Lucie si v Bratislave otvorila bistro, kde si na svoje prídu aj gurmáni

  • Za kaviarňou Coffee Brown Bean stojí Lucie Chovanová, ktorá opustila rodnú Prahu a rozhodla sa podnikať na Slovensku
  • S tvorbou menu jej pomáha šéfkuchár Marek Ort, ktorého Slováci poznajú zo známej kuchárskej šou
  • Ambíciou majiteľky je vytvoriť pohodové bistro, kde si prídu oddýchnuť nielen Petržalčania, ale aj gurmáni z celého mesta
cisa
archív Coffee Brown Bean
  • Za kaviarňou Coffee Brown Bean stojí Lucie Chovanová, ktorá opustila rodnú Prahu a rozhodla sa podnikať na Slovensku
  • S tvorbou menu jej pomáha šéfkuchár Marek Ort, ktorého Slováci poznajú zo známej kuchárskej šou
  • Ambíciou majiteľky je vytvoriť pohodové bistro, kde si prídu oddýchnuť nielen Petržalčania, ale aj gurmáni z celého mesta

Pochádzate z Prahy, no na Slovensku žijete už 13 rokov. Čo vás sem priviedlo a prečo ste sa rozhodli začať podnikať práve tu?

Na Slovensku som sa zoznámila s mojím súčasným manželom a po spoločnom rozhodovaní, kde budeme žiť, sme si obaja vybrali Bratislavu. Jednou z mojich veľkých túžob bolo vlastniť svoju vlastnú kaviareň, no dlho som sa nevedela rozhodnúť, ako a kde začať. Nakoniec som našla vhodné miesto a našli sa aj financie, a tak som odštartovala svoj vlastný biznis.

Mali ste už predtým skúsenosti s gastronómiou či gastro biznisom?

Osobne som nemala žiadne, a preto som si nechala poradiť od ľudí, ktorí sa tomu rozumejú a v tejto oblasti majú bohaté skúsenosti. Zároveň som realizovala aj svoje vlastné predstavy tak, aby som v konečnom výsledku dosiahla presne to, o čom som snívala.

https://www.facebook.com/coffeebrownbeanbratislava/photos/a.2181244238815212/2219323041673998/?type=3&theater

Ako ste prišli s nápadom založiť si kaviareň v Petržalke? S kým ste tento projekt realizovali?

Toto miesto, na samom okraji Petržalky, sa mi vždy veľmi páčilo. Preto som sa aj jedného dňa rozhodla, že s podnikaním začnem práve tu. Tento projekt som realizovala s pomocou architektky a môjho otca, ktorý sa dlhé roky venoval montážam gastronomických prístrojov a zariadení.

Prečo ste sa rozhodli práve pre Petržalku? Neuvažovali ste nad lukratívnejšími miestami napríklad v Starom meste?

Nad Starým mestom sme práveže nikdy ani neuvažovali. Chceli sme kaviareň, ktorá bude vytvárať pohodovú atmosféru pre mladé rodiny a ľudí, ktorí si chcú v kľude vychutnať dobrú kávu a ľahké občerstvenie.

https://www.facebook.com/coffeebrownbeanbratislava/photos/a.2181244238815212/2215626322043670/?type=3&theater

Aké prekážky ste museli pri budovaní vlastného podniku prekonať?

Tým, že sa podnik budoval úplne od nuly, veľa problémov sa naskytlo najmä pri stavebnej činnosti, ale to je bežné pri každej novej stavbe. Aj keď s miernym omeškaním, napokon sa nám to všetko podarilo.

Väčšina Petržalčanov chodí za kvalitnou kávou do centra mesta. Čím by ste ich presvedčili, aby namiesto toho zavítali do vašej kaviarne?

Určite by som ich prilákala výbornou kávou a príjemnou atmosférou. Takisto ponúkame vynikajúce raňajky a celodenné menu, máme tiež ponuku sviežich zdravých polievok a grilled cheese sendvičov. Večer si u nás môžu ľudia posedieť pri dobrom víne a chuťovkách.

https://www.facebook.com/coffeebrownbeanbratislava/photos/a.2181244238815212/2207265632879739/?type=3&theater

Vaše raňajkové menu vám pomohol zostaviť známy šéfkuchár Marek Ort. Ako vznikla vaša spolupráca? Čím je pre vás jeho kuchyňa zaujímavá?

S Marekom sme komunikovali už dlhšie. Máme spoločnú víziu premeniť kaviareň na moderné pohodové bistro s rýchlou a jednoduchou kuchyňou, no zároveň miesto, kde si človek príde len tak posedieť pri kávičke a oddýchnuť si. Koncept nášho podniku sme vymýšľali spolu. Marek je mladý, moderný kuchár, má výborné myšlienky. Spoločnú reč sme našli veľmi rýchlo.

Aké rôzne raňajky či zákusky si u vás môže zákazník objednať? Viete vyhovieť aj zákazníkom so špeciálnymi stravovacími potrebami?

Zákazník u nás nájde široký výber raňajok, ako napríklad vaječnú frittatu, čo je talianska omeleta, špaldovo-pomarančové lievance a rôzne druhy grilled cheese toastov. Takisto máme v ponuke množstvo domácich zákuskov a dezertov. Naše menu je vždy sezónne, čiže ho obmieňame podľa ročného obdobia.

https://www.facebook.com/coffeebrownbeanbratislava/photos/a.2181244238815212/2207265546213081/?type=3&theater

Kvalitnú kaviareň charakterizuje predovšetkým vynikajúca káva. Čo by ste nám vedeli povedať o tej vašej?

U nás v kaviarni ponúkame netradičnú značku kávy. Vyberali sme ju dlho a naozaj sme si dávali záležať na kvalite. Je to jedna z najdrahších káv, no naši zákazníci to nepocítia. Ide o kávu Tonino Lamborghini, ktorá patrí vo svete medzi luxusné značky. Je zmesou piatich druhov kávy arabica a dvoch druhov kávy robusta v pomere 70:30, pričom z arabík tvorí hlavnú zložku brazílsky Santos, robusta je zastúpená hlavne indickou Cherry. Káva sa praží v severnom Taliansku.

https://www.facebook.com/coffeebrownbeanbratislava/photos/a.2181244238815212/2202115490061420/?type=3&theater

Ako vnímate Bratislavu z hľadiska kaviarenskej kultúry v porovnaní s vaším rodným mestom Prahou? Sú z tohto pohľadu medzi nimi nejaké diametrálne rozdiely?

Vzhľadom na to, že Praha je veľkomesto, myslím si, že s hlavným mestom Slovenska sa veľmi porovnať nedá. Avšak, v poslednej dobe sa v Bratislave toto odvetvie začalo rozvíjať rýchlym tempom, človek tu nájde veľké množstvo kvalitných podnikov a už v mnohých kaviarňach si dokážete dať naozaj dobrú kávu. My dúfame, že budeme niečím iní a dokážeme postupne prilákať viac a viac zákazníkov. Veríme, že keď niekto raz ochutná našu kávu a občerstvenie, bude sa k nám vracať pravidelne.

 

Čítajte viac z kategórie: Rozhovory

Najnovšie videá

Trendové videá