Slovenska sa vzdala „amerického sna“. V domovine otvorila chutnú manufaktúru, ktorá jej zmenila život
- Počul si o karamelovej manufaktúre s názvom La Caramela?
- Stojí za ňou mladá Slovenka
- Priznáva, že ide o celkom náhodný, no dnes už úspešný projekt
- Počul si o karamelovej manufaktúre s názvom La Caramela?
- Stojí za ňou mladá Slovenka
- Priznáva, že ide o celkom náhodný, no dnes už úspešný projekt
Janu odjakživa zaujímalo všetko možné, len nie cukrárenská práca či pečenie. Vyštudovala muzikológiu a jej snom bolo spievanie. V tomto smere sa jej však nepodarilo uplatniť a popri deťoch jej na hudbu ostávalo len minimum času. Preto hľadala niečo iné, kreatívne a pekné, v čom by sa našla.
Určite to poznáš – dlhé roky snívania o kariére v určitej oblasti, odmietanie akejkoľvek inej alternatívy. Niektorým sa detské predstavy o vysnívanej práci naozaj splnia, iní však časom pochopia, čo je ich životný údel, ktorý je častokrát úplným opakom pôvodných snov.
Život jej však predurčil inú cestu a neskôr sa popri deťoch spevu nemala šancu naplno venovať. Napriek tomu v nej však ostala túžba venovať sa čomusi kreatívnemu. Dnes si môže hovoriť, že sa jej sen naozaj splnil, a to práve v odvetví, v ktorom kedysi nevidela svoju budúcnosť.
Dnes stojí za známou manufaktúrou a čokoládovňou s názvom La Caramela. Krémový karamel a karamelové jabĺčka v čokoláde, ktoré dnes sama vyrába, prvýkrát ochutnala v Amerike, kde žila takmer dva roky. Po návrate na Slovensko si ich chcela z nostalgie vyskúšať urobiť – keďže na Slovensku nič podobné nebolo.
„Ani sama neviem, čo ma pri tom udržalo, dlhý čas sa mi totiž vôbec nedarilo a receptúra vznikala na princípe pokus – omyl. Asi po polroku sa mi podarilo vyrobiť prvé karamelové jabĺčko, s ktorým som bola ako-tak spokojná. To ma povzbudilo a s kamarátkou sme sa prihlásili na čokolatiersky kurz pre začiatočníkov,“ opisuje Jana pre Startitup.
Práve tu si vyskúšala prácu s čokoládou a zistila, že to celé nie je vlastne také zložité. Postupne začala vyrábať jabĺčka doma aj pre susedov a priateľov a s každou ďalšou várkou vylepšovala karamelový recept.
„Potom som dostala pamätný e-mail od manažérky jedného obchodu s darčekovými predmetmi, že by moje produkty radi ponúkali svojim zákazníkom. Tešila som sa ako malá, no a niekde v tomto období som to celé začala brať vážne. Tak nejak som cítila, že toto je to, čo mám v živote robiť,“ hovorí.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa Jane podarilo zo snahy o ozdobu jedného jablka vyrobiť biznis
- Či si potrpí na stratégie alebo skôr ide s prúdom
- Čo predstavovalo najdrahšiu položku na rozbehnutí biznisu
- Aké všetky licencie musíš mať, ak chceš začať podobné podnikanie
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity