Technika „Pomodoro“: jedna z najvyužívanejších techník na zvýšenie produktivity
- Možno si o nej už počul, možno ju dokonca každý deň využívaš, aj keď si doteraz nevedel, že má nejaký „oficiálny“ názov. Ak o nej však ešte nevieš, je najvyšší čas napraviť to, pretože práve táto technika patrí v oblasti zvyšovania produktivity k tým najvyužívanejším.
- Možno si o nej už počul, možno ju dokonca každý deň využívaš, aj keď si doteraz nevedel, že má nejaký „oficiálny“ názov. Ak o nej však ešte nevieš, je najvyšší čas napraviť to, pretože práve táto technika patrí v oblasti zvyšovania produktivity k tým najvyužívanejším.
Vymyslel ju Francesco Cirillo v 80-tych rokoch 20. storočia a obrovskej obľube sa teší dodnes. Samozrejme, tak, ako je to pri všetkom, ani táto technika nemusí sadnúť úplne každému. Za pokus však nič nedáš a ak sa v nej nájdeš, prácu ti dokáže nesmierne uľahčiť.
Cieľom tejto techniky je jej používateľovi poskytnúť maximálnu koncentráciu, kreativitu a produktivitu. Technika vychádza z dnes už všeobecne známeho zistenia, ktorým je to, že človek sa vydrží plne koncentrovať len niekoľko minút. Ak si po uplynutí tohto obdobia nedopraješ krátku prestávku, tvoja výkonnosť v dôsledku mentálnej únavy klesá.
foto: pexels.com
Tajomstvo tejto techniky teda spočíva v tom, že na každých 25 minút si nastavíš časovač, ktorý ťa upozorní na to, že nastal čas na 5 minútovú prestávku. Tvoj pracovný cyklus bude teda nasledovný: 25 minút práce, 5 minút prestávky. Každý 25 minútový úsek práce sa pritom nazýva „pomodoro“, a po 4 „pomodorách“ si máš dopriať 15-20 minútovú prestávku (teda po 100 minútach práce a 15 minútach prestávky).
Zdroj: pexels.com
5 minútové „nútené“ prestávky ti totiž dajú nejaký priestor na odreagovanie sa, takže prokrastinácii tak ľahko nepodľahneš. 25 minút je taktiež optimálny čas, počas ktorého sa dokážeš sústrediť naplno, potom už tvoja sústredonosť, produktivita a kreativita klesajú.
Samotný Francesco Cirillo je presvedčený o tom, že výsledky sa dostavujú veľmi rýchlo. Prvé pozitívne zmeny vo svojom pracovnom procese uvidíš už za 1-2 dni. Jeho slová potvrdzujú aj tisícky nadšencov tejto techniky po celom svete. Udáva sa tiež, že čas, za ktorý si ľudia túto techniku úplne osvojili, bol 7-20 dní.
A na záver, ak ti napadla otázka, prečo práve „pomodoro“, názov vznikol kvôli tomu, že niekedy sa klasické časovače, dnes známe ako minútky, vyrábali práve v tvare rajčiny. Ak chceš byť autentický, môžeš samozrejme využiť aj tento spôsob :-), no pokojne využi aj nejaký online časovač, alebo ten v tvojom telefóne.
Zdroj: lifehack.org