Do Bratislavy priniesli jedinečný koncept pochúťok, ktoré podávajú spolu s pivom
- V bratislavskom Výčape u Ernőho si k pivu môžeš objednať jedinečný tapas
- Obsahuje tradičné pochúťky ako nakladaný hermelín, ale aj nezvyčajnejšie recepty ako rezeň z červenej repy podávaný s kozím syrom
- Za 4 eurá si niečo k pivku zobneš aj s partiou kamošov
- V bratislavskom Výčape u Ernőho si k pivu môžeš objednať jedinečný tapas
- Obsahuje tradičné pochúťky ako nakladaný hermelín, ale aj nezvyčajnejšie recepty ako rezeň z červenej repy podávaný s kozím syrom
- Za 4 eurá si niečo k pivku zobneš aj s partiou kamošov
“Pivo a jedlo spolu idú dokopy, sú neoddeliteľnou súčasťou gastronómie a fungujú ruka v ruke,” hovorí zakladateľ a majiteľ bratislavského Foodstocku Ľubo Blaho, ktorý sa rozhodol kúsok svojho gastronomického umenia priniesť do obľúbenej bratislavskej pivárne Výčap u Ernőho.
Výčap začal fungovať na jednoduchom koncepte remeselného piva Shenk, ktoré si majitelia vyrábajú priamo pod podnikom v podzemí budovy Starej tržnice. Všetko sa to rozbehlo v roku 2017, kedy si partia mladých ľudí povedala, že priestory na rohu Starej tržnice využijú a pretvoria na moderný podnik. Viac čítaj v našom článku TU.
Hoci si pivá zákazníci obľúbili veľmi rýchlo a u Ernőho málokedy nájdeš voľný stôl, konceptu chýbala jedna zásadná vec. Chmeľový nápoj si k sebe pýta chutného parťáka a pod výčapom zívala prázdnotou nevyužívaná kuchyňa. Už v minulosti došlo k niekoľkým pokusom variť tu, no nakoniec dopadli neúspešsne. Stará tržnica, ako prenajímateľ priestorov, teda zostala nespokojná a hľadala vhodný koncept, aký by zaplnil prázdnu kuchyňu.
Práve tu im vošiel do rany majiteľ susednej pobočky Foodstock Ľubo Blaho, ktorý sa špecializuje na vegetariánske a vegánske jedlá.
“Sústreďujeme sa na vegetariánske jedlá, je to pre našu firmu etická hranica. Nechceme byť prispievateľmi k otepľovaniu a zhoršovaniu podmienok na našej planéte. Biznis s mäsom potrebuje predať jeho obrovské množstvo. Vegetariánstvo je naše presvedčenie, ale nikoho nenútime, aby sa stal vegetariánom alebo vegánom,” vyjadril sa Blaho pre Startitup.
Vďaka spojeniu konceptu U Ernőho a Foodstocku, vzniklo niečo celkom nové a v našich končinách netradičné. PODZUB Veggie Tapas prinášajú vegetariánske jedlá k pivku, vytvorené špeciálne na zdieľanie s kamarátmi. Obsahujú klasické pochúťky, ktoré všetci poznáme ako langoš, nakladaný hermelín či utopence, ale aj netradičnejšie kúsky ako napríklad repa rezeň s kozím syrom.
“Miesto mäsa používame funkčné potraviny, hráme sa s miso pastou, koketujeme s tempehom, kde je vysoký obsah bielkovín a takmer žiadny estrogén. Najdôležitejšia je pre nás, samozrejme, chutnosť. Robíme si vlastné omáčky, kečup aj majonézu, všetko vyrábame na domácej úrovni,” vysvetľuje.
Výdajné okienko PODZUB nájdeš za rohom, tak trochu zastrčené vzadu vľavo od Výčapu. Približne za 4 € si dáš chutné jedlo pre seba aj ďalších kamošov. Všetko stojí na myšlienke, že si ho budete medzi sebou zdieľať a ochutnáte viacero druhov.
“Cieľom je naučiť ľudí, aby sa o jedlo delili, vždy je nastajlované tak, aby sa minimálne dvaja, ideálne štyria ľudia najedli,” vysvetľuje Blaho.
Na jedálnom lístku nájdeš dokopy 9 receptov a obslúžia ťa medzi 17. a 23. hodinou. Novinkou na lístku je momentálne burger s vyprážaným tofu syrom. Celý koncept zatiaľ funguje tri mesiace a Blaho hovorí, že sa iba rozbiehajú, no vidia, ako ľudia majú o jedlo postupne čoraz väčší záujem.
Keďže majú k dispozícii celkom veľkú kuchyňu, okrem Výčapu si ich môžeš objednať a vychutnať aj na prostredníctvom cateringu.