ŠTÚDIA: Na tento vitamín sa zabudlo. Podporuje imunitu a dokáže bojovať proti COVID-19
- COVID-19 postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc
- Vitamín B6 má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém, čím sa znižuje závažnosť ochorenia
- Potraviny sú náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň
- COVID-19 postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc
- Vitamín B6 má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém, čím sa znižuje závažnosť ochorenia
- Potraviny sú náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň
Pandémia ochorenia COVID-19 trápi celý svet. Ľudia sa začínajú obracať na vitamíny, aby posilnili svoj imunitný systém. Len nedávno sa hovorilo o tom, že vitamíny C a D pomáhajú zvládať koronavírus ľahšie.
V januári Social Science Research Network zverejnil vedeckú štúdiu, ktorá ukázala, že u pacientov, ktorým sa podávali dávky vitamínu D, bola o 80-percent nižšia pravdepodobnosť, že budú vyžadovať hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti a priebeh ochorenia bol tak ľahší.
Na škodu určite nie je užívať aj vitamín C, ktorý vo všeobecnosti znižuje šancu podľahnúť vírusovým ochoreniam. Spomínané vitamíny D a C sú v kombinácii so zinkom preukázateľne silným pomocníkom v boji proti vírusom. Aj vďaka tomu pritiahli nemalú pozornosť. O vitamíne B6 však doposiaľ neboli takmer žiadne štúdie.
Jedlom proti COVID-19
Vitamín B6 patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Umožňuje vyrábať energiu z proteínov a cukrov. Znižuje mieru únavy a vyčerpania a prispieva k funkcii imunitného systému. Zlepšuje mozgové funkcie, prispieva k regulácii hormonálnej aktivity, podieľa sa na metabolizme.
Nachádza sa v hovädzom mäse, rybách, banánoch, celozrnných výrobkoch, no i v orechoch a mlieku. Nesmieme zabudnúť na zemiaky, kapustu, špenát či mrkvu.
Štúdia ukazuje, že vitamín B6 má potenciálnu schopnosť znižovať riziko cytokínových búrok, zlepšuje imunitu a potláča zápal. Vitamín B6 chráni pred dlhodobými zdravotnými problémami, a to vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Ak by sme ho mali nedostatok, určite by sa to odrazilo na našej imunite.
Autor štúdie Thanutchaporn Kumrungsee povedal, že okrem umývania rúk je jedlo a výživa jednou z prvých obranných línií proti infekcii vírusu COVID-19. „Jedlo je náš prvý liek a kuchyňa je naša prvá lekáreň.“
Vitamín B6 má protizápalové účinky
Mnoho vedcov len nedávno zverejnilo viacero výskumov, ktoré sa zaoberajú ochranou pred ochorením COVID-19. Psych blog na webe Spring uvádza, že hlavné poškodenie spôsobené respiračnými vírusmi, ako je SARS-CoV-2, súvisí so zápalom pľúc. „Len veľmi málo vedcov však venuje pozornosť dôležitej úlohe vitamínu B6,“ dodal lekár Thanutchaporn Kumrungsee.
Ukázalo sa, že antioxidačné doplnky ako N-acetylcysteín a karnozín regenerujú poškodenie pľúc. „Zdá sa, že vitamín B6 má priaznivé účinky na poranenie pľúc pomocou jeho antioxidačnej a protizápalovej sile proti vírusu COVID-19. B6 má teda protizápalové a antitrombózne účinky,“ zhodujú sa autori štúdie.
„Vitamín B6 súvisí s imunitným systémom. Jeho hladina vždy klesá u ľudí s chronickými zápalmi a tiež u ľudí s problémami, akými sú obezita, cukrovka a srdcové choroby. Zo správ vidíme, že obézni a diabetici sú vystavení vysokému riziku COVID-19. Naša štúdia ukazuje, že dostatkom vitamínu B6 sa znižuje závažnosť tohto ochorenia.“
Imunita
Podľa denníka Pravda prichádzajú nové výskumy s tvrdením, že aj vitamín B6 dokáže zmierniť závažnosť symptómov, ktoré sú spojené s COVID-19. Ďalej uvádza, že štúdia sa uskutočnila na japonskej univerzite v Hirošime a pribúdajú podľa nej nové dôkazy o tom, že pyridoxín má ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou a oxidačným stresom.
V štúdii, ktorú spomína denník nedostatok vitamínu B6 sa spája s nižšou imunitnou odozvou a zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie, medzi ktoré nepochybne patrí aj koronavírus
Čítajte viac z kategórie: Koronavírus
Zdroje: Spring.org.uk/psych blog, SSRN, denník PRAVDA