Títo Slováci z Mojmíroviec oživili výrobu tradičných podpecníkov. Za „slovenskou pizzou“ sa ľudia idú potrhať
- Firma Pod pecou stavila na tradičné slovenské dobroty pripravované s láskou.
- Firma Pod pecou stavila na tradičné slovenské dobroty pripravované s láskou.
Podpecníky sa na území Slovenska piekli už od nepamäti. Ide v podstate o chlebový posúch, ktorý sa tradičným spôsobom pečie v hlinenej peci.
Stánky firmy Pod pecou, ktorá si na týchto tradičných pečených dobrotách postavila biznis, jazdia po Slovensku už od roku 2008. Stojí za nimi rodina Kožákovcov z Mojmíroviec, ktorí do svojho biznisu vložili srdce, a je to poznať.
Základom podpecníkov je chlebové cesto. Na to sa potom vrstvia tradičné slovenské ingrediencie, ako bryndza, slanina a cibuľka. Práve táto kombinácia je medzi zákazníkmi najpopulárnejšia, no kreativite sa tu medze nekladú.
V stánku Podpecníkov nájdeš preto aj kombinácie s klobásou, rôznou zeleninou a dokonca aj dve sladké varianty – makové a orechové.
Pri pečení sa používa dobová hlinená pec. V nej sa vďaka použitiu tvrdého agátového dreva dosahujú teploty 250°C až 300°C. Vďaka zvonovému tvaru pece horúci vzduch rovnomerne obteká steny a prúdi do komína. Chlebové cesto tak získava príjemnú a unikátnu arómu dreva.
Na konci tohto všetkého je autentická tradičná pochutina, za ktorou sa idú potrhať ľudia na festivaloch a podujatiach po celom Slovensku. Tam totiž pojazdné stánky podpecníkov nájdeš najčastejšie.
No nedávno sa vďaka „nátlaku“ svojich zákazníkov okrem cestovania aj permanentne usadili v Nitre. Tu ich podpecníky nájdeš celý rok.
Ak si tieto tradičné slovenské zázraky ešte nevyskúšal, určite si ich zaraď na svoj zoznam. Je osviežujúce, že sa v mori street foodu, ktoré u nás v poslednej dobe vzniká, objavujú aj naozaj tradičné slovenské jedlá. Podpecníky slávia u svojich zákazníkov úspech už takmer 10 rokov, a vyzerá to, že tak skoro nezmiznú.
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska