Vo svete stúpa záujem o vegánstvo o stovky percent. Na Slovensku bažíme po domácej bravčovine
- Vegánstvo a vegetariánstvo je vyhlásené za najväčší gastro trend v roku 2018
- Paradoxom je, že na Slovensku naopak rastie dopyt po domácej bravčovine
- Zatiaľ čo vo svete vyrastajú reštaurácie bez mäsa vo svojom jedálničku, nám možno pribudne farma s niekoľkými tisíckami ošípaných
- Vegánstvo a vegetariánstvo je vyhlásené za najväčší gastro trend v roku 2018
- Paradoxom je, že na Slovensku naopak rastie dopyt po domácej bravčovine
- Zatiaľ čo vo svete vyrastajú reštaurácie bez mäsa vo svojom jedálničku, nám možno pribudne farma s niekoľkými tisíckami ošípaných
Vegánstvo sa podľa uznávaných odborníkov stalo gastro TOP trendom tohto roku a svedčí o tom niekoľko zaujímavých číselných faktov. V USA za posledné 3 roky narástol počet ľudí definujúcich sa ako vegáni o 600 %, v Británii to je nárast o 350 % a napríklad v ďalekej Austrálii o 92 %.
Vzhľadom na to, že stravu založenú na rastlinných zložkách dnes odporúča aj množstvo organizácií venujúcich sa zdravému životnému štýlu, tento trend neobchádza ani Európu a napríklad v Portugalsku sa k vegánstvu priznáva až o 400% viac obyvateľov než tomu bolo pred desiatimi rokmi. Ako je na tom Slovensko?
Presné štatistiky, koľko vegánov a vegetariánov sa u nás nachádza by sa zisťovali len veľmi ťažko. S tým, ako rýchlo však v našich veľkých mestách vznikajú nové a nové reštaurácie, ktorým na jedálnych lístkoch chýba mäso, si určite myslíš, že kopírujeme svetové trendy. O jasnom rastúcom záujme môžeme hovoriť pri vegánstve, zatiaľ čo vegetariánstvo relatívne stagnuje a zvýšený záujem oň veľmi nie je. Odborník na agrokultúru, Chuck Jolley, vo svojom komentári tvrdí, že práve strava založená na rastlinných zložkách je jednou z najväčších výziev roka 2018 pre poľnohospodárstvo.
Zdá sa, že Slovensku sa štatistiky a predpoklady vyhýbajú a poľnohospodárstvu sa bude dariť aj vďaka stále rastúcemu dopytu po domácej bravčovine. Podľa informácií TRENDu ho má na svojej novej farme na juhu našej krajiny uspokojiť dánska spoločnosť Slovakia Farm Invest s dcérskou firmou Pigagro. Jej nový projekt je veľkolepý.
Vo svojom návrhu pre odbor posudzovania vplyvov na životné prostredie, rezortu ministerstva životného prostredia SR, žiada o posúdenie „vybudovania novej farmy na chov prasníc, prasničiek a produkciu odstavčiat (od 6 do 8 kg) s kapacitou farmy 4 500 prasníc, 30 kancov a 3 000 odstavčiat.“ To znamená 5 nových hál neďaleko obce Sazdice. „Zámerom navrhovateľa je zareagovanie na požiadavku slovenského trhu s bravčovým mäsom prostredníctvom zvýšenia vlastnej produkcie ošípaných,“ pričom so stavbou na rozlohe 72 000 m2, by sa malo začať už v decembri tohto roka.
Vo svojej žiadosti ministerstvu životnému prostrediu Pigagro ďalej píše: „Vybudovanie farmy na chov prasníc je v súlade so štátnou politikou podpory agrorezortu v oblasti produkcie bravčového mäsa. Sebestačnosť v produkcii bravčového mäsa na Slovensku sa dlhodobo pohybuje pod úrovňou 40 %.
Navrhovaná činnosť prispeje k zvýšeniu produkcie ošípaných na domácom trhu ako aj k zvýšeniu využitia domácej krmovinovej základne. Slovensko potrebuje pre 80% sebestačnosť 1,4 až 1,5 mil. jatočných ošípaných, to znamená zdvojnásobenie dnešného celkového chovu na Slovensku. Sebestačnosť znamená väčšiu možnosť kontroly kvality kupovaného
produktu.“
Podľa FinStatu dosiahla firma Pigagro v roku 2016 tržby vyššie ako 14,6 milióna eur a predpokladané náklady na vybudovanie novej farmy sa pohybujú na čiastke 10 miliónov eur. V rámci návrhu spoločnosť deklaruje vytvorenie 25 nových pracovných miest.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy