Na Slovensku nemáme len borovičku. Málokto počul o Tatranskom Medveďovi, ktorý pokrúti jazyk
- Tradičným alkoholom našej krajiny je jednoznačne slovenská borovička
- Máme tu však aj mnoho menších výrobcov, ktorí sa môžu pýšiť kvalitnými nápojmi
- Tradičným alkoholom našej krajiny je jednoznačne slovenská borovička
- Máme tu však aj mnoho menších výrobcov, ktorí sa môžu pýšiť kvalitnými nápojmi
Jednou z týchto menších značiek je aj Tatranský Medveď. Je to ojedinelý alkoholický nápoj na slovenskom trhu, pretože doposiaľ žiaden slovenský výrobca neprišiel s receptúrou, ktorú má Tatranský Medveď.
Tento nápoj obsahuje výťažok špecifických druhov liečivých bylín a vysoký podiel toho najlepšieho včelieho medu. Použitý včelí med je veľmi vzácny pre svoj obsah enzýmov, vitamínov, minerálov, aminokyselín a vysokého podielu fruktózy a glukózy.
Na Slovensku jedinečný
„Odjakživa v našej krajine sa spája medveď s Tatrami, či Vysokými alebo Nízkymi. Je to ikona nášho Tatranského Národného Parku. Preto názov produktu Tatranský Medveď,“ konštatuje Julka Silvaiová, jedna zo stvoriteľov nápoja. Medveďa si automaticky spojíš s medom, ktorý mu chutí a je jeho maškrtou. Preto receptúra produktu Tatranský Medveď pozostáva výhradne iba z najlepšieho včelieho medu a extra jemného liehu.
Nápoj je charakteristický svojim miernym zakalením, ktoré je spôsobené množstvom použitého včelieho medu. Môže dochádzať i k miernemu odlíšeniu sfarbenia vo fľaši v závislosti od pomeru peľu z rôznych rastlín. Med má priaznivý vplyv na posilňovanie organizmu a obzvlášť dodáva telu látky proti veľmi rozšíreným alergickým ochoreniam.
Skvelá náhrada cukru
Tatranský Medveď je možné popíjať pri prirodzenej teplote nápoja. Doporučuje sa ho piť mierne chladený. Na rozdiel od iných liehovín je v tomto prípade zvýraznená vôňa medu. Výrobcovia odporúčajú použitie Tatranského Medveďa namiesto cukru do čaju, kávy, alebo priamo ako horúci grog v chladnom zimnom období.
Naopak v letnom horúcom období sa osviežite Tatranským Medveďom med s kockami alebo drťou ľadu v pohári.
Zloženie obsahuje extra jemný lieh, med, vodu a zmes bylín. Nápoj si môžeš vychutnať v troch príchutiach, a to med, čierna ríbezľa a škorica. Medový nápoj má 35 % alkoholu a zvyšné dva 45 %.
Medveďovica, ďalší unikát
Základom je obilnomedový destilát s opakovanou destiláciou, následne sa upravuje primárnou filtráciou. Na začiatku počas kvasenia sa do obilného kvasu pridáva fermentovaný med. Destilát sa následne barikuje v dubových sudoch po dobu minimálne 6 mesiacov. Dozrieva v kamennej pivnici so stálou teplotou a vlhkosťou. Po ukončení dozrievania sa následne destilát prefiltruje cez mikrovlákno.
Charakteristická farba nápoja je zlatohnedá, poprípade s miernym zakalením v dôsledku prítomnosti medu. Aróma je oriešková s jemným nádychom dreva. Nápoj je mierne sladký s tónmi vanilky, sladkého drievka a horských byliniek.
Silnejším druhom Medveďovice je Silver, ktorý má 50 % alkoholu. Chuť tohto druhu je veľmi špecifická, pretože každý môže cítiť niečo iné. V porovnaní s prvým druhom je korenistá a mierne horko-sladká.
Vyššie spomenuté nápoje môžeš ochutnať v rovnomennom degustačnom bare Tatranský Medveď, ktorý sa nachádza v Poprade. Okrem toho máš možnosť zdegustovať za prijateľné ceny nielen široký výber svetových rumov, ale aj 100 % čisté ovocné destiláty tých najlepších slovenských rodinných liehovarov.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy