Reštaurácia Izakaya Kansai má prvotriednu japonskú šéfkuchárku Natsumi Kakita
Predtým pripravovala menu na oficiálnych oslávách a banketoch Japonskej ambasády
Pred príchodom na Slovensko učila umenie japonskej kuchyne budúcich šéfkuchárov na prestížnej škole v Osake
Shinji, Natsumi a Vierka_zdroj_ Startitup
Reštaurácia Izakaya Kansai má prvotriednu japonskú šéfkuchárku Natsumi Kakita
Predtým pripravovala menu na oficiálnych oslávách a banketoch Japonskej ambasády
Pred príchodom na Slovensko učila umenie japonskej kuchyne budúcich šéfkuchárov na prestížnej škole v Osake
Reštaurácia Izakaya Kansai sídli na Mickiewiczovej ulici 6 v Bratislave a vznikla fúziou dvoch japonských reštaurácii. Kansai, ktorá sídlila na Ventúrskej ulici v Bratislave a reštauráciu Izakaya Koshida na Mickiewitzovej 6. Izakaya označuje v japončine miesto, kde sa môžete napiť a dať si večeru. Kansai je japonský región a patrí pod neho aj legendárna Osaka.
zdroj: Interiér Iazakaya Kansai/ Startitup
Miesto, kde sa stretávajú dve kultúry
V súčasnosti je táto reštaurácia jedinou, ktorá ponúka zážitok z tradičnej japonskej kuchyne a jej rozmanitých chutí. To netvrdíme len my, ale aj japonskí zákazníci, ktorí sa tu pravidelne stretávajú. Patrí k nim aj Isa Ichikawa, ktorá sa pre Startitup vyjadrila, že ho odporúča každému, kto chce zažiť pravú chuť japonskej gastronómie.
Manažérom reštaurácie prevádzky je Shinji Takine, ktorý žije na Slovensku už 10 rokov. Vyštudoval u nás grafický dizajn a pre prevádzku navrhol jedálne lístky.
zdroj: Menu Izakaya Kansai/ zdroj:Startitup
‚‚Na Slovensko ma priviedla výtvarná tvorba vašich umelcov zo 60-tych a 70-tych rokov, ktorú veľmi obdivujem,“ vyjadril sa pre Startitup Shinji Takine.
Japonská komunita v Bratislave je malá a podľa Shinjiho Takine ju tvorí asi 200 ľudí. ‚‚Sme radi, že našu reštauráciu vyhľadávajú Japonci, ale ešte väčšiu radosť máme z toho, že je veľmi obľúbená aj u Slovákov. Chceli sme prezentovať našu kultúru a jedlo, ktoré do nej patrí. To, že sa sa sem vracajú aj slovenské tváre, je pre nás najväčšou odmenou,“ poďakoval sa Takine.
Izakaya Kansai ponúka koncept, ktorý sa v našich končinách nevyskytuje často. Jedlo podáva v čase obeda a večere s tým, že v čase od druhej do piatej majú reštauráciu zatvorenú. Od piatej do deviatej servíruje večere cez týžden a cez víkend je to o hodinu dlhšie. Reštaurácia má kapacitu asi 30 miest a podľa manažéra je to akurát.
‚‚S ohľadom na veľkosť kuchyne a to, že máme jednu šéfkuchárku, ktorej pomáhajú dvaja kuchári, sme vyťažení dostatočne. Celý koncept sme nastavili tak, aby sme si dokázali udržať kvalitu a prístup, ktorý je pre nás dôležitý,“ vyjadril sa.
Pri vstupe do reštaurácie ťa manažér Shinji Takine privíta a s každým hosťom si podá ruku. Veľmi príjemne nás prekvapilo, že hostí (po slovensky) víta aj samotná šéfkuchárka. Pri stole sa o vás postarajú usmievavé čašníčky Vierka zo Slovenska, alebo Anna, ktorá má vietnamské korene. Obsluhe udeľujeme pomyselné prvé miesto za najpríjemnejšiu a najprirodzenejšiu obsluhu v Bratislave. Vychválil ich aj manažér Shinji, ktorý na svoj personál nedá dopustiť.
