Limonáda bez umelín? V Košiciach takú vyrobili z pravého medu a slovenských bylín

  • Ak si chceš vychutnať nejaké osviežujúce nealko, zvyčajne sa musíš uspokojiť s presladenými nápojmi s kilom cukru a farbivami, prípadne s vodou. Omyl! Sú tu totiž ešte nové remeselné limonády z čistej prírody.
collagefveqe
FB/mellos
  • Ak si chceš vychutnať nejaké osviežujúce nealko, zvyčajne sa musíš uspokojiť s presladenými nápojmi s kilom cukru a farbivami, prípadne s vodou. Omyl! Sú tu totiž ešte nové remeselné limonády z čistej prírody.

Lokálny trh s fľaškovými nápojmi obohatila značka mellos, za ktorou stoja bratia z Košíc Gabriel a Radoslav Oprendekovci. Ak ti je toto priezvisko nápadne povedomé, zrejme si už ochutnal ich skvelý Opre’ Cider z kvasených jabĺk a hrušiek, ktorým si na Slovensku vybudovali dobré meno. Teraz však prišli s niečím úplne novým a predovšetkým nealkoholickým, čo je podľa nich „oveľa väčšia alchýmia“.

Foto: mellos

Reagovali tak na dopyt zákazníkov, ktorým zdravšie a zaujímavejšie nealko na trhu chýbalo. „Často sme od nich počúvali, že chcú “nealko cider”. Vyrobiť ho je však somarina, pretože by sme museli vyrobiť alkoholický a potom ho dealkoholizovať. Ďalšia varianta je zmiešať jablkovú šťavu s príchuťami a pridať bublinky. To už robia viacerí výrobcovia, preto sme do toho nechceli ísť. Rozhodli sme sa teda pokryť segment kvalitných remeselných limonád, čo na Slovensku takmer nikto nerobí,“ prezradil Gabriel.

Foto: mellos

Bratia sa zároveň snažia ukázať, že existuje alternatíva k umelým malinovkám zo supermarketov, rovnako ako pomocou Opre’ zatočili s prehnane sladkými komerčnými cidermi. Práve skilly nadobudnuté výrobou a propagáciou tejto značky im pomohli pri novom nápojovom projekte. „Tie tri roky skúseností, kontaktov a hlavne chýb, sme využili pri tvorbe konceptu limonád. Teraz vieme veci, ktoré sme predtým netušili, preto môžem povedať, že mellos je naozaj dobre vymyslený produkt,“ tvrdí Gabriel.

Foto: mellos

Za týmito limonádami však nie je len dobrý nápad, ale najmä poctivá výroba. Takmer všetko je robené ručne, počnúc včelárom, ktorý chová včely a babičky, ktorá na poli zbiera bylinky. „U nás vo výrobe v Košiciach sa potom podľa našej receptúry zmiešajú ingrediencie a príroda to už zariadi za nás. Limonády sú následne plnené do fliaš ručne a pomocou strojov, ktoré vlastnoručne vyrobil môj brat Rado,“ pýši sa Gabriel.

Foto: mellos

V čom je vlastne tajomstvo limonád mellos? V jednoduchosti a kvalite ingrediencií. Limonády obsahujú len čistý slovenský med, takže žiaden cukor, sirup či sladidlo. Ich základ dopĺňajú bylinky, na ktorých chalani skutočne nešetria a prinášajú tri príchute: tymián & mäta, ruža & ibištek a borievka & chilli. „Spolupracujeme s rodinnou včelárskou firmou z východu Slovenska, ktorá nám bude dodávať med počas celého roka. Bylinky máme tiež z tejto lokality od firmy, ktorá je najväčším pestovateľom bylín na Slovensku,“ prezradil Gabriel.

Foto: mellos

Za potenciálom limonád stojí aj fakt, že takmer o všetko sa starajú výhradne bratia Oprendekovci sami. Nehľadajú investorov, ale chcú vytvárať rodinnú firmu, v ktorej budú všetci šťastní. Tvoria skvelý tím a dokonale prepojili svoje zručnosti. Kým Gabriel je dobrý v marketingu a predaji, Rado sa zas vyzná v biológii, technických veciach a dohliada na výrobu a receptúru nápoja. On sám sa pred rokmi pokúšal napodobniť zahraničné cider-y a uvariť vlastný. Práve z tejto snahy toto všetko vzišlo. :)

Foto: mellos

Unikátne slovenské limonády mellos budeš môcť zohnať v podnikoch vo väčších slovenských mestách, ktoré dnes predávajú aj Opre’ Cider, no postupne pribúdajú ďalšie predajne. Nájdeš ich aj na rôznych trhoch a festivaloch, naposledy sa ukázali na Drip Coffee festivale v Piešťanoch. Okrem toho ich môžeš kúpiť aj cez eshop drinkshop.sk.

Najnovšie videá

Trendové videá