Vegánov na Slovensku pribúda. Toto je 15 najlepších reštaurácií, kde sa naje každý vegán
- 2,2 % Slovákov sa hlási k vegánstvu alebo vegetariánstvu
- Dopyt po reštauráciách tohto typu stále rastie
- Vybrali sme TOP 15 z celého Slovenska, ktoré sú pre vegánov najvhodnejšie
- 2,2 % Slovákov sa hlási k vegánstvu alebo vegetariánstvu
- Dopyt po reštauráciách tohto typu stále rastie
- Vybrali sme TOP 15 z celého Slovenska, ktoré sú pre vegánov najvhodnejšie
Vegáni a ich spôsob prístupu k všetkému živému sa za posledných niekoľko rokov veľmi výrazne rozmohol. Nielen vo svete, pozorujeme ho aj na Slovensku.
Kým ešte nedávno bolo takmer nemožné najesť sa v reštaurácii mimo Bratislavy či Košíc čisto rastlinne, bez vyčítavých pohľadov a ľútostivých poklepkaní po pleci, dnes je vegánstvo životný štýl asi 2,2 % obyvateľov našej krajiny. Údaje sú z januára 2019 a v tom čase sa percento vegetariánov a vegánov pohybovalo na tomto čísle.
Ako sa pre redakciu Startitup vyjadril Marian Milec, koordinátor neziskového projektu Jem pre Zem, zaujímavé čísla môžeme pozorovať naprieč vekovými kategóriami.
Obľúbené aj medzi mladými
„Medzi mladšími ľuďmi je výrazne vyššie zastúpenie vegetariánov a vegánov. A nie je predpoklad, že by sa tento trend mal zastaviť. Práve naopak,“ vysvetľuje a dodáva, že oveľa zaujímavejší je však podľa neho nárast bežne stravujúcich sa ľudí, ktorí začínajú stále častejšie zaraďovať rastlinné jedlá do svojej dennej stravovacej rutiny.
Počet ľudí, ktorí síce konzumujú živočíšne výrobky, ale zároveň zvažujú znížiť alebo už znižujú ich spotrebu bol, v spomínanom období 26 %.
„Vidíme, že záujem o rastlinné stravovanie sa neustále zvyšuje a spolu s ním aj množstvo prevádzok ponúkajúcich takéto jedlá. Chceli sme zákazníkom uľahčiť orientáciu medzi jednotlivými podnikmi. Rebríček zároveň slúži aj ako inšpirácia pre ľudí, ktorí dosiaľ rastlinné jedlá neokúsili. Má byť podnetom, aby ich vyskúšali a zistili, aké sú chutné a rozmanité, najmä pri takej bohatej ponuke,” vysvetľuje Milec, koordinátor projektu Jem pre zem.
Rastlinné stravovanie je v čase globálnej pandémie aktuálne možno ešte o trochu viac v kurze, než inokedy. Zelenina, ovocie, strukoviny a všetky alternatívy živočíšnych produktov zaťažujú naše trávenie omnoho menej.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Aj v Číne sa stalo rastlinné stravovanie počas rýchleho šírenia nového koronavírusu a následnej prevencie pred nakazením vhodnejším spôsobom stravovania. Problematike sa venoval ekonomický portál We Forum. Hoci sú ázijské krajiny známe práve zdravým životným štýlom a aj spôsobom stravovania, tento stereotyp neplatí globálne.
V rebríčku, ktorý zahŕňa 57 podnikov z celého Slovenska, prevláda práve panázijská a ázijská kuchyňa.
Prinášame ti 15 najlepších vegánskych podnikov, pri ktorých môžeš využiť aj možnosť donášky až k tebe domov. Rozhodovalo sa na základe bodovania. Vyhodnocovala sa dostupnosť rastlinných jedál v jedálnom lístku, v dennom menu, ale aj možnosť platby kartou, víkendová otváracia doba či možnosť dovozu ponúkaných jedál.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
15 najlepších s vegan ponukou
Na prvom mieste skončili nitriansku Páni Baklažáni, druhá je bratislavská Loove by Vegana, tretie je martinské Plantáž Bistro. Ďalej stará známa Bemba, ktorá okrem vegánskeho ponúka aj surovú rastlinnú stravu. V Poprade na námestí sv. Egídia nájdeš reštauráciu VEG a v Bratislave na rôznych miestach zase skvelý a zdravý Veglife, ktorý sa rozrastá takmer z mesiaca na mesiac.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ďalej v zozname nájdeš Made With Laf, Vegana Pub, Véda, trnavským Forky´s, Veglunch, Bamboo na námestí SNP v Bratislave, obľúbené Balans Bistro. V Piešťanoch nájdeš Organila Food And Drinks, v Liptovskom Mikuláši Burinu.
Článok bol pôvodne vydaný 6. mája 2020.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: weforum.org, jemprezem.sk