Vyučil sa vo Francúzsku, teraz pečie na Liptove dezerty svetovej kvality
- Martin Devecka sa vďaka tvrdej práci vypracoval na úspešného „pastry chefa“
- Tajomstvu dokonalých dezertov sa učil až vo Francúzsku, dnes vedie na Liptove vlastnú vyhľadávanú značku zákuskov
- Martin Devecka sa vďaka tvrdej práci vypracoval na úspešného „pastry chefa“
- Tajomstvu dokonalých dezertov sa učil až vo Francúzsku, dnes vedie na Liptove vlastnú vyhľadávanú značku zákuskov
Martin Devecka je mladý ambiciózny Slovák, ktorého dezerty by bez problémov obstáli aj v exkluzívnych francúzskych výkladoch cukrární.
Martina to vždy ťahalo do kuchyne, preto absolvoval štúdium na hotelovej akadémii, ktoré bolo preňho od začiatku jasnou voľbou. Študoval v odbore kuchár, avšak tú správnu cestu našiel až na praxi v známom hoteli Tri Studničky. Práve tu pričuchol ku poctivému cukrárenskému remeslu.
Cukrárenskou výrobou sa živí už od svojich 16 rokov, kedy popri praxi aktívne pracoval v hoteli počas víkendov a vlastne vždy, keď dostal možnosť.
„Nad inou profesiou som neuvažoval, skúsili som všeličo, nič iné ma nebavilo tak ako piecť,“ prezradil nám Martin.
Dnes patrí medzi úspešných „pastry chefov“, avšak dostať sa na takúto pozíciu nie je nič jednoduché.
„Človek sa musí rozhodnúť, tvrdo na sebe pracovať a ísť za svojím cieľom. Ja som popri praxi dostal možnosť odísť do Francúzska. Rozhodnúť som sa musel okamžite. Na príchod som mal týždeň. Vo Francúzsku som stretol šéfkuchárov – tých správnych ľudí, ktorí ma naviedli na správnu cestu.“
Vo Francúzsku získal najviac cenných skúseností a naučil sa veci, ktoré by sa na Slovensku nenaučil ani v dnešnej dobe. Martin však priznáva, že jeho podnikateľské začiatky boli veľmi náročné. Peniaze, ktoré zarobil vo Francúzsku, investoval do zariadenia cukrárskej výrobne.
Zo začiatku s tímom pripravoval jeden dezert na týždeň a predalo sa asi 20 kusov denne. „Ľudia sa pomaly zoznamovali s novým – naším – typom dezertov.“
Jeden dezert – tri dni práce
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Aj keď by so svojou značkou bez pochýb uspel aj v iných slovenských mestách či v zahraničí, expanzia ho veľmi neláka
- Je toho názoru, že gastro tvoria schopní ľudia a pre udržanie kvality musí byť človek prítomný
- Hovorí, že to nie je o tom nastaviť stroj a dovidenia
- Tento biznis si vyžaduje oveľa viac
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity