Prevratné zistenie vedcov: Nedostatok cukru ohrozí tvoje srdce. Takéto množstvo by si mal prijať každý deň
- Nová štúdia poukazuje na zaujímavé fakty
- Cukor pomáha pri kardiovaskulárných ochoreniach
- Nová štúdia poukazuje na zaujímavé fakty
- Cukor pomáha pri kardiovaskulárných ochoreniach
Občasná konzumácia malého množstva cukru môže byť pre zdravie srdca naozaj prospešná. Poukazuje na to aj nová štúdia zverejnená začiatkom decembra v časopise Frontiers in Public Health, na ktorú sa odkazuje aj portál health.com.
Štúdia konkrétne zistila, že ľudia, ktorí prijímajú cukor z jedla, ako sú napríklad koláče, med alebo polevy, vykazovali lepšie výsledky v oblasti zdravia srdca v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali cukor prostredníctvom sladených nápojov.
Odborníci uviedli, že tieto zistenia zdôrazňujú dôležitosť vyváženej stravy.
Malé množstvo sladkostí nie je až také zlé
Doktorka Maya Vadivellová, PhD., RD., ozrejmila, že „štúdia je v súlade s myšlienkou, že na príjme cukru v rámci celkovej stravy záleží.“
Všeobecne je známe, že ľudia by mali vynechať cukor, aby boli zdraví. Tento nový výskum to však vyvracia. Koordinátorka klinickej výživy v Mount Sinai Health System, Kailey Olgilvieová, informuje, že: „Štúdia potvrdzuje, že cukor nemusí byť úplne vylúčený. Je to o striedmosti, uvedomelosti a rovnováhe. Vďaka vedomému výberu si ľudia môžu príležitostne dopriať cukor bez toho, aby ohrozili svoje zdravie.“
„Priemerný príjem cukru Američana je približne dvakrát až trikrát vyšší ako rozsah spojený s najlepšími kardiovaskulárnymi výsledkami v štúdii,“ dodala Olgilvieová.
„Súvislosť medzi príjmom sladených nápojov a rizikom kardiovaskulárnych ochorení je dobre preukázaná. Na rozdiel od toho len veľmi málo štúdií skúmalo, či celkový príjem pridaného cukru a iné zdroje pridaného cukru v strave súvisia s rizikom kardiovaskulárnych ochorení,“ povedala pre Health autorka správy Suzanne Janziová, doktorandka na Lundskej univerzite vo Švédsku.
Výsledok štúdie
Tím výskumníkov analyzoval veľký súbor údajov ľudí pochádzajúcich zo Švédska. Prvý výskum sa konal v roku 1997. Vtedy sa ho zúčastnilo 70 000 účastníkov, ktorí vyplnili dotazník o svojom stravovaní a životnom štýle. V roku 2009 sa výskum konal opäť a zúčastnilo sa ho 42 000 respondentov.
Ďalej odborníci sledovali, u koľkých ľudí sa do roku 2019 vyvinulo jedno zo siedmich kardiovaskulárnych ochorení vrátane mŕtvice, srdcového infarktu a fibrilácie predsiení.
Výskumníci teda na základe týchto zistení rozdelili účastníkov do šiestich skupín.
Štúdia odhalila, že ľudia s minimálnou konzumáciou cukru mali najvyššiu pravdepodobnosť výskytu kardiovaskulárnych ochorení. To naznačuje, že príliš nízky príjem cukru v strave, menej ako 5 % denného energetického príjmu, nemusí byť ideálny. Takýto nedostatok cukru môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca.
Najpriaznivejšie výsledky vykázala skupina, ktorá prijímala cukor v miernom množstve – okolo 7,5 % denného energetického príjmu.
„Pre referenciu mnohé výživové odporúčania odporúčajú udržiavať príjem pridaného cukru pod 10 %,“ vysvetlila hlavná autorka štúdie Janziová.
„Cukry v tekutinách sa v tráviacom systéme absorbujú rýchlejšie. Tuhé cukry sú často súčasťou potravín, ktoré obsahujú aj ďalšie živiny, ako sú vláknina, bielkoviny a tuky. Tieto zložky spomaľujú tráviaci proces, čo vedie k postupnejšiemu uvoľňovaniu cukru do krvného obehu,“ dodala výskumníčka.
Jednoducho povedané – konzumácia tuhej sladkosti môže u ľudí vyvolať väčší pocit spokojnosti, čo znižuje riziko nadmerného príjmu cukru a nepriaznivého zdravotného vplyvu.
Výsledkom teda je, že pitie sladených nápojov bolo spojené so zvýšeným rizikom viacerých kardiovaskulárnych ochorení. Na rozdiel od konzumácie pochúťok, ako sú pečivo a čokoláda, bola, naopak, prepojená s nižším rizikom týchto ochorení.
Tradície zohrávali dôležitú úlohu
Pri nových zisteniach veľkú úlohu zohrávali aj zvyky či tradície, ktoré sa dodržiavali vo Švédsku. „Vo švédskej kultúre je „fika“ významnou spoločenskou tradíciou, kde sa ľudia stretávajú s priateľmi, rodinou alebo kolegami pri káve a pečive. Je možné, že konzumácia pochúťok počas týchto sociálnych interakcií je silne spojená so sociálnymi vzťahmi, ktoré boli predtým spojené s lepším kardiovaskulárnym zdravím. To by mohlo znamenať, že tí, ktorí nejedia žiadne maškrty, nemajú toľko týchto sociálnych interakcií,“ dodala výskumníčka.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroj: health.com