Jakub Jurkovič: Atmosféru z Ty Somaru si beriem so sebou. Budeme sa volať Friers

  • Jakub Jurkovič je známy predovšetkým vďaka bratislavskému streetfoodu Ty Somaru. Prednedávnom však z tohto biznisu odišiel
  • Už v piatok otvorí spolu s kamošom na Kollárovom námestí v Bratislave nový podnik s názvom Friers
  • O tom, čo stálo za biznis zmenou, ako bude vyzerať nový koncept a na čom sa poučil, sa dočítaš práve tu
kubo jurkovič
archív Friers
  • Jakub Jurkovič je známy predovšetkým vďaka bratislavskému streetfoodu Ty Somaru. Prednedávnom však z tohto biznisu odišiel
  • Už v piatok otvorí spolu s kamošom na Kollárovom námestí v Bratislave nový podnik s názvom Friers
  • O tom, čo stálo za biznis zmenou, ako bude vyzerať nový koncept a na čom sa poučil, sa dočítaš práve tu

Mať vlastný biznis stojí veľa. Známy podnik so špecifickou atmosférou, dokonalými burittami či quesadillami, skvelým humorom na sociálnych sieťach i v prevádzke, vlastnými salsami či remeselným pivom, sídlil na Kamennom námestí dva roky. Koncom októbra však obľúbené Ty Somaru zatvára. Nie však z iniciatívy Jakuba Jurkoviča. Zákulisie je trochu iné.

Skvelou správou však je, že Jakub v Bratislave rozbieha nový koncept z Belgicka. A nie, nebudú tam len hranolčeky. Hoci tie bol testovať priamo v belgických Bruggách. Od piatka ich nájdeš na Kollárovom námestí v úplnej novej prevádzke, ktorá sa bude volať Friers.

Ako vzniklo celé Ty Somaru? Prečo si sa rozhodol ísť do gastra?

Vždy som mal blízko k vareniu. Bol to môj koníček. Mexická kuchyňa mi bola asi najbližšia. Fascinovala ma jej rozmanitosť. V Mexiku som si to zažil a dlho som tento koncept nosil v hlave. Po siedmich rokoch som otvoril Somára. Šlo o veľmi spontánne rozhodnutie.

https://www.instagram.com/p/Bk14zLZgr1T/

Gastro je každopádne veľmi zradný biznis…

Je! Ja som vôbec nevedel, do čoho idem. Ale to je asi aj dobre, lebo by som si to možno rozmyslel. Na začiatku ma to zomlelo neskutočným spôsobom. Rok a pol som bol permanentne nevyspatý. Zradné je to predovšetkým v tom, že ak niečo pokazíš, nedá sa to len tak jednoducho vrátiť späť. Mojou veľkou výhodou bolo, že som bol v prevádzke nonstop. Sám som jedlo pripravoval, a tak som mal nad všetkým absolútnu kontrolu. Neskôr som našiel kuchára, no kým všetko nespravil tak, ako si to predstavujem, nedal som preč od neho zrak ani ruky. Gastro biznis sa dá udržať na špičkovej úrovni, ak sa mu človek venuje.

Je známe, že s rozbehom ti pomáhal aj Jakub Ptačin, v akom momente z biznisu odišiel?

My sme ako firma začali celkom rýchlo rásť, stále sme mali viac zákazníkov aj eventov. Agendu, ktorú sme si na začiatku nastavili, som už nestíhal kontrolovať a udržiavať. Venovať sa chodu prevádzky, pripravovať jedlá, riešiť marketing a administratívu, sa už nedalo stíhať. Ty Somaru sme zatvárali o 22.00 a v noci som už nedokázal plnohodnotne pracovať, keďže všetky úrady spali. Jakub mal takisto veľa iných svojich aktivít a tak sme sa v dobrom rozlúčili. Bola to vec dohody. On sa rozhodol venovať niečomu inému a ja som si musel nájsť náhradu. To sa na konci dňa ukázalo ako zlý krok.

 Ty ešte stále figuruješ v Ty Somaru? Ako je to s tvojím odchodom a podielom?

Papiere sú podpísané a čakám už len na to, kým dôjde zo strany štátu k prepisu podielu. Takže teoreticky tam už nefigurujem vôbec. Čo sa týka môjho odchodu, samotný výber spoločníka bol, ako som už spomínal, krokom vedľa.

Mrzí ťa to?

Už som sa cez to preniesol. Keď som ešte vo firme figuroval, ale postupne som začal dávať ruky preč, vyhlasoval som verejne, nech už Ty Somaru so mnou viac ľudia nespájajú.

