V Taliansku sa zoznámila so Slow food, dnes na Slovensku propaguje poctivé potraviny
- Výber potravín je dnes širší ako kedykoľvek predtým a škála kvality sa pohybuje od plodín plných vitamínov po prázdnu umelo ochutenú hmotu, tváriacu sa ako jedlo. Je len na tebe, čo si zvolíš!
- Výber potravín je dnes širší ako kedykoľvek predtým a škála kvality sa pohybuje od plodín plných vitamínov po prázdnu umelo ochutenú hmotu, tváriacu sa ako jedlo. Je len na tebe, čo si zvolíš!
Ľudia však čoraz viac dávajú prednosť kvalitným potravinám pred rýchlym stravovaním. Zásluhu na tom má aj medzinárodné hnutie Slow food, ktoré vzniklo v 80. rokoch v Taliansku ako reakcia na globalizáciu, rastúcu popularitu fast foodu a vytrácanie sa lokálnych gastronomických tradícií. Práve tam sa s ním zoznámila aj Petra Molnárová, ktorá na Slovensku založila iniciatívu Slow food Pressburg.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Návrat ku koreňom
„Slow food som začala vnímať takmer pred 20 rokmi počas svojich pravidelných ciest do Talianska. V tom čase som mala cestovnú agentúru, ktorá ponúkala dovolenku na talianskom a slovenskom vidieku. Dnes je hnutie aktívne v 150 krajinách sveta a spája radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a životnému prostrediu,“ povedala Petra.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Rýchle potraviny, na ktoré nás už za socíku lákali reklamy s claimom „uľahčiť gazdinkám život“, skutočne šetria čas. No daň za ich konzumáciu je oveľa väčšia. Ciele Slow food preto boli od začiatku jasné – priviesť ľudí späť k výživným jedlám, uvedomelej potravinovej produkcii, spomaleniu tempa a návratu záujmu o to, čo jedia.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Nečudo, že jeho kolískou je práve Taliansko z pestrou lokálnou produkciou potravín. Veď talianska kuchyňa je jednou tých, ktoré dokazujú, že spojenie jednoduchých, no prvotriednych surovín, vyčaruje to najlepšie jedlo pod slnkom. Práve pod ním totiž vyrástlo. :) Doma vypestovaná paradajka bude vždy viac, ako skleníková umelina zo supermarketu.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Propagáciou dobrých, čistých a férových potravín sa môžeme pomaly prinavrátiť k tradičnejšiemu spôsobu stravovania. To, čo jeme, totiž ovplyvňuje celkovú kvalitu nášho života, ale aj života spoločnosti, a napokon celú ekonomiku.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Ako spoznať kvalitu?
Poznať pôvod a kvalitu potravín nebolo nikdy dôležitejšie. „Dnešný konzument má prístup k bohatému sortimentu potravín. Ovplyvnený rýchlym životným tempom akoby strácal zdravý úsudok. Už nie je odkázaný na to, čo je v sezóne, potraviny sú vyrábané v obrovských množstvách, prepravujú sa cez pol sveta a dlho sa skladujú. Očakáva sa, že aj potom budú dokonalé v chuti, farbe či trvácnosti, no bez chémie to nejde,“ vysvetlila Petra.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Základom k rozpoznaniu kvality sú naše chuťové bunky. Ideálne je kupovať priamo od výrobcov, zájsť na trhovisko alebo na farmu. V prípade dovážaných potravín zas nájsť spoľahlivého dovozcu. Napriek tomu, že rozprávka o dvanástich mesiačikoch je dnes realitou a jahody môžeme mať kedykoľvek, je dobré orientovať sa podľa sezónnej ponuky. Dostaneš vďaka tomu tie najvýživnejšie potraviny a ešte aj ušetríš.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
„Osobne preferujem potraviny, ktoré sú lokálne a majú v regióne tradíciu. Kupujem podľa chuti, spôsobu výroby, ale aj podľa pocitu z producenta. Vzdelávať sa v potravinách môžeme aj počas cestovania. Ochutnávajme tradičné potraviny, aby sme si pamätali ich vôňu a chuť v pôvodnom prostredí,“ prezradila Petra. Taký ananás či pomaranč totiž chutí na Kube alebo v Thajsku úplne inak, ako z nášho Tesca.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Lepšie podmienky pre farmárov
Na Slovensku máme v poľnohospodárstve silnú tradíciu. Dokážeme vyrobiť úžasné potraviny, o čom svedčí aj rastúce množstvo drobných producentov. „Rozhodne by sme však pre nich mali vytvoriť lepšie a férovejšie podmienky.“ myslí si Petra. Aj preto sa Slow food Pressburg najnovšie rozhodol zorganizovať akciu Simply- fórum o remeselných potravinách, kde chcú dostať túto tému do povedomia túto tému.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
„Cieľom je prepojiť ľudí, ktorí prinášajú na stôl kvalitné, tradičné a remeselne vyrobené potraviny. Vytvoriť priestor pre výmenu skúseností, zdieľanie poznatkov či remeselných postupov. Chceme však pozvať všetkých, ktorým záleží na tom, čo jedia, chcú sa zúčastniť diskusií so zaujímavými rečníkmi a pozrieť sa na tému potravín z rôznych uhlov pohľadu,“ dodala Petra.
Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg
Ak sa zaujímaš o svoje zdravie a prosperitu seba aj svojho okolia, uvažuj nad tým, čo máš denne na tanieri a koho kúpou potravín podporuješ. A ak sa chceš o téme dozvedieť viac, neváhaj a prídi 12. mája na konferenciu v Starej tržnici. :)
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska