Na Slovensku sa organizuje už 12. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska

ZFJ_25_1920x1080
zdroj: Zimný festival jedla

Známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 12. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. To, že sa jedná o asi najobľúbenejšiu akciu pre gurmánov, svedčí nielen jeho 11 predchádzajúcich ročníkov, ale hlavne počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili. Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 54 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár tvárí nových  mladých šéfkuchárov.

Pripravte sa na hojné a rôznorodé menu z celého Slovenska, ktoré vás iste potešia. Opäť vás na svoje pochúťky pozývajú hviezdy slovenskej gastronómie ako  UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Hotel Lomnica. Rovnako aj osvedčené gurmánske adresy: Carnevalle, Nostalgie, Leberfinger, KAZUMI, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.

Prezentovať sa budú noví talentovaní kuchári z reštaurácií ako je Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel PRI MLYNE  z Lozorna, či Francúzska reštaurácie Hotela Devín.

Novinka z minulého roka sa osvedčila a tešiť sa na ňu môžete aj tento rok.  Jolly Jocker v podobe  2 michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska sa zapojí so svojim Bistrom Platán.  

Novými reštauráciami sú tento rok:

  • Moozi creative asian cuisine (šéfkuchár Michala Konrád)
  • Boutique hotel a reštaurácia PRI MLYNE,  Lozorno
  • Bistro Ferdinand, Bratislava
  • KAZUMI Sushi bistro, Bratislava
  • Francúzska reštaurácia – Hotel DEVÍN,  Bratislava
  • Plzenská hodovňa,  Malacky
  • Reštaurácia Klára – GOYA Vitality Hotel,  Kaštieľ Voderady
  • Penzión Rosel,  Nové Zámky
  • TERRA reštaurácia, Jasová
  • Reštaurácia FONIX,  Komárno
  • Villa Nečas,  Žilina
  • Poetree´s restaurant – Grand Hotel Permon,  Podbanské
  • Boutique Hotel Silisberg,  Štiavnické Bane
  • SLOWENSKÁ,  Starý Smokovec
  • Reštaurácia Baux Ball – Hotel Lesná
  • SEVEN Restaurant – VILLA SANDY City Park Resort

Pridajte sa k tisícom gurmánov a vychutnajte si túto najobľúbenejšiu gastronomickú akciu na Slovensku.

Kto organizuje ZFJ?

Býva, presnejšie bývalo, už dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku sa začínal Zimným festivalom jedla. Reštaurácie po celom Slovensku varili, piekli, aby pre svojich hostí pripravili to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka.  Organizátorom tohto podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické  akcie na Slovensku, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov vo Svätom Jure. 

Ako vlastne funguje Zimný festival jedla ?

Festival funguje na princípe rezervácií do vybraných reštaurácií z celého Slovenska

  • Hosť si na stránke ZFJ zaregistruje svoje konto
  • Následne si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody. Porovná jednotlivé menu, a to, ktoré ho najviac osloví, tam si rezervuje degustáciu.
  • Nájde si v kalendári voľné miesta a potvrdí svoj počet miest.
  • Vyberie spôsob platby a potvrdí
  • Ak platil kartou, nájde si okamžite vo svojom konte Degustačný kupón vo forme PDF. Stiahne si ho do mobilu alebo vytlačí! Pretože ním v reštaurácii ZAPLATÍ. Ak platil prevodom, tak si ho nájde vo svojom konte o 24 hodín.

3 chodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 € alebo 35 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4 chodové menu v cene 55 €. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované, nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto si treba  rezerváciu uskutočniť čo najskôr. Verte mi, oplatí sa vám to. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť svojim lákavým výberom.

Kto je partnerom ZFJ?

Hl. partermi  ZFJ sú:

  • Slovakia Travel
  • FUN rádio
  • spoločnosť KON – RAD sro– dodávateľ Pellegrino a Acqua Panna– svetoznámych vôd, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu
  • BAVARIA  TT– predajca vozidiel BMW
  • ERB – rodinný pivovar z Banskej Štiavnice
  • LUNTER – slovenská kvalita rastlinného stravovania
  • Startitup

Budeme radi ak s našimi mediálnymi partnermi stanete aj vy a vaše médium.

Picture1
  • Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30%. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým non stop picknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 50 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %

  • V minulých ročníkoch bol súčasťou ZFJ aj bohatý sprievodný program. Ako napríklad možnosť  zacestovať si aj gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciach na Slovensku. Pripravuješ aj tohto roku nejaké prekvapko?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom iba návod ako nato, a teraz si ho vedia gurmáni spraviť už aj sami rezerváciou zaujímavých reštaurácií v jeden deň a spravia si tak pekný výlet.  Pre ročník 2025 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom  roka 2020 na Slovensku. Pripravujem ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.

Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia zapojené do ZFJ. Ponúkajú zvýhodnenú cenu na ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácií. Je to veľakrát veľmi výhodné a stojí zato si takýto pobyt rezervovať.

Už tradične budeme organizovať aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách v jeden víkend v danom regióne Slovenska.  Znamená to, že hosť dostane k svojmu menu navyše aj pohár Champagne.

Ďalšou novinkou je Taste&Drive v spolupráci s našim partnerom BAVARIA  TT, ktorý poskytne svoje nové modely BMW k dispozícii hosťom počas Champagne víkendov k ich prezretiu a hlavne ako svoj „Gurmánsky taxi“ na odvoz domov z degustácie. Vybrali sme 4 stanovištia pri festivalových reštauráciách Au Café, BUBBLES, CLOUD Hotela Hilton a Francúzsku reštauráciu Hotela Devín – všetko v Bratislave. Viac info a ako sa zúčastniť nájdete v sekcii „BMW Signature“.

  • A ako je to s Tebou počas ZFJ? Ako si vyberáš ty svoje rezervácie do reštaurácií?

Ako organizátor mám výhodu, že pri výbere reštaurácií do festivalu som od začiatku a tak už vopred mám nejaké svoje tipy. Nepopieram, že by som najradšej vyskúšal všetky, pretože každoročne ponúkajú šéfkuchári výborné menu a veru, ťažko je vyberať. Ja to vždy rozdelím do viacerých skupín. Máme svoje klasiky, kde určite chceme ísť s priateľkou. Potom sú tu nové reštaurácie, kde sa vyberieme s deťmi, aby sme ochutnali aj niečo nové a potom mám aj nejaké obchodné stretnutia a hostí, ktorých pozývam na také miesta, ktoré sú zážitkom vo všetkých smeroch – od miesta samotnej reštaurácie, jej charizmy a samozrejme kvality menu. Je to každoročne taká „Gastro turistika“, a o tom vlastne celý Zimný festival jedla je! Spoznať Slovensko aj takouto formou.

Picture2

Najnovšie videá

Trendové videá