Táto vlna opatrení môže vyhladiť celé naše odvetvie, tvrdia cateringové firmy

  • Je jasné, že súčasná situácia vonkoncom nepraje reštauráciám či barom odkázaným na organizovanie podujatí
  • Samostatnou kapitolou sú aj cateringové firmy, ktoré sa dostali do bodu, že musia prepúšťať či zmieriť sa s krachom biznisu
  • My sme sa pýtali konateľa cateringovej spoločnosti Andreja Brunu, či a ako je možné toto odvetvie zachrániť
Sharkam
  • Je jasné, že súčasná situácia vonkoncom nepraje reštauráciám či barom odkázaným na organizovanie podujatí
  • Samostatnou kapitolou sú aj cateringové firmy, ktoré sa dostali do bodu, že musia prepúšťať či zmieriť sa s krachom biznisu
  • My sme sa pýtali konateľa cateringovej spoločnosti Andreja Brunu, či a ako je možné toto odvetvie zachrániť

Je to definitívne. Hromadné podujatia je možné od dnešného dňa organizovať do 50 osôb, vrátane organizátorov. V prípade kultúrnych alebo športových podujatí platí, že ak počet osôb vystupujúcich v mene organizátora (napríklad účinkujúci, športovci, organizačný tím) presiahne počet 50, podujatie sa môže uskutočniť, avšak bez prítomnosti obecenstva.

Až do odvolania pritom zakázané usporadúvať hromadné podujatia kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy (diskotéky, tanečné zábavy a pod.) v prevádzkach verejného stravovania (reštaurácie, bary, nočné kluby, pohostinstvá, a iné) ako aj v ubytovacích zariadeniach. Nové opatrenia však nemajú priamy dopad len na samotné prevádzky, ktoré by za normálnych okolností podujatia rady zastrešovali. 

https://www.facebook.com/BBSharkamcatering/photos/a.391924361408668/489686124965824

Tieto obmedzenia budú mať doslova devastačný dopad na podnikateľov oblasti cateringových služieb. Pre Startitup to potvrdil aj Andrej Bruna, majiteľ firmy Sharkam B&B Catering.

„Sme súčasťou odvetvia MICE (tzv. meetings industry), ktoré je spolu s cestovným jednoznačne najviac pandémiou postihnutým odvetvím. Navyše, v našom konkrétnom prípade ide aj o naštrbenú dôveru klientov v eventový biznis ako taký a tá sa bude vracať veľmi pomaly. Odhady zo zahraničia predpovedajú návrat k ‚normálu’ až v roku 2022,“ hovorí Bruna.

https://www.facebook.com/BBSharkamcatering/photos/a.391924361408668/448595592408211

Podľa majiteľa cateringovej spoločnosti nebolo ani potrebné rátať škody, ktoré koronakríza spôsobila. V tomto prípade ide o jednoduchú matematiku. Každopádne po zavedení striktných opatrení (tak v marci, ako aj teraz od 1.10.) máme 100% výpadok tržieb z cateringu,“ hovorí.

Bruna prezradil, že jeho spoločnosť síce ešte k prepúšťaniu nepristúpila, ale zvažuje to. Skúšame všetky legálne cesty, ako si zachovať náš stabilný tím, ktorý tvorí základ nášho dlhodobého úspechu. Máme veľmi kvalitných a tým pádom aj ‚drahých’ zamestnancov, akýkoľvek výpadok bude pre nás veľkou stratou,“ konštatuje.

https://www.facebook.com/BBSharkamcatering/photos/a.391924361408668/469238707010566

Podľa podnikateľa sú schopní v takýchto podmienkach vydržať približne do konca roka. Pripomína tiež, že opatrenia prišli v čase ich najvyššej sezóny, ktorá generuje približne 65 % ich príjmov a tvorí ich rezervu pre mimosezónne obdobia na začiatku roka a v lete. Čo sa týka pomoci od štátu, catering Sharkam obdržal finančné príspevky v rámci projektu „prvá pomoc“. Podľa Bruna išlo o sumu, ktorá pokryla približne len 5 % ich nákladov. 

„Sme za to vďační, avšak spätné doplatenie odvodov, ktoré máme aktuálne v splatnosti, je pre nás veľmi zaťažujúce, nakoľko sme sa nestihli ‚rozbehnúť’ a vygenerovať zdroje na ich pokrytie,“ dodáva.

Skúsený podnikateľ priznal, že zvažuje diverzifikáciu do iných gastronomických oblastí, nakoľko spomínané odvetvie pravdepodobne čelí bezprecedentnej situácii s neistým koncom.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá