Jedlo plné červíkov: Európska komisia schválila pridávanie lariev hmyzu do týchto potravín

  • Európska komisia povolila používanie prášku z lariev potemníka múčneho
  • Prášok sa môže objavovať vo viacerých potravinách, má to však háčik
červy v jedle
Freepik
  • Európska komisia povolila používanie prášku z lariev potemníka múčneho
  • Prášok sa môže objavovať vo viacerých potravinách, má to však háčik

Pamätáš si na dobu, keď boli všetci znechutení z faktu, že niekto jedol červy, hoci ich konzumáciu Európska únia schválila v roku 2021? Nuž, po tomto to asi spoločnosť nebude brať o nič lepšie. Európska komisia totiž povolila použitie prášku z lariev potemníka múčneho v potravinách, informuje Tn.cz

Prášok z lariev sa môže objavovať vo viacerých potravinách, takže ak si doteraz neskúsil červíka, ideálny čas to napraviť. V nariadení sa píše, že prášok z celých lariev potemníka múčneho, Tenebrio molitor, bude ošetrený UV žiarením a povoľuje sa na uvedenie na trh v Únii. Podpísala ho predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

V týchto potravinách bude prášok z lariev povolený 

Európska komisia rozhodla, že prášok sa môže pridávať do chleba alebo iného pečiva, cestovín, spracovaných výrobkov zo zemiakov, cukrárenských výrobkov, syrov alebo výrobkov zo syrov a tiež do ovocných a zeleninových kompótov.  

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dospel vo svojom vedeckom stanovisku k záveru, že prášok z celých lariev potemníka múčneho ošetrený UV žiarením, je za navrhnutých podmienok použitia a zároveň pri navrhovaných úrovniach použitia, bezpečný. Týmito slovami to zhodnotila komisia. Úrad vykonával posúdenie na základe žiadosti Nutri’Earth. 

Spotrebiteľ musí byť upozornený 

O použití prášku musí výrobca informovať v zložení produktu, keďže podľa Úradu pre bezpečnosť potravín môže prášok z potemníka vyvolať alergické reakcie u osôb alergických na kôrovce a prachové roztoče. To znamená, že prášok musia uviesť v zložení a na balení musí byť označený ako alergén. Nariadenie nadobúda účinnosť už od 10. februára. 

Firma Grig vyrába rôzne druhy potravín, ako sú proteínové tyčinky, sacky či celý hmyz s príchutí
zdroj: Adam Dostál

Európska únia legalizovala predajnosť niektorých druhov hmyzu na konzumáciu ešte v roku 2021. Ide o cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavého. Podľa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie CZ musí byť o prítomnosti hmyzu v potravine spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom označenia na obale potraviny, ktorú chcel skonzumovať. 

Inšpekcia tiež dodala: „Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú.“

Týmto tvrdením ubezpečila verejnosť, že sa nemusia obávať skrytého hmyzu v jedle. Navyše, povolenie na 5 rokov dávajú francúzskej spoločnosti Nutri’Earth, upozorňuje web Fakt.pl

Prečo jesť hmyz? 

Podľa portálu National Library of Medicine je jedlý hmyz prospešný, pretože obsahuje vysoký obsah vitamínu B12, železa, zinku, vlákniny, esenciálnych aminokyselín, omega-3 a omega-6 mastných kyselín a tiež antioxidantov.

Navyše, pridávaním hmyzu do jedla by mohlo pomôcť aj planéte – viedlo by to k celkovému zníženiu emisií skleníkových plynov, zníženému poľnohospodárskemu využívaniu pôdy a vody a tiež vie konzumácia (napríklad) cvrčkov viesť k zlepšenej prevencii chronických chorôb, ako je rakovina alebo kardiovaskulárne ochorenia. 

Hmyz má podľa portálu potenciál byť použitý ako náhrada mäsa alebo potravinové doplnky. Môže slúžiť ako zdravé a udržateľné alternatívy k jedlám kvôli obsahu živín. Pridanie jedlého hmyzu do ľudskej stravy má teda veľké množstvo nutričných hodnôt, avšak zrejme to nie je pre každého. 

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Tn.cz, National Library of Medicine, ŠPPI CZ, Nariadenie Európskej komisie, Fakt.pl

Najnovšie videá

Trendové videá