Výrobcovia varujú, že šampanské môže prísť o svoju typickú chuť

  • Čím by boli oslavy narodenín či pracovných úspechov bez poriadne vychladeného šampanského?
  • Ľudia milujú predovšetkým jeho chuť a bublinky, ktoré mu dodávajú potrebnú ostrosť
  • Extrémne klimatické zmeny však môžu spôsobiť, že tento lahodný alkoholický nápoj stratí časom svoju typickú chuť
Unsplash / Tristan Gassert
  • Čím by boli oslavy narodenín či pracovných úspechov bez poriadne vychladeného šampanského?
  • Ľudia milujú predovšetkým jeho chuť a bublinky, ktoré mu dodávajú potrebnú ostrosť
  • Extrémne klimatické zmeny však môžu spôsobiť, že tento lahodný alkoholický nápoj stratí časom svoju typickú chuť

Sezónne výkyvy počasia, ktoré sa každým rokom stávajú čoraz viac citeľné, majú vplyv aj na produkciu hrozna v rôznych regiónoch po celom svete. Výnimkou nie je ani slávny francúzsky región Champagne-Ardenne, ktorý je domovskou oblasťou tohto obľúbeného moku. Zároveň je často navštevovanou turistickou destináciou, kam sa ľudia chodia pokochať nielen pohľadom na pravidelné rady vinohradov a malé vinárske dedinky, ale mnohokrát sa pristavia aj na degustáciu vína.

Obavy o budúcnosť

Aby sa dosiahla typická ovocná a ostrá chuť šampanského, hrozno, z ktorého sa vyrába, by malo dozrievať v určitých podmienkach, ktoré sú preň ideálne. Okrem vápencovej pôdy sa mu lepšie darí v chladnejších klimatických podmienkach. Extrémne zmeny klímy, ktorým je už nejaký ten čas vystavené, však tieto faktory výrazne oslabujú. Preto sa francúzski výrobcovia šampanského obávajú o jeho budúcnosť.

„Zber je o dva týždne skôr, než tomu bolo pred 20-timi rokmi. V tom čase to bolo približne v polovici septembra. V poslednom čase je zber však potrebné uskutočniť už v auguste tak, ako je tomu aj tento rok. Avšak to, že hrozno dozreje v dôsledku horúcich dní a nocí rýchlejšie, má za následok jeho slabšiu kyslosť, čo sa v konečnom dôsledku prejaví na nevýraznejšej sviežosti vína,“ uviedol pre Bloomberg Antoine Malassagne, spolumajiteľ spoločnosti A.R. Lenoble, zaoberajúcej sa výrobou šampanského.

Výrobcovia sa nevzdávajú

Výrobné spoločnosti sa snažia bojovať proti prípadným chuťovým zmenám svojich produktov rôznymi spôsobmi. Niektorí sa spoľahli na rezervy v podobe vín starších ročníkov, s ktorými novú úrodu mixujú, iní sa rozhodli experimentovať s DNA analýzou kvasiniek, aby dokázali čeliť dopadom zmeny klímy.

Napriek tejto negatívnej situácii sa výrobcovia nevzdávajú a snažia sa to vnímať optimisticky. „Našou prácou, životom a vášňou, ako poľnohospodárov, bolo prispôsobovať sa klimatickým zmenám už stovky rokov. Ak sa v budúcnosti príliš oteplí, budeme sa musieť inšpirovať Burgundskom,“ dodáva Malassagne.

Zdroj: inhabitat.com, bloomberg.com

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Najnovšie videá

Trendové videá