Obľúbený nápoj Slovákov dokáže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva až o 14%. Stačí jeden pohár denne

  • Pohár mlieka denne môže pozitívne ovplyvniť zdravie čriev
  • Naznačuje to nová štúdia
ženy s nápojom
Ilustračné foto Canva/sasint
  • Pohár mlieka denne môže pozitívne ovplyvniť zdravie čriev
  • Naznačuje to nová štúdia

Niektorí si bez neho nevedia predstaviť bežný deň, iní ho nemusia. Podľa nového výskumu však môže denná konzumácia mlieka pozitívne ovplyvniť zdravie čriev.

Pozorovacia štúdia, ktorú realizovali vedci z Univerzity v Oxforde, ukázala, že pitie 200 gramov mlieka každý deň môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka až o 14 %. 

Pohár mlieka denne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka až o 14 %

Výskum sa zameral na dlhodobé zdravotné údaje viac ako pol milióna stredne starých a starších žien z Európy, ktoré okrem iného vyplnili aj dotazník o svojich stravovacích návykoch. Z 97 sledovaných potravín mliečne výrobky ako mlieko a jogurty vykazovali najsilnejší ochranný účinok proti vzniku kolorektálneho karcinómu. O tejto téme informoval portál Science Alert.

mlieko
zdroj: Canva/Imoflow

Štúdia ukázala, že nie všetky mliečne produkty prinášajú rovnaké výhody, ale mlieko a vápnik zohrávali kľúčovú úlohu. Príjem 300 gramov vápnika denne znížil riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o 17 %, čo je o tri percentuálne body viac než konzumácia samotného mlieka.

Vedci zistili, že zníženie rizika rakoviny čriev spojené s konzumáciou mlieka je hlavne dôsledkom vápnika. To znamená, že podobný ochranný účinok môžu mať aj iné potraviny bohaté na vápnik, ktoré nie sú mliečne, ako napríklad sójové produkty.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je vo svete čoraz častejšia. Konzumácia alkoholu a spracovaného a červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom tejto choroby. V rámci aktuálnej štúdie sa tieto faktory ukázali ako významné rizikové prvky. Denné pitie dvoch štandardných porcií alkoholu zvyšovalo riziko rakoviny o 15 %, zatiaľ čo konzumácia 30 gramov červeného mäsa každý deň bola spojená s 8 % nárastom rizika.

Na druhej strane potraviny bohaté na vápnik, najmä mliečne a nemliečne zdroje (okrem zmrzliny a syra), preukázali ochranný účinok na tráviaci trakt. „Aj keď táto štúdia naznačuje možný prínos zvýšeného príjmu vápnika, verejnosť by mala k týmto výsledkom pristupovať s opatrnosťou,“ tvrdí David Nunan, výskumník a pedagóg v oblasti zdravotnej starostlivosti z Univerzity v Oxforde. Vysvetľuje tiež, že metodologické obmedzenia môžu spôsobiť nadhodnotenie skutočného efektu.

Kľúčová je prevencia

Rakovina hrubého čreva sa dedí len v približne 3 % prípadov, zatiaľ čo v 97 % je jej vznik spojený s pôsobením rizikových faktorov. Na túto skutočnosť upozornil chirurg z popradskej nemocnice Tomáš Francisty, píše TASR. V našom regióne pritom tvoria muži viac ako 60 % pacientov s touto diagnózou. Rakovina hrubého čreva je všeobecne najčastejším typom rakoviny u mužov na Slovensku.

„Medzi najvýznamnejšie faktory, ktoré zvyšujú riziko ochorenia a ktoré je možné zmeniť, je príjem červeného mäsa, fajčenie, alkohol, konzumácia spracovaných mäsových výrobkov, potravín s vysokým obsahom tuku a z toho vyplývajúca obezita. Naproti tomu zvýšený príjem vlákniny, mliečnych výrobkov a pohybová aktivita znižujú riziko výskytu tohto druhu rakoviny,“ uviedol Francisty.

Podľa neho je kľúčová prevencia. Cieľom skríningu na kolorektálne krvácanie je včasné odhalenie nezhubných polypov alebo rakoviny v počiatočných štádiách. Na Slovensku sa skríning vykonáva buď testom na skryté krvácanie do stolice, alebo skríningovou kolonoskopiou.

„Životospráva je na prvom mieste, tá je súčasťou primárnej prevencie. Toto je u nás veľmi zanedbávané. Málo ľudí sa tiež zúčastňuje skríningu pomocou jednoduchého a nebolestivého testu,“ vysvetľuje chirurg.

Dôležitou je najmä osveta a vzdelávanie v oblasti zdravia. Je dôležité učiť deti správnym stravovacím návykom, zvyšovať denný príjem vlákniny na minimálne 30 gramov a obmedziť konzumáciu červeného mäsa a spracovaných výrobkov. 

„Dôležité je naučiť sa zvládať stres, nekonzumovať alkohol, nefajčiť a znížiť hmotnosť,“ uzatvára Francisty.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroj: Science Alert

Najnovšie videá

Trendové videá