Ty naďalej v gastre ostávaš. Dokonca otváraš nový podnik. Čo to bude?

Belgický street food. Áno, aj hranolčeky. Je to však postavené na trochu inom koncepte, než sú ľudia na Slovensku zvyknutí. Bude veľa snackov, či už fritovaných, alebo na grile. Chystáme sa robiť aj špeciály, ktoré budeme pripravovať priamo na prevádzke. Bude to rozmanité a aj systém jedla bude úplne iný. Pôjde o táckareň, ktorú som si tak pracovne nazval „lepší McDonald’s“, veľký podnik s miestami na sedenie.

zdroj: archív: Friers

Berieš si so sebou niekoho z Ty Somaru?

Beriem si najlepší tím, ktorý tam bol. Troch ľudí, a konkrétne Zdenko Knížat, Dominik Kirka a Allex Adame. My ako štvorica sme vytvárali dušu Somára. Zákazníci nás poznali a tešili sa, keď nás stretli, takže verím tomu, že keď nás tam všetkých znovu uvidia, vráti sa všetko to, čo sme v Ty Somaru museli nechať.

https://www.instagram.com/p/BwY_wAzAhS5/

Si znovu v Starom meste, na Kollárovom námestí. Prečo si sa rozhodol pre túto lokalitu?

Na úvod hneď dodávam, že koncept, ktorý teraz v Bratislave rozbiehame, nevlastním ani v ňom nemám podiel. Celé si to vymyslel môj známy, ktorý žil v Belgicku a veľmi chcel tento typ streetfoodu priniesť na Slovensko. Spojili sme sily – ja som ten človek, ktorý vie nápad pretaviť do reality a on to zastrešuje po finančnej stránke. Priestor nebol hľadaný cielene. Kamoš sa mi ozval, už keď ho mal prenajatý, vysvetlil mi koncept, zapáčilo sa mi to a zhodou okolností to bolo práve v čase, keď som zo Somára odchádzal. Tak sme do toho šli.

Nechcel si podiel?

Nie. Chýbala mi už sloboda. Je jasné, že tam budem tráviť veľa času, no budem bežný zamestnanec a okrem pracovných povinností sa ma už iné, spojené s administratívou, nebudú týkať. A navyše, ja som veľmi kreatívny človek a zabíja ma, keď sa nemôžem posúvať ďalej, realizovať sa a vymýšľať si veci. A tu sa to bude diať. Tak ako som v Somárovi urobil vlastné pivo a vlastné salsy, ktoré sa potom ďalej predávali, tu chcem robiť niečo obdobné.

Ako sa budete volať?

Friers. Je to taká slovná hračka. Z anglického „vyprážať“ a zo slovenského „frajeri“.

Na Instagrame si si spravil veľmi peknú teasingovú kampaň, v ktorej sa spájaš aj s inými ľuďmi. Ako ti napadlo prísť s niečím takým?

Veľmi spontánne. Ako som už spomínal, som veľmi kreatívny človek. Keď som začínal v Ty Somaru, dal som si na zadné sedadlo auta autobatériu, k nej som pripojil malý gril a zapekal som ľuďom burrito pred domom. Keď som začínal s Friers, nemali sme konkrétny produkt. Tak mi napadlo, že keďže je to celé o tom vyprážaní, napísal som kamarátom, nech mi pošlú akúkoľvek netradičnú vec, ktorá sa bežne nefrituje a ja ju hodím do fritézy. Takže sme mali topánku, cédéčko, kartu z foťáka, dnes som fritoval pohár vodky.

https://www.instagram.com/p/B2Wi2cdl3l7/

Asi si sa poučil z predošlého biznisu. Čo tentokrát určite urobíš inak?

Asi si nenechám všetko na svojich pleciach. Niektoré povinnosti treba delegovať a pozorovať ľudí. Nebudem až tak úplne každému dôverovať, radšej budem viackrát preverovať. Ale to je asi taká klasika. Džentlemenské slovo v dnešnej dobe pre mnoho ľudí nič neznamená.

Ako bude vyzerať Friers?

Interiér po väčšine ostáva ten po predošlom majiteľovi. Priniesli sme obrovskú fritézu, niečo sme premaľovali, ale zásadné stavebné zmeny sa neudiali. Celú grafiku nám robí ilustrátor Robo Illéš. Budú to také autorské veci. Dizajn bude mladý, drzý.

zdroj: archív: Friers

 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá