Sladká revolúcia je tu. V Olomouci ako prví na svete vyrábajú tyčinku s novým druhom cukru

  • Väčšina komerčných sladkostí na trhu obsahuje naozaj šokujúce množstvo cukru
  • Vďaka novému vynálezu spoločnosti Nestlé môžu byť teraz sladkosti o čosi zdravšie
  • Na Morave vyrobili tyčinku s novým druhom cukru, ktorého stačí menej, no sladkosť zostáva rovnaká
bala
Nestlé, unsplash.com
  • Väčšina komerčných sladkostí na trhu obsahuje naozaj šokujúce množstvo cukru
  • Vďaka novému vynálezu spoločnosti Nestlé môžu byť teraz sladkosti o čosi zdravšie
  • Na Morave vyrobili tyčinku s novým druhom cukru, ktorého stačí menej, no sladkosť zostáva rovnaká

Olomoucká továreň Zora, ktorá je expertným centrom na výrobu čokoládových sladkostí pre Nestlé, začína „sladkú revolúciu“. Prináša totiž na trh novinku, ktorá môže mať obrovský vplyv na potravinársky biznis.

Práve v tejto továrni totiž ako prví na svete použili na výrobu cukrovinky nový typ cukru, nazvaný štruktúrovaný, ktorý vyvinula spoločnosť Nestlé. Za unikátnou cukrovinkou s novou receptúrou stoja tímy z Česka, Švajčiarska a Anglicka.

Nová forma cukru je výrazne sladšia ako tá bežne používaná, vďaka čomu jej stačí do produktu pridať menej, pričom sa sladkosť výrobku zachová. Prevratnú technológiu použili v továrni Zora pri výrobe svetovo známej tyčinky Milkybar Wowsomes, ktorá by sa mala na britskom trhu objaviť v apríli. Vďaka novej receptúre bude mať o 30 % nižší obsah cukru. Kupujúci ho tak skonzumuje výrazne menej, bez toho, aby si to vôbec uvedomil. Týmto spôsobom chce spoločnosť prispieť k riešeniu nadmernej konzumácie cukru, ktorá spôsobuje civilizačné ochorenia.

„Za posledné tri roky sme z nášho portfólia potravín a nápojov odobrali viac ako 60 miliárd kalórií a 2,6 milióna lyžičiek cukru. Nový produk Milkybar Wowsome predstavuje lepšiu voľbu a dovoľuje rodičom potešiť ich deti čokoládou, ktorá chutí skvelo, ale má menej cukru. Demonštrujeme to, že chceme a budeme prispievať k zdravšej budúcnosti a a že berieme našu zodpovednosť za verejné zdravie ľudí vážne,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení Stefano Agostini, CEO Nestlé pre Veľkú Britániu a Írsko.

A čo vlastne stojí za unikátnymi vlastnosťami novej suroviny? Štruktúrovaný cukor nie je tvorený kryštálikmi, ale má poréznu štruktúru. Vďaka tomu sa v ústach rozpúšťa rýchlejšie a dokáže tak pôsobiť sladšie, ako klasický cukor. Jeho výroba nie je žiadna atómová veda a nové vlastnosti cukru sú docielené prírodnou cestou. Zmes cukru, vody a sušeného mlieka sa vstrekuje do horúceho vzduchu, čím vzniká spomenutá poréznosť. Podobne sa vyrába napríklad instantná káva. Nestlé sa tiež nechalo inšpirovať výrobou cukrovej vaty.

Predstavme si, čo táto novinka môže na trhu spôsobiť a aké benefity môže pre spoločnosť priniesť, ak bude pri výrobe viacerých produktov použitý práve tento typ cukru. Práve takúto ambíciu priznala aj spoločnosť Nestlé. „Snahou Nestlé je použiť tento nový typ cukru aj v ďalších výrobkoch. V prvom rade pôjde o produkty určené pre najmenšie deti. Použitie štruktúrovaného cukru má však isté obmedzenia. Vieme už napríklad, že nebude možné ho použiť v nápojoch,“ uviedla hovorkyňa Nestlé pre Aktuálně.cz.

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: unsplash.com

Dôvody pre nové cesty výroby sladkostí sú nielen zdravotné, ale samozrejme aj ekonomické. Spoločnosť Nestlé, rovnako ako ďalšie potravinárske firmy, už totiž zaznamenala výrazné poklesy predaja cukroviniek.

Dôvodom je aj snaha ľudí zdravšie sa stravovať a celkový trend zdravého životného štýlu. Nechajme sa teda prekvapiť, ako tento vynález ovplyvní trh a či započne nový trend vo výrobe sladkostí, ktorí si osvoja aj ďalší výrobcovia.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá