Nielen mäso či zelenina. Startup vyslal do vesmíru dozrieť víno
- 12 fliaš kvalitného francúzskeho vína vyslali do vesmíru 2. novembra
- Dozrievať bude na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)
- Vedci budú skúmať vplyv nízkej gravitácie a zvýšenej radiácie
- 12 fliaš kvalitného francúzskeho vína vyslali do vesmíru 2. novembra
- Dozrievať bude na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)
- Vedci budú skúmať vplyv nízkej gravitácie a zvýšenej radiácie
Skutoční fajnšmekri najnovšie zatúžili po niečom, čo presahuje hranice našej planéty. Podľa informácií protálu Quartz vyslali 2. novembra do vesmíru rovno 12 fľašiek najlepšieho vína z francúzskej oblasti Bordeaux. Fľaše odleteli na vesmírnej rakete, ktorú pre NASA zostrojil Northrop Grumman a namierené má na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).
Celý projekt vznikol vďaka francúzskemu startupu Space Cargo Unlimited a jeho zakladateľovi Emmanuelovi Etcheparreovi. Startup sa venuje výskumným prácam na orbite, ku ktorým patrí aj biologický výskum. Ten sa zameriava hlavne na pozorovanie efektu mikrogravity na živé organizmy. Skúma, do akej miery sa dokáže organizmus zmeniť a adaptovať na nové extrémne podmienky vládnuce vo vesmíre.
Práve jeho súčasťou je aj unikátne vesmírne víno. Chuť vína je vo veľkej miere daná rôznymi mikroorganizmami, ktoré sa v procese jeho zrenia vyvíjajú. Mimo Zeme sú však podmienky na ich rast rozdielne, musia čeliť nielen mikrogravitácii, ale aj zvýšenej radiácii. Vedci budú počas experimentu sledovať, ako vplývajú tieto faktory na vínne mikrooganizmy.
Projekt mohol Space Cargo Unlimited realizovať vďaka sponzorom. Z ich strany však nejde o celkom nezištné gesto. Títo ľudia dostanú za spozorovanie vesmírneho výskumu jedinečné truhlice, v ktorých sa budú nachádzať zberateľské unikáty. Okrem iných objektov budú ich súčasťou aj fľaše vesmírneho vína.
Hoci znie nápad francúzskeho startupu zaujímavo, NASA ním nebola hneď nadšená. Samozrejme, že mnohí ľudia ideu podporili, no z bezpečnostného hľadiska sa musel Space Cargo Unlimited trochu potrápiť a fľaše uzavrieť do špeciálnych kontajnerov, tak aby zabezpečili, že budú naozaj nerozbitné.
Vesmírne mäso aj zelenina
Ako informovala stránka Space minulý mesiac, vďaka 3D technológiám je dnes možné už ochutnať aj mäso z vesmíru. To sa podarilo vytlačiť na 3D bio tlačiarni, konkrétne išlo o hovädzinu. Tento kúsok mäsa sa tak stal úplne prvým laboratórnym mäsom, ktoré vzniklo vo vesmíre. Astronautom sa podaril vytlačiť malý kúsok kravského tkaniva.
3D biotlačiarne dokážu replikovať živočíšne tkanivo v kombinácii s rastovými faktormi. Ich rast však na Zemi kvôli gravitácii trvá o niečo dlhšie. Ukázalo sa, že v podmienkach vo vesmíre je rast rýchlejší.
Na začiatku tohto mesiaca došlo k ďalšiemu veľkému prevratu a astronauti na ISS zožali prvú úrodu zeleniny, ktorú pestovali na špeciálnych polievaných vankúšoch. Išlo o rôzne šalátové listy.
Vesmírna whisky
Víno pritom vôbec nie je prvým alkoholom, ktorý dozrel vo vesmíre. V roku 2015 zožala svoje prvenstvo whisky pochádzajú z Ardbeg Distillery v Škótsku. Podľa magazínu The Verge chutí ako pastilky na hrdlo a gumový dym. Dr. Bill Lumsden, šéf škótskej destilérky, sa vyjdaril, že hoci sa vďaka tomuto experimentu naučil čo to o zrení whisky, preferuje tú z planéty Zem.
Zdroj: Quartz, Space Cargo Unlimited, Space, Express, The Verge
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy