Vegánske jedlo v školských jedálňach bolo sci-fi. Chceli sme to na Slovensku zmeniť, vraví Hana
- Projekt, ktorý prináša rastlinné stravovanie do školských jedální
- Vznikol spontánne a dnes je súčasťou Zelenej jedálne 12 vysokých škôl
- Zapojiť sa môže každá vysoká škola
- Projekt, ktorý prináša rastlinné stravovanie do školských jedální
- Vznikol spontánne a dnes je súčasťou Zelenej jedálne 12 vysokých škôl
- Zapojiť sa môže každá vysoká škola
Dnešná doba je bohatá na rôzne stravovacie štýly. Mnoho ľudí prechádza na vegánstvo a vegetariánstvo. Narastá aj počet ľudí s alergiami, ktorí si musia odoprieť klasickú stravu. Tomu sa snažia prispôsobiť aj podniky, no dnes už takmer všade nájdeš reštaurácie, ktoré sú zamerané čisto na rastlinnú stravu. Ako to je ale so školskými jedálňami?
Čo si predstavíš pri pomyslení na školskú stravu? Mnoho ľudí si spája stravovanie v školskej jedálni s negatívnymi momentami. Nájdu sa aj takí, ktorí sa v škole kvôli svojmu špecifickému jedálničku stravovať nemohli. Medzi nich patria napríklad vegáni, vegetariáni či ľudia s rôznymi alergiami.
Vďaka projektu Zelená jedáleň mieri rastlinná strava aj do školských jedální. Zelená jedáleň poskytuje vysokoškolským stravovacím zariadeniam poradenstvo zadarmo tým, že im posúvajú recepty, profesionálne školenia na ich prípravu a následnú propagáciu rozšírenej ponuky.
Projekt zastrešuje Slovenská vegánska spoločnosť, ktorá propaguje benefity rastlinnej stravy a vegánskeho životného štýlu. Toto občianske združenie spája ľudí, ktorí majú rôzne zameranie, avšak spája ich snaha zmeniť spôsob, akým spoločnosť vníma zvieratá. Snažia sa tiež ukázať, že existuje etickejšia, ekologickejšia a zdravšia alternatíva života.
V školskom roku 2019/2020 sa do projektu zapojili štyri univerzity. Tento rok sa však podarilo Zelenej jedálni získať grant a ako Hana sama tvrdí, pustili sa do toho plnou parou. Do projektu sa zapojili ďalších osem univerzít a spoluprácu riešia aj s ďalšími. „Sme šťastní, že je projekt vo viacerých mestách, ako napríklad vo Zvolene, Prešove či Trenčíne.“
Projekt Zelená jedáleň vznikol spontánne. „Ako kamaráti z vegánskej spoločnosti sme boli na chate a zhodli sme sa, že vegánske jedlo nám na Slovensku chýba, keďže na vysokú školu si ešte živo pamätáme. Rozprávali sme sa o projekte Meatless Monday. Je to taká idea, kedy aj človek, ktorý mäso konzumuje, je raz do týždňa iba rastlinnú stranu. Rozhodli sme sa priniesť túto ideu na Slovensko,“ vysvetľuje Hana Neufeld Závodská, ktorá patrí do tohto projektu.
Ako uvádza prieskum projektu, 85,7 percent študentov chcú mať v jedálni na výber aj vegánske jedlo. Až 80,2 percent študentov nie sú vegáni, pričom 33,3 percent obmedzuje spotrebu živočíšnych produktov a 39,7 percent študentov sa aktuálne nestravuje v školskej jedálni, hoci majú záujem. Projekt teda prináša značný potenciál nových stravníkov.
Do projektu sa môže zapojiť každá univerzita a to tak, že sa zaviaže, že bude každý týždeň aspoň jedenkrát ponúkať rastlinnú stravu. Následne projekt univerzitám zabezpečí kuchársky workshop, ktorý hradí. Škola uhrádza iba ingrediencie, z ktorých varí. Projekt danej škole poskytne poradenstvo v oblasti vegánskej stravy, knihu receptov, ale aj rady, ako samotné jedlá pripravovať. V závere je škola pridaná medzi Zelené jedálne a projekt im je plne k dispozícii po celý čas.
Mnohým sa môže zdať, že je rastlinné stravovanie drahé. Ľudia si však s rastlinné stravovanie často mýlia s BIO produktami, ktoré sú, samozrejme, drahšie. Vegánska strava je však jednoduchá. Základ tvoria strukoviny, obilniny, rôzne semienka a ovocie so zeleninou.
Projektu Zelená jedáleň sa darí mýtus o drahom rastlinnom stravovaní búrať. „Základom našich jedál sú práve bežné suroviny, napríklad strukoviny, ktoré v obchodoch nájdeme za obvyklé ceny. V priemere študent za plnohodnotné jedlo zaplatí 5 €,“ konštatuje Hana.
Do projektu Zelená jedáleň sú momentálne zapojené iba vysoké školy. Aj napriek tomu, že sa prostredníctvom sociálnych sieti ozýva projektu veľa stredoškolákov so záujmom o toto stravovanie, na základné a stredné školy sa Zelená jedáleň zatiaľ nechystá.
„Máme však záujem, aby sa o tejto téme rozprávalo aj tu a aby sa aj na základných a stredných školách reflektovala meniaca doba,“ dodáva Hana. Základné a stredné školy majú totižto normy, ktoré musia dodržiavať. Postupom času sa však možno podarí vyhovieť aj mladším študentom.
Zdroje: Veganskaspolocnost.sk, Zelenajedalen.sk