Najdlhšie fungujúce podniky na Slovensku majú aj niekoľko stoviek rokov. Poznáš ich všetky?
- Dnes sme sa rozhodli predstaviť ti päticu úspešných, dlhodobo fungujúcich podnikov na Slovensku
- Prešli si neľahkými obdobiami vojny a zmien režimov, no stále sú konkurencieschopné a držia si svoj štandard
- Najstarším fungujúcim podnikom na Slovensku je bezkonkurenčne Kremnická Mincovňa so 700-ročnou tradíciou
- Dnes sme sa rozhodli predstaviť ti päticu úspešných, dlhodobo fungujúcich podnikov na Slovensku
- Prešli si neľahkými obdobiami vojny a zmien režimov, no stále sú konkurencieschopné a držia si svoj štandard
- Najstarším fungujúcim podnikom na Slovensku je bezkonkurenčne Kremnická Mincovňa so 700-ročnou tradíciou
Kremnická Mincovňa, podnik fungujúci od roku 1328
„Kremnická mincovňa je jedným z najstarších nepretržite vyrábajúcich podnikov na svete. Jej príbeh sa začal odvíjať 17. novembra 1328, keď uhorský kráľ Karol Róbert z Anjou povýšil Kremnicu z osady, ktorá vyrástla okolo bohatých nálezísk zlata, na slobodné kráľovské mesto, zároveň jej pridelil privilégium na prevádzkovanie mincovne. Mince, ktoré sa tu začali raziť zo zlata rýdzosti 23 karátov a 9 grénov, vznikli podľa vzoru mincí z Florencie a spočiatku sa im hovorilo florény.“
Takto predstavuje svoju pýchu web mincovne. Svojou dlhoročným fungovaním sa zaraďuje medzi približne 80 ďalších podnikov na svete a ak by si si myslel, že z jej produkcie pochádzajú len výročné mince či odznaky, vôbec to tak nie je. Mincovňa Kremnica primárne razí obehové mince, a teda tie, ktoré máš aj teraz v peňaženke. Jej tržby v roku 2016 predstavovali viac než 25,4 milióna eur a ak chceš o tomto našom unikáte vedieť viac, čítaj TU.
Pivovar Steiger, založený skôr než bola objavená Amerika
História pivovaru Steiger sa začala písať už v roku 1473 v Štiavnických vrchoch, kde mnísi objavili kvalitnú miestnu vodu a neďaleko Vyhní sa stali prvými pivovarníkmi. Počas piatich storočí sa vo vedení podniku vymenilo množstvo majiteľov, no dodnes svoju obľúbenosť udržal a s tržbami vo výške 14,27 miliónov eur bol v roku 2016 tretím najúspešnejším pivovarom na Slovensku (po Topvare a Heinekene). Hoci v roku 1993 hrozil Steigeru kvôli nevýhodnej pozícii v strede Slovenska zánik, podnikateľ Eduard Rada ho revitalizoval a investoval doň nemalé peniaze.
Hoci je na čele pivovaru opäť nový majiteľ a vo veľkom exportuje do zahraničia, prvoradým je preň domáci trh. „Sme prvý slovenský pivovar založený už v roku 1437 (20 rokov pred objavením Ameriky), s nepretržitou – kontinuálnou výrobou piva dodnes. Pivo varíme klasickou metódou podľa jednotlivých stupňovitostí a hlavne s dvojfázovým kvasením najprv v spilkách, potom v ležiackych pivniciach po dobu 30 – 45 dní. Varenie, kvasenie a ležanie piva pritom prebieha a novom, modernom technologickom zariadení.“
Železiarne Podbrezová, tradícia od 14. storočia
Rozmach železiarstva na strednom Slovensku sa datuje už do polovice minulého tisícročia. Brezovské (Brezová premenovaná na Podbrezovú až v roku 1919) železiarne boli oficiálne založené v roku 1840, kedy sa začalo so stavbou prvých budov. Odvtedy si spoločnosť aj napriek mnohým problémom dokázala udržať špičkovú kvalitu spracovania ocele, ktorú dnes oceňuje celý svet.
Kedysi najväčšie a najprosperujúcejšie železiarne Uhorska, v súčasnosti patria do skupiny viac ako desiatich spoločností pod hlavičkou Železiarne Podbrezová Group a okrem toho, že sú najväčším zamestnávateľom na Horehroní, po celom svete pre nich pracuje celkovo 4000 ľudí v šiestich krajinách Európy. Tržby železiarní v Podbrezovej sa v roku 2016 vyšplhali na sumu 192,87 milióna eur.
„Železiarne Podbrezová sa od svojho vzniku riadia filozofiou, že úspešnosť a prosperita firmy závisí predovšetkým od ľudí. Organizovanému odbornému rastu mladej generácie sa dlhodobo venuje veľká pozornosť. Dnes si spoločnosť pripravuje svojich zamestnancov vo vlastnej Súkromnej strednej odbornej škole hutníckej a v Súkromnom gymnáziu. Výrazná pozornosť je venovaná aj spoločenskému, kultúrnemu a športovému vyžitiu zamestnancov.“
Ryba Žilina, najstarší fungujúci podnik na spracovanie rýb na Slovensku
Územie okolo Žiliny sa so spracovávaním rýb spája už storočia. Naši susedia z Poľska sem zo severu privážali ryby a od nás si domov odnášali kvalitné víno. V roku 1892 vznikla v Žiline prvá továreň na spracovanie rýb a následne na to, v roku 1924 závod na rybie konzervy, s ktorým prišla slovenská pochúťka, dnešná Treska v majonéze.
V 40. rokoch minulého storočia bolo spoločnosti Ryba udelené monopolné postavenie v zásobovaní rybami a stala sa výhradným dovozcom a výkupcom živých rýb, konzerv morských rýb a tiež iných rybích výrobkov. Dokonca dostala právo vyvlastniť vody s cieľom intenzívneho chovu rýb. Dnes je väčšinovým vlastníkom spoločnosti skupina PRETO a Ryba Žilina sa tak stala slovenského potravinárskeho trhu nie len v oblasti výroby, ale aj logistiky a distribúcie. V roku 2016 si na svoj účet pripísala tržby vo výške 52 miliónov eur.
Slovenka – fabrika s najstaršou pletiarskou tradíciou na území dnešného Slovenska
V roku 1921 doviezol do svojej fabriky v Martine Jan Országh st. pletiarske stroje z Anglicka. Práve vtedy sa začal písať príbeh závodu Slovenka, ktorý si aj po takmer storočí dokáže medzi konkurenciou obhájiť svoju kvalitu. Len 5 rokov po začatí výroby bolo na Slovensku otvorených 22 predajní a v medzivojnovom období sa závod mohol pochváliť viac ako 470 zamestnancami.
Neskôr sa fabrika presťahovala do Banskej Bystrice a v 50. rokoch minulého storočia zažila na domácom trhu svoj vrchol, ktorý v 80. rokoch utíchol, no ponúkol priestor exportu. Hoci si na zašlú slávu značky spomínajú ešte naše babky, Slovenka – Silver funguje dodnes. O tom, že sa jej darí svedčí aj fakt, že v roku 2016 jej tržby dosiahli výšku 7,35 milióna eur.