Tie najlepšie vegánske reštaurácie Bratislavy, do ktorých sa ti oplatí prísť, aj keď miluješ steaky
- S faktami o vegetariánstve, vegánstve a zdravom životnom štýle sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece.
- Každý túži byť o trochu zdravší a v dnešných rýchlych časoch spomaliť vďaka dobre spracovanému zdravému jedlu.
- S faktami o vegetariánstve, vegánstve a zdravom životnom štýle sa v poslednej dobe akoby roztrhlo vrece.
- Každý túži byť o trochu zdravší a v dnešných rýchlych časoch spomaliť vďaka dobre spracovanému zdravému jedlu.
Naše hlavné mesto nezaostáva za trendmi, vegetariáni a vegáni sa kvalitne najedia hneď na niekoľkých miestach v Bratislave. Ak však tieto reštaurácie cielene nevyhľadávaš, v meste na ne natrafíš len omylom. Prinášame ti preto malú vzorku reštaurácií, do ktorých sa určite oplatí zablúdiť, rozšíriť si obzory a škálu chutí.
Ayur Ganesh
Súčasťou ajurvédskeho medicínskeho centra Ayur Ganesh v Bratislave je aj menšia reštaurácia, v ktorej šéfuje ajurvédsky šéfkuchár priamo z Indie. Odborník na ajurvédsku stravu, o ktorej je všeobecne známe, že dodáva telu všetky potrebné živiny, je ľahká a má detoxikačné účinky.
Jedlá, ktoré v Ayur Ganesh ponúkame, sú zhotovené podľa ajzuvédskych receptúr a sú tiež varené a pripravované z čerstvých surovín. Pre klientov je každý týždeň pripravený jedálny lístok vo forme menučiek, čiže tu vždy nájdeš čerstvé jedlo od šéfkuchára.
Made with Laf
Toto bistro zožalo na poli bratislavskej gastro scény naozaj veľký úspech. Poznám dokonca ľudí, ktorí sa vďaka jeho návšteve rozhodli prejsť čisto na vegánsku stravu.
V Made with Laf v centre na Dunajskej ulici je hneď po vstupe cítiť priateľská atmosféra a vôňa netradičného, no chuťovo bohatého jedla. Za celým konceptom stojí Dáša Guzmanová. Aj keď nemala s gastro biznisom nikdy nič spoločné, rozhodla sa otvoriť vlastnú vegánsku reštauráciu. Prvotným impulzom bol fakt, že sa ako vegánka nemala v meste kde najesť, dnes denne vydá aj viac ako 80 jedál.
Veggie
Cieľom tohto projektu bolo ľuďom dať zdravú stravu a byť čo najšetrnejší k našej planéte, tvrdí o reštaurácii Veggie v centre Bratislavy konateľ Miroslav Maglen. K zakladateľovi reštaurácie sa pridal po tom, keď skončil ako terapeut v drogovom centre. V centre Bratislavy sa u neho najete už od troch eur. Ak sa budeš pohybovať v okolí Obchodnej ulice, skoč sem napríklad na jeden wrap, smoothie či cícerovú polievku a určite odídeš spokojný.
Vegan Kiosk
Prvý vegánsky fast food majú na svedomí dvaja kamaráti, Axel a Anton, ktorí sa jedného dňa, úplne spontánne, rozhodli otvoriť stánok s vegánskou kuchyňou. Rozbehli niečo, čo v uliciach Bratislavy chýba – rýchle, chutné a čerstvé vegánske jedlo. Obaja sú vegánmi už pár rokov a ako sami tvrdia, má to len pozitívne účinky na ich zdravie.
Vegan Kiosk má pomôcť rozšíriť myšlienku vegánstva. Ako povedali Axel s Antonom, riadia sa heslom: „Robíme to úprimne z lásky k našim zvieracím kamošom a hlavne nedávame ľuďom to, čo by sme my sami nejedli!“ Na počkanie ti preto prichystajú vegan burger, o ktorom, ako Axel priznal, sa im už aj sníva.
Bemba
V tejto reštaurácii sa nevarí, napriek tomu sa v nej dá skvele najesť. Menu Bemby je totiž zasvätené raw foodu, čiže surovej rastlinnej strave, v ktorej sa tak zachovávajú všetky živiny. Bol by si prekvapený, aké rôzne pochúťky sa dajú takýmto spôsobom pripraviť. Určite sa oplatí zavítať na ich prevádzku na Rožňavskej alebo si od nich objednať donášku.
Shinya
Vkusná reštaurácia Shinya v bratislavskom obchodnom centre Eurovea zabezpečuje vždy poctivé jedlo z kvalitných surovín. Majiteľom tohto podniku je zároveň majiteľ susednej talianskej reštaurácie Al Faro s veľmi dobrými hodnoteniami od zákazníkov. Reštaurácia nesie už vo svojom názve Vegan&Raw restaurant, čo nám napovie, akým smerom sa uberá väčšina zhotovených jedál.
Vegánske reštaurácie sa tešia čoraz väčšej obľube a Slovensko už dnes stojí na pokraji revolúcie v stravovaní
Podľa výsledkov výskumu agentúry Focus realizovaného na vzorke 1017 ľudí, až 13 % ľudí na Slovensku už teraz znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 17 % zvažuje, že ju znižovať začne. Celkovo tak až 30 % smeruje k znižovaniu spotreby mäsa, mlieka, vajec a výrobkov z nich.
Šanca dlhodobo začať znižovať spotrebu živočíšnych výrobkov na Slovensku je dobrou správou, keďže ľudské stravovanie patrí medzi jednu z hlavných príčin klimatických zmien. Na tento problém už dávnejšie upozorňuje OSN, podľa ktorej údajov má živočíšna výroba až 14,5% podiel na tvorbe emisií skleníkových plynov, čo je viac ako všetky formy dopravy vo svete. Na tento problém upozornilo aj 15 000 vedcov a vedkýň, ktorí v snahe odvrátiť katastrofické klimatické zmeny vidia prechod na prevažne rastlinnú stravu ako jeden z nevyhnutných krokov.
Nárast záujmu o rastlinné alternatívy zodpovedá aj ich rýchlemu rozvoju počas posledných rokov. Do roku 2022 sa dokonca očakáva celosvetový nárast veľkosti tohto sektora na 14,22 miliárd amerických dolárov.
Do rozvoja rastlinných alternatív prúdia obrovské investície a v tomto sektore pôsobí celá rada startupov zo Silicon Valley rozvíjajúca najmodernejšie technológie, ktoré môžu tvoriť budúcnosť ľudského stravovania. Patrí sem napríklad Beyond Meat, známy výrobou svojho krvácajúceho vegánskeho burgra, ktorý získal investície aj od Leonarda DiCapria.
Celosvetovú pozornosť púta aj Memphis meats, ktorý vyvíja takzvané čisté mäso, vyrábané bez použitia zvierat a minimalizujúce tvorbu emisií, spotrebu vody či odlesňovanie. Získal dokonca investície vo výške 17 miliónov amerických dolárov, napríklad aj od jedného z najbohatších ľudí na svete – Billa Gatesa.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy