K biznisu ho priviedlo vlastné zdravie. Milan vyrába sladkosti pre ľudí, ktorí sú alergickí takmer na všetko
- Milan Trenčan sa rozhodol vyrábať sladkosti pre ľudí s alergiami
- Pochutia si osoby s intoleranciou na laktózu aj histamín
- Milan Trenčan sa rozhodol vyrábať sladkosti pre ľudí s alergiami
- Pochutia si osoby s intoleranciou na laktózu aj histamín
Potravinové intolerancie trápia čoraz viac ľudí. Počnúc laktózou a lepkom, končiac histamínom. Tí, ktorí sa s podobným problémom stretli, by určite uviedli, že s intoleranciou sa spája množstvo nepríjemných sprievodných javov. Jedinou možnosťou teda je, vyhnúť sa „zakázaným“ potravinám. Často je tak potrebné odopierať si aj obľúbené jedlá. Tí, ktorí partia do skupiny maškrtných preto určite ocenia slovenský koncept sladkostí, značky Kekse.
Based on a true story
Ako zakladateľ značky Milan uvádza, ich produkty možno označiť za tie, ktoré sa spájajú s pojmom „based on a true story.“ Milan na vlastnej koži totiž pocítil, aké obrovské problémy so sebou prináša útrapa menom intolerancia:
„Celé to začalo asi pred 5 rokmi, kedy ma začali trápiť obrovské zdravotné problémy. Nielen fyzického ale aj psychického charakteru. Dva roky som tieto problémy ignoroval, aj napriek tomu, že som každodenne mával silné závraty, sťažené dýchanie, tlak na hrudi a pociťoval som neskutočnú únavu a bolesť svalov. Keď už bol stav neznesiteľný a tlak môjho okolia tiež veľký, odhodlal som sa na tour de slovenské zdravotníctvo.“
Po nekonečnom hľadaní príčiny sa Milan konečne dozvedel, čo je pôvodom jeho ťažkostí. Lekárka mu totiž vysvetlila, že ide o veľmi silnú histamínovú intoleranciu aj alergiu na lepok, laktózu, mliečnu bielkovinu a cukor. Zakladateľ značky vysvetľuje: „Kedysi som bol ako bývalý športovec – hokejista, takzvaný všežravec s naozaj veľkým apetítom. Jedol som stále a veľa. Najmä množstvo nezdravého.
Môj život sa po tých výsledkoch otočil doslova o 180 stupňov. Zistil som, že základom môjho jedálnička sa stane ryža, zemiaky, bezlepkové cestoviny a niektorá zelenina a ovocie. Postupne som prichádzal na to, že je jednoduchšie vymenovať potraviny, ktoré môžem, ako dlhokánsky zoznam toho, čo nemôžem.“
Vysvetľuje tiež, že v momente keď si na podobný druh stravovania zvykol, začalo mu chýbať „niečo mlsné pod zub.“ Trh však neponúkal nič, čo by mu jeho zdravotný stav dovoľoval konzumovať. Práve to bol moment zrodu myšlienky Keksov.
Proces výroby však nebol vôbec jednoduchý a obsahoval dva roky experimentovania v malej kuchyni petržalského dvojizbáku. Milan uvádza, že aj napriek tomu, že celý príbeh pôsobí, akoby stál na jednej osobe, nie je to pravda: „Bez všetkých ľudí okolo mňa, by tento nápad zostal iba myšlienkou. Dostal som veľa psychickej podpory od veľa ľudí, čo si nesmierne vážim. Najviac sa mi jej dostalo od priateľky Zuzky, ktorá ešte skôr ako doktorka, tvrdila, že tie všetky stavy, ktoré ma trápia sú spôsobené stravou.“
Zdravé sladkosti
Milan opisuje, že za najväčší oriešok považoval výber surovín. Ingrediencie, ktoré vo všeobecnosti patria medzi tie, ktoré spôsobujú ľuďom intolerancie a iné tráviace problémy sú veľmi často nápomocné pri tvorbe potravinárskych produktov. Podľa zakladateľa značky, je výhodným prvkom už len samotný lepok, keďže hmotu a cesto drží pohromade.
„Tak, ako sme sa vzdali lepku, tak sme sa vzdali aj akýchkoľvek mliečnych alebo laktózových surovín. Rovnako sme vypustili vajcia. Čiže ani bielok ani žĺtok. Kekse neobsahujú ani sóju, ktorá je v dnešných dňoch silným alergénom, ale vo veľa bezlepkových výrobkoch ju používajú ako alternatívu.“
Značka sa tiež vzdala kvasníc, ktoré niektorým ľuďom spôsobujú problémy s trávením. Ako značka sama opisuje, výrobky však nie sú určené len tým, ktorí trpia potravinovými intoleranciami. Venované majú byť všetkým, ktorí si radi pochutia na zdravších sladkostiach.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Handmade rukopis
Sladkosť si môžu zákazníci nechať doniesť priamo pred dvere. Na internetovom obchode sú totiž ľuďom dostupné rovnaké príchute, ktoré by našli aj v obchode. Kekse sú v 3 základných príchutiach – kokosové, mandľové a mandľovo karobové. Milan uvádza, že v maximálne možnej miere produkty obsahujú práve tieto suroviny.
„Toto je náš základ. Postupne si rozrábame k výrobným dávkam príslušné objemy daných ingrediencií a vytvárame tak naozaj bohaté náplne. Následne plníme oblátky a postupne vytvárame finálny produkt, ktorý podlieha ešte baliacemu procesu. Všetko robíme výhradne našimi rukami, teda sme handmade.“
Práve vďaka spomínanému postupu výroby, je každý jeden keks unikátnym. Nakoľko nedisponujú výrobnými linkami, na produktoch značky je citeľný handmade rukopis. Pokojne sa preto môže stať, že ak si porovnáš dva výrobky tejto značky, vzhľadom identické nebudú. „Samozrejme nikoho neukracujeme. Naše Kekse vždy splnia normu, respektíve limit uvedenej gramáže. Môže sa teda jedine stať, že prekvapia a gramáž budú prevyšovať.“
Zakladateľ značky uzavrel, že aj napriek tomu, že ponuku plánujú rozšíriť, konkrétne detaily si nechajú zatiaľ pre seba.