Rybie mäso vyrobené alternatívnym spôsobom a vytlačené na 3D tlačiarni? Čoskoro možno bežná realita
- Startup zo San Diega vyvíja morské plody z rybích buniek
- Proces výroby je nazývaný bunková akvakultúra
- Spoločnosť by tak v budúcnosti mohla ponúkať novú, udržateľnú bielkovinovú alternatívu
- Startup zo San Diega vyvíja morské plody z rybích buniek
- Proces výroby je nazývaný bunková akvakultúra
- Spoločnosť by tak v budúcnosti mohla ponúkať novú, udržateľnú bielkovinovú alternatívu
V súčasnosti kvôli viacerým ekologickým, etnickým či environmentálnym dôvodom neustále narastá dopyt po náhrade mäsa. Najmä v zahraničí sa v regáloch supermarketov či v reštauráciách čoraz viac objavujú práve alternatívy mäsa na rastlinnej báze, informuje weforum.org.
Niekoľko desiatok firiem sa však zaoberá aj laboratórnym pestovaním rýb, hovädzieho či kuracieho mäsa. Skvelým príkladom je startup zo San Diega, ktorý vyvíja morské plody z rybích buniek procesom nazývaným bunková akvakultúra.
Prvá spoločnosť na svete
Podľa portálu The Spoon spoločnosť BlueNalu je výnimočná tým, že výsledkom jej produktu je výrobok, ktorý pôsobí rovnako, ako keby bol vyrobený z tradičnej ryby. „Neveríme, že ktorákoľvek iná spoločnosť na svete bola doteraz schopná preukázať rovnakú úroveň kvality produktu z morských živočíchov s takýmto vysokým obsahom proteínov,“ dodal generálny riaditeľ spoločnosti.
Ako uvádza Svetové ekonomické fórum, ide o prvú spoločnosť na svete, ktorej sa to podarilo. Celý proces výroby vysvetľujú v nižšie priloženom videu. Finálny produkt je následne vytlačený prostredníctvom 3D tlačiarne a podávať sa môže v surovej, vyprážanej či pečenej podobe. Spoločnosť uvádza, že proces výroby je rovnako naturálny, ako aj výroba jogurtu.
Spoločnosť by tak v budúcnosti mohla ponúkať novú, udržateľnú bielkovinovú alternatívu, ktorá neobsahuje toxíny ani plasty. Žiadnej spoločnosti sa však zatiaľ nepodarilo takúto alternatívu začať predávať. BlueNalu má ambiciózne ciele, nakoľko do piatich rokov chcú vyrábať 8 ton morských plodov na báze buniek a do dvoch rokov začať predávať prvé výrobky.
Takmer 5-tisíc dolárov za kilogram
Ako už bolo spomenuté, na svete je viacero spoločností, ktoré majú podobné plány. Napríklad Shiok Meats – singapurská spoločnosť vytvára krevety, ktoré sú vypestované v laboratóriu. Spoločnosť pestuje mäso extrahovaním vzorky buniek z kreviet. Bunky sa kŕmia živinami a udržiavajú sa v roztoku pri teplote približne 28 stupňov Celzia.
Kmeňové bunky sa stanú plnohodnotným mäsom za 4 až 6 týždňov. Jeden kilogram laboratórneho mäsa z kreviet však stojí takmer 5-tisíc dolárov, čo potvrdil aj samotný generálny riaditeľ.
Zdroje: weforum.org, thespoon.techShiok Meats, a Singapore-based start-up whose name means ‚very good‘ in local slang, aims to become the first company in the world to bring shrimp grown in a laboratory to diners‘ plates pic.twitter.com/6VODvrlbdG
— Reuters (@Reuters) January 31, 2020