zdroj: V kuchyni Izakaya Kansai_Startitup
Jedlo pripravuje japonský personál na čele so šéfkuchárkou Natsumi Kakita. Pri práci ju môžete sledovať z ktoréhokoľvek miesta v reštaurácii. ‚
‚Natsumi pripravovala menu pre oficiálne oslavy Japonskej ambasády v Bratislave a chystala menu aj pri príležitosti osláv japonského cisára. Naše menu je jej dielom a obrazom jej skvelých schopností. Sme radi, že prijala našu ponuku,“ nešetrí chválou Shinji.
zdroj: Seefood Yukhoe/ Startitup
Reštauráciu odporúča aj obľúbený foodguru Čoje. ‚‚Ide o veľmi nenútenú a prirodzenú japonskú kuchyňu, ktorá sa nesnaží ohurovať žiadnymi klišé. Veľmi sa mi páči tamojšia atmosféra a japonskí kuchári, na ktorých vidíte od stola. Úplne najviac mi tam chutili sobe rezance,“ vyjadril sa pre Startitup.
Za reštauráciou stoja japonská spoločnosť Misuzu a Ambition Sk, ktorá na území Japonska ponúka slovenské vína. Čerstvé suroviny získavajú od dodávateľov z Viedne. Tuniaka a makrelu dovážajú z Nórska a lososa z Grécka. Shinji tvrdí, že ich losos je v súčasnosti najlepším, aký sa dá zohnať. Na najvyššiu kvalitu dbajú pri všetkých surovinách, nakoľko základom japonskej kuchyňe je predovšetkým čerstvosť.
zdroj: Sashimi set - losos, tuniak a nakladaná makrela/ Startitup
Šéfkuchárka Natsumi sa drží originálnej tradičnej receptúry a dokáže prvotriedne vyvážiť chute. Dôkazom bolo sashimi, ktoré nechalo vyniknúť originálnu chuť rýb, ale aj losos s tuniakom marinovaný v čili omáčke.
Výnimočným chuťovým zážitkom bola makrela v omáčke miso, ktorá sa doslova rozplývala na jazyku. ‚‚Natsumi nepoužíva žiadne práškové prísady či umelé dochucovadlá. Všetko, čo pripraví, je čerstvé a s precízne vyváženou chuťou,“ potvrdil manažér.
zdroj: Makrela v Miso omáčke/zdroj: Startitup
Zdravie z Japonska
Základom japonskej kuchyne je biela lúpaná ryža a hoci táto potravina nie je diétna, sacharidy z nej neutralizuje zelenina. Tá je dôležitá rovnako ako ryby. Na japonskú gastronómiu mali vplyv ďalšie kuchyne z Ázie, ale aj Západu. Zahraničné inšpirácie prispôsobila lokálnym podmienkam a chuti. Podobne postupuje aj Natsumi v Bratislave a snaží sa vyvažovať recepty tak, aby potešili japonských, ale aj lokálnych zákazníkov.
zdroj: Interiér Iazakaya Kansai/ Startitup
Jej pestrosť má priaznivé účinky na zdravie a pri príprave sú dôležité dávne tradície. Jednotlivé suroviny musia byť vždy čerstvé, kvalitné a lákavé aj na pohľad. Aj preto reštaurácia ponúka viaceré pokrmy v obmedzenom množstve.
V štýle Natsumi je cítiť japonský minimalizmus a jednoduchosť servírovanie necháva vyniknúť samotný pokrm. Ďalším príkladom je tradičné plnené taštičky – gyoza, podávana s kórejskou omáčkou. Taštičky neboli zakryté množstvom omáčky, ale plnka vytvárala s cestom harmónický celok.
zdroj: Gyoza/Zdroj: Startitup
Reštaurácia Izakaja Kansai ponúka svojím navštevníkom útulnú priateľskú atmosféru v príjemnom japonskom interiéri. Ich jedlo je skutočným zážitkom a môžeme ho s čistým svedomím odporučiť.
Okrem japonských saké ponúka aj výber slovenských vín a pôsobivé obedové menu, ktoré sa pravidelne obmieňa. Reštaurácia týždenné menu a všetky aktualizácie uverejňuje na svojom Facebooku.