8 „zdravých“ potravín, ktoré škodia zdraviu rovnako ako fastfood. Jeme ich takmer všetci
- Odborníci upozorňujú na skryté nebezpečenstvá v potravinách
- Niektoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny

- Odborníci upozorňujú na skryté nebezpečenstvá v potravinách
- Niektoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny
Marketing a reklama často pretvárajú obraz potravín tak, aby pôsobili zdravšie, než v skutočnosti sú. Najviac tým strácajú spotrebitelia, ktorí nevenujú pozornosť čítaniu etikiet alebo sa v nich jednoducho nevyznajú.
Registrovaní dietológovia pre portál Real Simple zostavili zoznam ôsmich potravín, ktoré pôsobia ako spojenci zdravého životného štýlu, no v skutočnosti podkopávajú jeho základy.
Potraviny, ktoré pôsobia zdravo, no poškodzujú zdravie
Skrytá cukrová bomba
Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré podporujú zdravie čriev vďaka obsahu probiotík. Problém však nastáva, keď siahneš po jeho ochutenej verzii. „Ochutené jogurty zvyčajne obsahujú veľa pridaných cukrov alebo umelých sladidiel,“ vysvetľuje Meggie Connelly, registrovaná dietetická sestra.
„Cukor vedie k nežiaducemu prírastku hmotnosti, obezite, srdcovým chorobám a poškodeniu pečene či obličiek ,“ pripomína dietologička Jessie Anderson. American Heart Association odporúča, aby pridaný cukor nepresiahol 6 % celkového denného energetického príjmu. Ženy by mali prijať maximálne 25 gramov a muži 36 gramov cukru denne.
Umelé sladidlá s reálnymi rizikami
Rovnaké riziká prinášajú aj diétne nápoje, ktoré namiesto cukru obsahujú umelé sladidlá. Napríklad aspartám, bežne využívaný v diétnej Coca-Cole alebo Pepsi, podľa portálu Science Direct zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene.
„Rovnako aj cukrové alkoholy (druh alternatívneho sladidla), ako je sorbitol, laktitol a manitol, môžu viesť k gastrointestinálnym ťažkostiam, ako je nadúvanie, brušné kŕče, hnačka,“ hovorí Anderson. Ak túžiš po osviežujúcej a sladkej alternatíve, siahni radšej po kombuchi s ovocím a bylinkami, ktorá má aj reálny prínos pre zdravie čriev.
Naozaj ich potrebuješ?
Športové nápoje vidíme v rukách maratóncov, futbalistov či fitness ikon, čo v mnohých prípadoch vyvoláva dojem, že automaticky patria k zdravému životnému štýlu. Avšak realita vyzerá trochu inak. „Priemerný človek, ktorý cvičí 30 minút denne, nepotrebuje tieto sladené nápoje,“ vysvetľuje Connelly.
Nadbytok cukru v nápojoch pre športovcov zbytočne zvyšuje kalorický príjem a prispieva k zápalom. Namiesto nich dáva zmysel siahnuť po prirodzenej alternatíve, akou je napríklad kokosová voda – zdroj elektrolytov, ktorý zároveň neobsahuje pridané cukry ani syntetické prísady.
Potravina s potenciálom aj nástrahami
Orechové maslá patria medzi hodnotné potraviny. Nenasýtené tuky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v arašidoch, mandliach či kešu, podporujú zdravie srdca, mozgu, trávenie aj imunitný systém. Problém vzniká vtedy, keď výrobcovia začnú experimentovať s receptúrou a do produktov pridajú rafinovaný cukor alebo emulgátory, aby vylepšili jeho chuť a konzistenciu.
Ak chceš využiť potenciál orechov, siahni po prírodných verziách, ideálne s jedinou zložkou: 100 % arašidmi (alebo inými orechmi). Takáto potravina poskytuje telu kvalitné tuky, bielkoviny aj vlákninu a nezaťažuje trávenie zbytočnými emulgátormi, ktoré u citlivých jedincov môžu vyvolať bolesti brucha či nadúvanie.
Vysoký obsah sodíka a konzervantov
Sušené hovädzie mäso patrí medzi potraviny, ktoré pôsobia ako praktický zdroj bielkovín, najmä pri cestovaní alebo aktívnom životnom štýle. Obsahuje však vysoké množstvo sodíka a konzervačných látok, ako sú dusičnany a dusitany, ktoré pri dlhodobej konzumácii zvyšujú riziko vzniku rakoviny, uvádza The Oncology Dietitian.
„Strava s vysokým obsahom červeného mäsa a spracovaného mäsa je spojená so zvýšenou úmrtnosťou,“ upozorňuje Meggie Connelly. Miesto hovädzieho sušeného mäsa sa oplatí zaradiť morčacie trhané mäso, prípadne rastlinné náhrady, ktoré ponúkajú podobné množstvo bielkovín bez sprievodných rizík.
Skryté kalórie a aditíva
Mnohí ich vnímajú ako „rýchlu záchranu“ po tréningu alebo medzi jedlami, no proteínové tyčinky skrývajú viac než len bielkoviny. „Proteínové tyčinky sú známe tým, že obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, sodíka a umelých sladidiel,“ vysvetľuje odborníčka Anderson.
„Najlepšou voľbou je hľadať proteínové tyčinky s minimálnym množstvom prísad,“ dodáva. Menej zložiek, žiadne rafinované cukry ani umelé sladidlá. To je cesta k skutočne funkčnej výžive, ktorá telu prospieva, namiesto toho, aby ho zahlcovala prázdnymi kalóriami.
Zdravé množstvo neexistuje
Či už siahaš po ľahkých drinkoch alebo pivách, alkohol zostáva stále alkoholom. „Aj keď sa konzumuje v miernom množstve, alkohol zvyšuje riziko srdcových ochorení, ochorení pečene, problémov s pamäťou a učením, ako aj zapojenie sa do rizikového správania,“ upozorňuje Connelly.
Dlhodobá konzumácia alkoholu, a to v akomkoľvek množstve, vedie k oslabenej imunite, narušenej črevnej rovnováhe a v konečnom dôsledku skracuje život.
Moderná potravina alebo pasca?
Rastlinné mlieka môžu byť prospešné, pokiaľ hovoríme o ich nesladených verziách. „Zatiaľ čo rastlinné mlieka môžu byť dobrým zdrojom živín, ako je vápnik, musíte si dávať pozor na pridané cukry v sladených a ochutených variantoch, pretože sa môžu stať záludným spôsobom pridávania cukru do vašej stravy,“ upozorňuje Meggie Connelly.
Kto si vyberá rastlinné potraviny s cieľom zlepšiť svoje zdravie, mal by siahnuť po nesladených verziách. V opačnom prípade môže aj zdanlivo zdravý nápoj prispievať k inzulínovej rezistencii, zápalom či narušeniu črevného mikrobiómu.
Čítajte viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: Real Simple, Science Direct, The Oncology Dietitian