Čarovná biofarma v tesnej blízkosti Bratislavy si ťa získa nedotknutou prírodou, syrmi či chlebom z parnej pece
- Veril by si, že len kúsok od rušnej Bratislavy nájdeš oázu pokoja s tradičným salašom a krásnou prírodou? Vitaj na Biofarme Príroda pri Stupave.
- Veril by si, že len kúsok od rušnej Bratislavy nájdeš oázu pokoja s tradičným salašom a krásnou prírodou? Vitaj na Biofarme Príroda pri Stupave.
Ak niekedy v Bratislave zatúžiš po rajskej prírode a zvuku pasúcich sa ovečiek, nemusíš cestovať ďaleko, aby si to našiel. Na Biofarme Príroda uspokoja tvoje túžby po relaxe, ale aj chute na tradičné slovenské potraviny a pokrmy. Málokde nájdeš také skvelé halušky, domáce syry a čerstvo rozvoniavajúce domáce pečivo.
Foto: Biofarma Príroda
Táto krásna biofarma vznikla v priestoroch niekdajšej botanickej záhrade Univerzity Komenského ako zásobovacie stredisko pre reštaurácie Slovak pub v Bratislave a Žiline, ktoré sú typické tradičnými slovenskými jedlami a chcú tak zákazníkom priblížiť slovenskú históriu a gastronómiu.
Aby zákazníkom poskytli ten najvernejší chuťový zážitok salaša, potrebovali kvalitné suroviny. Tak prečo si ich nevyrobiť a zároveň tak podporiť uchovanie slovenskej tradície, do ktorej salaš nepochybne patrí? Tak vznikla vďaka zanieteným ľuďom farma s ovečkami, kozami, koňmi a ďalšími hospodárskymi zvieratami.
Foto: Biofarma Príroda
Prečo práve biofarma? Pretože vznikla s jedinečným prístupom k zachovaniu všetkého, čo na farme rástlo bez toho, aby sa zničil čo i len jeden konárik stromu. „V čase, keď vznikla myšlienka Biofarmy, ešte nebola presne stanovená legislatívna poučka predpony bio. V našom ponímaní je to práve tradícia – chceli sme vyrábať tradičným spôsobom ovčí syr či bryndzu a chlieb piecť ako kedysi,“ prezradili majitelia farmy.
Nedotknutá príroda dodáva salašu skutočnú autentickosť a ani blízkosť hlavného mesta z neho nerobí umelú atrakciu. Na každom kroku je tu cítiť láska, s ktorou sa prevádzkovatelia o farmu starajú a aj preto sú tu pre návštevníkov niektoré obmedzenia, ako napríklad zákaz fajčenia. Veď k prírode by sme sa mali správať vždy s úctou.
Foto: Biofarma Príroda
Pri návšteve salaša sa prenesieš o niekoľko desiatok až stoviek rokov do minulosti, keď bolo pasenie oviec či chov kôz na mlieko bežnou súčasťou života mnohých Slovákov. Tak ako kedysi piekli chrumkavý domáci chlieb a buchty v starej plynovej peci, tak ho pečú aj v Starej pekárni na tejto farme. Majitelia si zadovážili pôvodnú tehlovú parnú pec od jediného výrobcu takýchto pecí z Čiech a hneď ako ju otestovali, vedeli, že lepší koláč a chrumkavejší chlieb už zrejme neochutnajú. Ich pekárenské výrobky si môžeš zakúpiť v obchodíku priamo na farme.
Foto: Biofarma Príroda
A čo tak čerstvé mlieko a tradičný syr, korbáčiky, žinčica či bryndza od ovečiek pasúcich sa na zelenej tráve? To všetko ponúka mliečnica na salaši, kde tieto produkty vyrábajú podľa tradičného spôsobu a bez použitia akýchkoľvek aditív. Výrobky zo salaša môžeš ochutnať napríklad v podobe pirohov či halušiek aj v tamojšej reštaurácii alebo v už spomenutých Slovak pub-och. Na farme to má však oveľa väčše čaro, pretože pri tom môžeš pozorovať napríklad pobehujúce zvieratá. :)
Foto: Biofarma Príroda
Farmári však dodávajú, že zo samotnej výroby farmárskych produktov nevyžijú. „Bez doplnkových gastronomických služieb s ohľadom na odľahlé miesto by nás len výroba a predaj našich výrobkov ani zďaleka nedokázala uživiť. Ukazuje sa najmä nízka zákaznícka informovanosť o tvorbe ceny farmárskeho výrobku a rozdiel medzi farmárskym výrobkom a výrobkom strojovej výroby a polotovaru,“ priznali majitelia salaša.
Foto: Biofarma Príroda
Ovčie výrobky z farmy dodávajú do reštaurácií od apríla do októbra, pekárske výrobky doručujú do vlastných prevádzok celoročne. „Naše prevádzky sú prepojený živý organizmus. Najnovšie žnú pekárenské výrobky slávu v bufete na Železnej studienke. Z nočnej pece pristanú cez víkendové dni ráno na pulte v lese a zákazníci si ich nevedia vynachváliť,“ pochválili sa farmári.
Foto: Biofarma Príroda
Keďže príroda je tu naozaj krásna a nedotknutá, s množstvom vzácnych rastlín a drevín, majitelia farmy uvažujú nad vytvorením náučného botanického chodníka s informačnými tabuľami. Vďaka tomu by sa mohli deti aj dospelí dozvedieť okrem zvierat a tradičnej výroby potravín aj niečo o slovenskom rastlinstve. Záujem o takéto vzdelávanie čoraz viac prejavujú záujem aj školy. Deťom sa na farme snažia priblížiť farmársky život, prácu so zvieratami či tradičné recepty.
Foto: Biofarma Príroda
Práve s blížiacou sa jarou, keď všetko kvitne a po farme pobehujú nové zvieracie prírastky, farma láka najviac. Majitelia však nabádajú, aby návštevníci prišli aj za dažďa či v chladnejšom počasí. „Zvieratá sa vtedy neschovávajú pod stromami, ale behajú medzi návštevníkmi, všetko je akési iné. Počas týždňa v každom ročnom období je u nás veľká pohoda,“ dodali.
Predstava posedávania na lavičke v obkolesení prírody a pochutnávania si na chrumkavom chlebe z pece s ovčím syrom vôbec neznie zle, čo myslíš?
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska