Lyra prišla na trh s remeselnou zmrzlinou z čokolády, ktorá sa radí medzi najlepšie na svete
- Lyra Chocolate patrí medzi najúspešnejších výrobcov poctivej čokolády na slovenskom trhu
- O tom, že ručne robená čokoláda z dielne pod Zoborom stojí za hriech, svedčí aj zisk titulu Great Taste
- Teraz predstavuje jedinečný produkt s názvom ZmrzLYRA
- Lyra Chocolate patrí medzi najúspešnejších výrobcov poctivej čokolády na slovenskom trhu
- O tom, že ručne robená čokoláda z dielne pod Zoborom stojí za hriech, svedčí aj zisk titulu Great Taste
- Teraz predstavuje jedinečný produkt s názvom ZmrzLYRA
Lyra už niekoľko rokov dokazuje, že svet čokolády na Slovensku nekončí za dverami supermarketov. Aj napriek tomu, že je o niečo drahšia ako bežné čokolády v obchodoch, za tú kvalitu naozaj stojí. Najnovšie už z dielne Lyra nevychádzajú len čokolády a bonbóny ale aj zmrzlina s príznačným názvom „ZmrzLYRA,“ ktorá kvalitou ani chuťou nezaostáva za prémiovými produktmi tejto značky.
“Vyrábame ju z tých najkvalitnejších čokolád a ovocia. Pridávame u nás vyrobené orieškové pasty, čerstvo pražené oriešky, alternatívny cukor a myslíme aj na tých, ktorí preferujú bezmliečne verzie zmrzlín. Ovocné zmrzliny sme sa rozhodli vyrábať z čerstvého ovocia. Takže napríklad v našej jahodovej nájdete 60 % jahod. Ako za starých čias,” píše tím Lyra na stránke značky.
ZmrzLYRA si môžeš kúpiť aj priamo v novootvorenej zmrzlinárni Lyra, v ktorej sa samozrejme okrem zmrzliny dajú kúpiť aj produkty z portfólia tejto čokoládovne. Novinku môžeš ochutnať aj zadarmo, stačí ak urobíš nákup nad 20 eur v „plnochutných“ potravinách Yeme. Dostupná je tu v štyroch príchutiach, a to: dark Peru (čokoláda), slaný karamel, vanilka bourbon a jahoda.
Príbeh značky Lyra
Na začiatku sú vždy len dve možnosti – buď to vyjde, alebo nie. Na počiatku čokoládovne Lyra bol však omyl. V roku 2008 to zakladateľ spoločnosti Karol Stýblo skúsil s dovozom belgických praliniek na Slovensko, no neúspešne. Potom sa spoločne s tímom pustili do vlastných horúcich čokolád, vyrábaných z pravej čokolády, ktoré zaznamenali úspech. Vďaka pozitívnej odozve netrvalo dlho a prišla myšlienka vyrábať aj ďalšie produkty. Do portfólia pridali malé čokoládky ku káve s ľubovoľnou potlačou obalu a rozmýšľali, čo ďalej. Zlom nastal v roku 2009, keď stretli kolumbijskú firmu Casa Luker, ktorá ich pozvala na svoje plantáže v Južnej Amerike a stala sa ich partnerom.
“Bolo to tak trochu ako precitnúť, že paradajky nerastú v supermarketoch, ale na poli. Otvoril sa nám svet kvalitnej výberovej čokolády, na akú sme dovtedy neboli zvyknutí. Pochopili sme, že vyrábať kvalitnú čokoládu znamená poznať každého farmára, každý strom, každý detail, poznať celú cestu kakaa a venovať mu dostatok času,” opisuje svoje dojmy Karol Stýblo.
Následne tím Lyra Chocolate absolvoval školenie na výrobu praliniek v čokoládovej akadémii Barry Callebaut v Belgicku aj tréning u jedného z najlepších chocolatierov na svete Emmanuela Hamona vo Francúzsku. Medzitým sa už pustili aj do vymýšľania receptov prvých vlastných čokolád a postupne rozšírili ponuku produktov na takmer 80. “Niektoré z nich získali prestížne ocenenie Great Taste Awards, čím sme sa zaradili medzi najlepšie čokolády na svete,” hovorí Karol Stýblo.
Karol sa dokonca stal jedným zo štyroch ľudí na svete s prestížnym titulom Fino de Aroma Master Chef Chocolatier. Okrem toho v roku 2017 začal odoberať vysokokvalitné kakao od Indiánov z kmeňa Shuarov v Ekvádore, vďaka ktorému nie je čokoláda Lyra len jednou z mnoha. “Lyra znamená návrat k prírode. Vyjadruje ju hudobný nástroj a spevavý vták lyrebird, ktorý dokaže napodobniť tisícky zvukov. Takí chceme byť. Pestrí, hraví a spätí s prírodou,” opisuje význam značky, jej zakladateľ.