v hlavnom meste chýbali. Inšpirovaní berlínskou verziou tohto jedla, vytvorili bratia niečo, čo si okamžite získalo srdcia domácich gurmánov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kebab-On-Wheelz (@kebab.on.wheelz)

Ich food truck, situovaný pri Medickej záhrade, je známy nielen originálnymi receptúrami, ale aj dôrazom na kvalitu a čerstvosť. Na svoje si prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegáni, ktorí ocenia ich ručne robený falafel. Tento projekt je dôkazom, že dobrý nápad, odvaha a chuť experimentovať môžu zmeniť obyčajný kebab na gastrozážitok.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kebab-On-Wheelz (@kebab.on.wheelz)

Molotov Barbecue: Burgre z Pezinka, ktoré sa stali pojmom

Rado Uhrák, zakladateľ značky Molotov Barbecue, opustil korporát, aby sa venoval tomu, čo ho skutočne napĺňa – gastronómii. Svoj street food koncept postavil na poctivých slovenských surovinách, vlastných omáčkach a jedinečných receptúrach. Mäso pochádza z lokálnej biofarmy, hranolky pripravuje z čerstvých zemiakov na bravčovej masti a jeho omáčky vyrába výhradne z domáceho ovocia a zeleniny.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Molotov Barbecue (@molotovbarbecue)

Molotov Barbecue je známe svojimi ikonickými burgrami, ako napríklad Pulled Pork Cheeks z trhaných bravčových líčok či Smashed Burger, ktoré si zákazníci zamilovali pre ich intenzívnu chuť.

Rado osobne dohliada na kvalitu každého jedla, čím si získal verných fanúšikov nielen v Pezinku, ale aj z okolia. S dôrazom na kvalitu a poctivosť ukazuje, že street food môže byť zároveň jednoduchý a výnimočný.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Molotov Barbecue (@molotovbarbecue)

Lokal Unas: Street food, ktorý spája svetové chute so slovenskou klasikou

Lokal Unas, projekt založený Miroslavom Bódim, patrí medzi najobľúbenejšie street food koncepty v Bratislave. Pod jeho vedením sa tento projekt stal symbolom spojenia jedál z rôznych kútov sveta s domácimi slovenskými klasikami. Či už ide o burgre, tacos alebo obľúbené raňajkové menu, Lokal Unas si získa každého, kto ocení kvalitné suroviny a nápaditú prípravu jedál.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LOKAL UNAS (@lokalunas)

Miroslavov prístup ku gastronómii je založený na nekompromisnej kvalite a neustálom vývoji receptúr. Jeho tím, na čele so šéfkuchárom Jánom Jančom, pravidelne experimentuje s novými kombináciami chutí, pričom rešpektuje moderné trendy aj tradičné receptúry. 

Dirty Burger – revolúcia burgrov v Košiciach

Michal Sirkovský, zakladateľ značky Dirty Burger, priniesol do Košíc unikátny koncept „smash burgrov“, ktorý okamžite zaujal. Mäso je pripravované na tenké placky na grile, čo zaručuje dokonalé prepečenie a intenzívnu chuť. Čo však robí jeho burgre skutočne jedinečnými, je fakt, že v nich nenájdeš ani kúsok zeleniny – len kvalitné mäso, syr a výrazné omáčky.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DIRTY BURGER (@dirtyburger_ke)

Dirty Burger je postavený na jednoduchosti, no zároveň je každý recept premyslený do posledného detailu. Michal sa pri jeho tvorbe inšpiroval zahraničnými chuťami a túžbou priniesť do Košíc niečo nové. Svojou prácou dokazuje, že aj „špinavý burger“ môže byť gastronomickým zážitkom, ktorý zákazníka neomrzí.

Chummies spájajú svetové chute s vášňou pre street food

Chummies, projekt založený Tomášom a Michalom, prináša do Modry zážitok zo svetového street foodu. Medzi ich špeciality patrí napríklad ikonický Chummies Burger.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Chummies Foodtruck (@chummies_foodtruck)

Vo vinohradníckom meste Modra si ako prví otvorili food truck, ktorý je špecializovaný na svetové pouličné jedlá, no nikdy tu nechýbajú ani lokálne remeselné pivá. „Zakladáme si na tom, že si až na pár vecí pripravujeme všetko vlastné a hlavne čerstvé.“

Spustiť podobný projekt nejde zo dňa na deň, a preto si najskôr museli vytvoriť dostatočnú finančnú rezervu. Keď si našetrili spolu 13-tisíc eur, vedeli, že môžu otvoriť food truck. Do kuchyne na kolesách vložili celú túto čiastku, no vyšlo by ich to omnoho viac, ak by si veľa vecí nerobili svojpomocne či s výpomocou kamarátov.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá