Uvidíš výrobu piva aj tradičných slovenských jedál. Bratislavská reštaurácia Flagship je skutočným unikátom v Európe
- Je jednou zo siedmich ikon hlavného mesta
- Patrí k najväčším v Európe a jej súčasťou je aj bratislavská Zlatá ulička
- Bratislavskú reštauráciu Flagship pri najbližšej návšteve mesta nesmieš obísť
- Je jednou zo siedmich ikon hlavného mesta
- Patrí k najväčším v Európe a jej súčasťou je aj bratislavská Zlatá ulička
- Bratislavskú reštauráciu Flagship pri najbližšej návšteve mesta nesmieš obísť
Nájdeš ju v centre Bratislavy na Námestí SNP. A ver tomu, že ju v žiadnom prípade neprehliadneš. V lete si môžeš vychutnať jedno na terase, v zime na troch podlažiach.
Flagship nie je iba obyčajná reštaurácia. Je to ikona Bratislavy, ktorá ti ponúka slovenské aj lokálne špeciality aj pohľad na mesto spred 100 rokov. Je to pojem, ktorý pozná každý Bratislavčan.
Ten, kto navštívi hlavné mesto a odíde bez toho, aby sa tu zastavil na obed, večeru či iba v obchodíku, to právom ľutuje. Keď pôjdeš najbližšie do Bratislavy, určite nezabudni, kam sa máš ísť najesť.
Podobnú nenájdeš
Vznikla v pôvodnom Kláštore Milosrdných bratov na Námestí SNP. Od prvého momentu ťa ohúri svojou veľkosťou, vôňou a históriou, ktorá tu sála z každej steny aj rohu.
V lete si môžeš svoje jedlo vychutnať na dvoch väčších terasách, v zime je v interiéri k dispozícii 450 stoličiek. To, kde sa rozhodneš zostať a kde ti bude príjemnejšie, je úplne na tebe. Vždy máš na výber.
Na prízemí ťa uchváti medená varňa, v ktorej je varené nepasterizované remeselné spodne kvasené pivo plzenského typu Kláštorný ležiak 11°.
Usadiť sa môžeš v príjemnom prostredí na troch podlažiach v otvorených priestoroch bývalého kina. Ak ti robí výška problém, môžeš zísť do podzemia, do pôvodných barokových kláštorných pivníc.
Tu má reštaurácia svoj vlastný pivovar a sklad Kláštorného ležiaku. Pivo tu leží v otvorených spilkách a neskôr v uzavretých ležiackych tankoch až 28 dní.
Ak sa o veci staráš, odvďačia sa ti. A práve interiér Bratislavskej reštaurácie je toho dôkazom. Pravidelné zveľaďovanie priestorov, sa odrazí aj v tvojich pocitoch z tohto príjemného historického, no zároveň zachovalého miesta.
Okrem obrovského priestoru, v ktorom budeš mať zo začiatku problém s orientáciou, ťa určite unesie nádherný a vkusný interiér z prírodných materiálov. Okrem kameňa a mramoru všade vonia drevo.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
História, ktorá vytvorila budúcnosť
Už v 17. storočí tu milosrdní bratia z rádu Jána z Boha zriadili nemocnicu a lekáreň pre obyvateľov Bratislavy. V záhradách patriacich kláštoru pestovali bylinky, ktoré používali na hojenie rán a ako liečivo.
Keď komunistická štátna polícia zrušila všetky kláštory a znárodnila ich majetky, činnosť kláštora Milosrdných bratov prerušená. Od Barbarskej noci v apríli 1950 tu ostalo ticho. A to až do roku 1989, keď majetok v reštitúcii získali Milosrdní bratia späť.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Nemocnica ostala pod ich spravovaním funkčná dodnes. A na oprave kláštorných záhrad pracuje práve bratislavská Flagship reštaurácia. Už dlhé mesiace pracujú všetci spoločne na tom, aby mohli byť tieto nádherné priestory čím skôr sprístupnené pre širokú verejnosť.
Celý reštauračný komplex patrí ako jedna veľká pripomienka dávnych čias. A práve preto ju navštevujú turisti zo zahraničia, zo Slovenska ale aj Bratislavčania, ktorí si chcú pripomenúť svoju históriu.
Do bratislavskej reštaurácie prejdeš od Námestia SNP Zlatou uličkou. Je vytvorená z replík fasád a artefaktov rôznych historických budov Bratislavy, ktoré boli zachované aspoň v tejto podobe, keďže reálne už neexistujú.
Pripomienku starej Bratislavy tvorí aj nádvorie Zuckermandel, dom dvorného sochára Márie Terézie alebo starinárstvo židovského obchodníka Kohna.
Keď chceš byť lepší ako ostatní, musíš na tom neustále pracovať
Okrem toho, že v priestoroch reštaurácie je vybudovaný vlastný pivovar Kláštorný ležiak, každým rokom tu pribúdajú nové a nové veci. Priestory sú obnovované, upravované a zveľaďované.
A to všetko kvôli zákazníkom, ktorým chce reštaurácia ponúknuť nie len gurmánsky zážitok, ale aj príjemný pocit z miesta a chuť vrátiť sa späť.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Súčasťou reštaurácie je malý obchodík, kde si môžeš kedykoľvek kúpiť sezónne špeciality, med, medovinu, medovinový burčiak alebo včelinu. Takže ak najbližšie dostaneš chuť na alkoholické medové nápoje, vieš, kam máš zájsť.
Najnovšie majú vo vstupných priestoroch reštaurácie vzniknúť miesta, kde budú môcť návštevníci vidieť výrobu tradičných jedál a výrobkov.
Na strechách kláštora by mali byť čoskoro sprístupnené pripravované kláštorné záhrady. Tu si budeš môcť medzi zeleňou a bylinkami, priamo v centre Bratislavy, vychutnať dobré jedlo a poctivé pivo či víno z Bratislavského regiónu.
Ďalší prelom a posun vpred oznámila reštaurácia na svojej stránke medzi novinkami len prednedávnom. Od augusta 2020 sa zaviazala skončiť s používaním vajec z klietkového chodu.
Zaradila sa tak medzi jednu z mála prevádzok na Slovensku. Oficiálne sa hlási k odporu pred krutosťou tohto spôsobu chovu a k ochrane sliepok.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Miesto vhodné pre všetkých
Ak sa rozhodneš zastaviť sa tu na jedlo či iba na pivo, rátaj s tým, že ťa v prvom momente môže zaskočiť obrovský hluk. Bratislavská flagship reštaurácia je skutočne vychytená svojou lokalitou aj pomerom cena:kvalita a denne sa tu vystrieda veľké množstvo zákazníkov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Napriek tomu, že tu takmer nikdy nie je poloplno, ale plno, na objednávku nebudeš čakať dlho. Každý zamestnanec sa snaží splniť ti tvoje želanie najrýchlejšie a najlepšie ako vie.
Reštaurácia ponúka široké spektrum jedál, nápojov a konajú sa tu aj rôzne podujatia, takže ak sa aj stane, že čakáš dlhšie, v nádhernom historickom prostredí a v príjemnej atmosfére si to nestihneš uvedomiť.
Miesto si tu nájde naozaj každý. Väčšia partia priateľov aj romantický pár. Najedia sa tu ľudia, ktorí obľubujú mäso, vegetariáni, vegáni a reštaurácia ponúka aj bezlepkovú stravu. Všetko cenovo prístupné. Reštaurácia ponúka aj denné menu za 6,50.
Pochutí si tu každý. Začať môžeš klasikami ako kapustnica či cesnačka v bochníku, pokračovať môžeš špecialitami na dreve, rybami, syrmi, lokšami, šúľancami alebo typickými jedlami našich starých mám.
K tomu všetkému môžeš v jedálnom lístku nájsť aj postup výroby bryndzových halušiek, ktorý ťa nielen poučí, ale aj pobaví.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: bratislavskarestauracia.sk, menucka.sk, restu.sk, tripadvisor.sk