5 bratislavských reštaurácií, ktoré ťa chuťou prenesú do svetových metropol
- Spoznávať vzdialené kultúry sa dá aj inak ako cestovaním
- Rád by si navštívil taliansky Neapol či indický Bombaj?
- Nemusíš sa ani vzdialiť z Bratislavy, stačí si zájsť na obed
- Spoznávať vzdialené kultúry sa dá aj inak ako cestovaním
- Rád by si navštívil taliansky Neapol či indický Bombaj?
- Nemusíš sa ani vzdialiť z Bratislavy, stačí si zájsť na obed
U Taliana
Kvázi-talianskych reštaurácií je všade ako maku. Nájsť však v našich končinách chuť skutočného Talianska, ktorá ťa v okamihu prenesie na stredomorskú dovolenku, nie je také jednoduché. Našťastie, nedávno v Bratislave v niekdajšom Steine otvorilo svoje brány pravé ristorante s názvom Sapori Italiani alebo aj U Taliana. Nájdeš tu autentickú gastronómiu na top úrovni a tamojšia pizza, cestoviny, morské plody či risotto s kvalitným vínom ťa v okamihu prenesú do Neapola či Ríma.Podnik vedie Sardínčan Andrea Ena, ktorému učarovalo Slovensko a rozhodol sa priniesť sem kus svojej domoviny. Svoju prvú reštauráciu úspešne vedie už 14 rokov v Ružomberku.
Punjabi Dhaba
Ako spoznať skutočnú indickú reštauráciu? Varí v nej Ind a aj najjemnejšie z jedál ti privodí zopár sĺz. Zo všetkých tunajších podnikov s indickou kuchyňou je Punjabi zrejme najautentickejší a prinesie ti zážitok rušných ulíc Bombaja aj v centre Bratislavy. Nájdeš tu jedlá z poctivých surovín plné chuti, ktoré však vďaka tradičným koreninám otestujú tvoj jazyk ostrosťou. Na svoje si tu prídu milovníci klasiky Tikka masala, ale aj vegetariáni, ktorých dostane lahodná cícerová Chana masala alebo pokrmy z indického syra Paneer. Priestory reštaurácie sú maličké, no o to autentickejšie, a možná je aj donáška.
Papaya
Ak sa bavíme o „ázii“, mnohí si predstavia typické bistrá, ktorých ponuka je ako cez kopírák, rovnako ako uniformná chuť. Toto tradičné vietnamské bistro je však trochu iná káva a tunajšie jedlo má skutočne niečo do seba. Ponúka tie najpopulárnejšie vietnamské pokrmy, ako špecifické Bun bo Nam Bo či obľúbenú rezancovú polievku Pho Bo. Ide samozrejme o tradičný fast food, ktorý môžeš vo Vietname nájsť na ulici, no v Papayi ho nájdeš v elegantnejšej podobe. Všetko pôsobí čerstvo a chutne a úrovňou ďaleko prevyšuje treťotriedne ázijské bistrá, ktoré ti prinesú len chuť sójovej omáčky.
Hummus and Couscous Bar
Ak si navštívil niektorú z krajín Stredného východu, určite vieš, ako má chutiť pravý hummus či falafel. Je však extrémne ťažké dostať podobný chuťový pôžitok na Slovensku. Za tou naozaj vyladenou receptúrou je hotová veda, hummus musí byť správne jemný a ochutený, falafel zas chrumkavý navonok a nadýchaný vo vnútri. Ale vieš čo? V prevádzkach Hummus and Couscous Bar vo Freshmarkete a v Auparku nájdeš to pravé. Majiteľ podniku Alan sa inšpiroval na dovolenkách a európskych hummus baroch, aby priniesol prvú prevádzku tohto typu a autentický zážitok k nám.
Roxor Burger
Prostredníctvom chutí môžeš cestovať aj do menej exotických destinácií, napríklad za veľkú mláku. Americkou klasikou nie je nič iné ako poctivý burger z kvalitného mäsa a s vyváženou kombináciou chutí. V Mekáči ho však určite nehľadaj. Namiesto toho zamier do Roxoru, ktorý je pre nás top bratislavskou burgrárňou. Napriek malým priestorom a zvyčajne aj nutnosti rezervácie, tu dostaneš top kombinácie mäsa s cheddarom či gorgonzolou a karamelizovanou cibuľkou, rovnako ako skvelé hranolky s rozmarínom či údenou paprikou. No a kari majonéza je čerešničkou na torte.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy