V Černobyle začali z miestneho žita vyrábať vodku. Zistili sme, či môže byť rádioaktívna

  • Chernobyl Spirit Company je už oficiálnou výrobnou značkou
  • Pod jej záštitou vyrobili prvú černobyľskú vodku Atomik
  • Podľa vedcov rádioaktívna nie je
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Chernobyl Spirit Company je už oficiálnou výrobnou značkou
  • Pod jej záštitou vyrobili prvú černobyľskú vodku Atomik
  • Podľa vedcov rádioaktívna nie je

Zrejme nie je veľkým prekvapením, že od roku 1986 patrí Černobyľ aj okolité obce medzi najchudobnejšie regióny na Ukrajine. Ako informovalo BBC, všetko by sa malo zmeniť novým produktom, vodkou vyrobenou zo žita z miestnych fariem, ktorá ma potenciál vniesť nový život do oblasti Černobyľu. Ekonomika tu stagnuje už viac ako tridsať rokov a miestni obyvatelia žijú veľmi skromným spôsobom. Po havárii zostáva pôda a jej plodiny naďalej kontaminované rádioaktivitou ale už nejde o tak vysoké hodnoty ako v minulosti.

Prečo by teda niekto vyrobil vodku a chcel ju predávať? Na jej receptúre pracovali britskí aj ukrajinskí vedci tri roky, kedy hľadali tie správne ingrediencie a oblasť, v ktorej by ich mohli pestovať. Hoci v samotnom žite našli stopy rádioaktivity, ktorá je mierne nad povolený limit, po vypálení a destilácii sa táto rádioaktivita stratí. Vodka z Černobyľu teda nie je o nič rádioaktívnejšie ako akákoľvek iná bežná vodka v supermarkete.

https://www.instagram.com/p/B050klUHCJY/

„Vodka je vyrobená z obilia, ktoré pochádza z kontrolovanej oblasti. Všetko okolo nás je rádioaktívne, otázka je, do akej miery. Kontrola ukázala, že konkrétne toto obilie je cca na hranici takého bezpečného Ukrajinského limitu. Podstatnejšie však je, že počas destilácie sa vodka zbaví týchto ťažkých prvkov a podľa meraní je tak rádioaktívna, ako hocijaká iná vodka. Pre úplnosť dodám, že sa radiácia v oblasti stále kontroluje. V častiach ‚exclusion zone‘ sa už podľa výskumov dajú bezpečne pestovať plodiny. Túto vodku má pod palcom skupina vedcov, osobne by som sa nebál ochutnať. Viac škody na vás napácha alkohol, než jej rádioaktivita,“ vyjadril sa teoretický fyzik Samuel Kováčik pre Startitup.

Tím vedcov sa chystá venovať 75 % zo zisku miestnym obyvateľom. Do budúcna by dokonca chceli v oblasti odštartovať alkoholový biznis. Keďže iné potraviny sa z Černobyľu vyvážať nedajú, pre lokalitu to predstavuje ideálny biznis, ktorý by mohol nakopnúť miestnu ekonomiku.

Jedeným z prvých ľudí, ktorí vodku ochutnali bol majiteľ baru v Londýnskej štvrti Soho Sam Armeye. „Je to viac obilninový alkohol než vodka, takže má oveľa výraznejšie ovocné tóny. Stále cítite chuť toho žita,“ uviedol.

Zdroj: BBC, LadBible

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá