Anna Sacher: Prvá dáma hotelierstva v Európe mala moc, peniaze ale i pokoru. Jej hotel bol synonymom noblesy a luxusu
- Sacherova torta má svoj pôvod v neďalekej Viedni
- Za jej vznikom stojí Franz Sacher, ktorý s receptom prišiel ako 16-ročný
- Úspešný hotel Sacher sa však preslávil najmä vďaka Anne Sacher
- Sacherova torta má svoj pôvod v neďalekej Viedni
- Za jej vznikom stojí Franz Sacher, ktorý s receptom prišiel ako 16-ročný
- Úspešný hotel Sacher sa však preslávil najmä vďaka Anne Sacher
Za zrodením celosvetovo známej torty síce stojí muž, no o prestíž, ktorú si dnes Sacherova torta nesie, sa postarala žena menom Anna Sacher, za slobodna Fuchs.
Koláč sa skladá z nadýchaného čokoládového cesta, marhuľového džemu uprostred, čokoládovej plnky a dávky šľahačky. Práve vďaka tejto nenahraditeľnej kombinácii si ho obľúbil celý svet.
Príbeh Sacherovej torty sa začal písať v roku 1832 vďaka učňovi z kuchyne. Ako Dw uvádza, osobný kuchár kniežaťa von Metternich-Winneburg zu Beilsteina ochorel a musel sa spoliehať na to, že ho zastúpi mladý učeň Franz Sacher.
Čokolády nikdy nie je dosť
Len 16-ročný učeň Franz Sacher prišiel s nápadom, o ktorom ešte vtedy nikto nevedel, že sa preslávi. Svojmu majstrovi navrhol, aby kniežaťu pripravili tortu z čokoládového cesta a čokoládovej polevy.
Vzhľadom na to, že sa toto množstvo čokolády zdalo majstrovi priveľké, nesúhlasil. Mladý Franz však mal jasný argument: „Čokolády nikdy nie je dosť.“ A tak sa začal písať príbeh známej Sacherovej torty.
Metternich bol tak nadšený, že dovolil Sacherovi piecť aj pre jeho priateľov. Grófka Esterházyová mu dokonca ponúkla prácu. Odvtedy začal mladý pekár piecť aj slané pochúťky do renomovaných kasín na objednávku, uvádza Forbes.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Vďaka tomu, že Sacherove pochúťky si objednávali honosné rodiny na najrôznejšie oslavy a taktiež mal aj výletnú reštauráciu na vyhliadkovom parníku na Dunaji, sa meno Sacher dostalo do poprednej spoločnosti.
Sacher ako dvorný dodávateľ
Niet divu, že v roku 1871 sa Franzovi Sacherovi podarilo získať najprestížnejší titul c. a k. dvorného dodávateľa. Ako Forbes informuje, jeho sladké či slané jedla si vychutnávala celá cisárska rodina.
Franz Sacher sa za ten čas značne posunul aj v rodinnom živote. Mal troch synov, z ktorých syn Eduard kráčal v otcových šľapajách. Pôsobil ako kuchár v Londýne a Paríži.
V roku 1876 otvoril Franzov syn Eduard luxusný butikový hotel v centre Viedne. Práve torta Sacher sa mala stať ochrannou známkou hotela, uvádza Vienna Direct.
Tento rok však nebol len o zrode slávneho hotela Sacher. Na scénu prišla aj výrazná čiernovlasá Anna Maria Fuchs. Aj napriek tomu, že bola o 15 rokov mladšia ako Eduard, tvorili spolu pár a vzali sa.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Mala prirodzenú autoritu
Anna Maria Fuchs sa narodila 2. januára 1859 a aj ona mala ku gastronómii blízko. Jej otec mal slávne mäsiarstvo, v ktorom Anna pracovala od svojich 12 rokov. Ako Forbes informuje, neskôr do hotela priniesla hovädzí tafelspitz.
Podstatnou súčasťou jej vzhľadu bola cigara, ktorá bola v tej dobe pre ženy výstredná. Práve to hovorilo veľa aj o jej charaktere. Svojím pôsobením a charakterom si vyslúžila prezývku Mária Terézia európskeho hotelierstva.
Anna mala veľmi energické vystupovanie, rezolútne názory a perfektné podnikavé vlastnosti. Aj vďaka jej typickému hlbokému hlasu si získala prirodzenú autoritu.
Keď sa Eduard a Anna zobrali, mala iba 21 rokov, pričom Eduard mal takmer 40. To však nič nemení na tom, že hotelu Sacher priniesla organizáciu a disciplínu, vďaka čomu sa hotel priblížil cisárskemu domu.
Postarala sa aj o rodinu, aj o hotel
Rodinný život Sacherovcov bol s chodom hotela prepojený. Manželia Eduard a Anna mali aj napriek väčšiemu vekovému rozdielu harmonický vzťah. Ich tri deti vyrastali v hotelovom ruchu, pretože Anna na materskú nešla.
Aj napriek tomu, že sa Anna venovala deťom aj práci, hotel vyžaroval úspech. Ako Forbes uvádza, jej manžel sa primárne podieľal na kulinárskej časti, pričom ona bola všestranná a špičková hotelová manažérka.
Zaujímavé je, že len tort sa každý deň predalo asi 400 denne. Obľúbené čokoládové pochúťky putovali nielen po Viedni, ale dostali sa aj do Paríža, Londýna či Berlína.
Práve preto hotel zamestnával viac ako 30 kuchárov, dvoch šéfkuchárov a celú radu hotelového personálu. Teplé jedlá sa podávali trikrát denne – na raňajky, obed a večeru à la carte. Okrem toho však bolo počas dňa k dispozícii rôzne občerstvenie, takže hostia tu zažívali ozajstný prepych.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Benefity, ktoré často nemáme ani dnes
Anna sa každý deň starala o organizáciu, chod hotela a personálne kontroly. Jej štýl riadenia bol prísny, náročný ale spravodlivý, a ako oficiálna stránka Sacher opisuje, do firmy dávala kus „tvrdej lásky“.
Aj napriek tomu, že bola prísna, o svojich ľudí sa starala bravúrne. Zamestnanci mali pravidelne preplácané účty za lekárov, dostávali bonusy a peniaze za nadčasy. Mnohým často darovala vybavenie do domácnosti.
Anna bola známa aj tým, že si pamätala meno každého zamestnanca, ktorý pre Sacherovcov pracoval. Okrem toho tiež organizovala oslavy zamestnaneckých jubileí na svoje náklady.
Tak, ako to fungovalo so zamestnancami, to fungovalo aj s hosťami. Anna zabezpečila, aby bolo o každého hosťa postarané tak, akoby to bol ten najdôležitejší hosť v celom meste.
Ak sa však správal niekto nevhodne, prípadne urážlivo, mladá hotelierka sa nebála postaviť za svoj personál a čeliť aj nepríjemným situáciám. Vďaka tomuto prístupu si hotel Sacher podmanil náročnú klientelu.
Hosťami boli predovšetkým vznešení ľudia. Do tejto skupiny patrili členovia cisárskeho domu, staré šľachtické rodiny či európski priemyselníci a finančníci, ktorí prišli do Viedne za podnikaním. Hotel však navštevovali aj umelci a vedci, informuje Forbes.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Prvá svetová vojna priniesla úpadok
V roku 1892 hotel Sacher a predovšetkým rodinu Sacherovcov zasiahla tragédia. 22. novembra Eduard nečakane podľahol zápalu pľúc, s ktorým bojoval len niekoľko dní, uvádza oficiálna stránka Sacher.
Anna sa teda stala po 12 rokoch manželstva nielen vdovou, ale vo veku 33 rokov bola zrazu odkázaná na chod hotela sama. Postarala sa však o to, aby smrť jej manžela hotel nijak neovplyvnila.
Nakoľko využívala všetky svoje skúsenosti, jej svokor jej dal plnú dôveru. Práve Anna Sacher sa stala prvou ženou v Európe, ktorá sa ujala vedenia podniku. To však nebolo jediné prvenstvo. Vo svojom mene získala koncesiu aj titul dvornej dodávateľky, taktiež ako prvá žena, informuje Forbes.
Začiatok prvej svetovej vojny ovplyvnil aj chod hotela. Aj napriek tomu, že ho Anna udržala v prevádzke, koniec vojny priniesol úpadok a ťažké časy. Netrvalo však dlho a Anna hotel oživila.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Pohreb ako národný manifest
Nikdy sa to však už nevrátilo do časov pred vojnou. Hotel stále ponúkal špičkové služby a renomovanú kuchyňu, no finančné problémy sa hromadili a klientela kedysi bohatej šľachty ubúdala.
Ako oficiálna stránka Sacher uvádza, Anna Sacher v roku 1929 vážne ochorela a 25. februára 1930 chorobe ako 71-ročná podľahla. Pohreb dlhoročne uznávanej ženy, ktorá bola nielen reprezentatívna, no dokázala sa aj postaviť problémom a riešiť ich, sa stal národným manifestom. S Máriou Teréziou hotelierov sa prišli rozlúčiť desaťtisíce ľudí.
Šesťzáprah s päťčlenným predvojom a niekoľkými nosičmi fakieľ prešiel centrom Viedne a niekoľkokrát okolo hotela Sacher. Ľudia pohreb vnímali ako poslednú rozlúčkou so starými časmi, informuje Forbes.
Sacher si svoju kvalitu zachováva dodnes
Čokoládový dezert nájdeš v mnohých častiach rôznych krajín, často je to však iba meno a podoba, ktorá sa s originálom spája. Originálny recept je stále uložený v hoteli Sacher, ktorý je v rukách Gürtlerovcov.
Viedenský hotel si v roku 2004 prešiel modernizáciou, uvádza oficiálna stránka Sacher. Za zmienku to stojí preto, že bol po prvýkrát vo svojej dlhoročnej histórii zatvorený po dobu 10 týždňov.
Zrenovované boli verejné priestory, teda vstupný priestor, recepcia či lobby salónik. Nový dych dostalo aj podkrovie a hotel sa dokonca rozšíril o 52 nových izieb.
V roku 2016 hotel spustil Sacherovu školu excelentnosti. Tá ponúka všetkým zamestnanom, od učňov až po manažérov, komplexné vzdelávanie a školenie. Zahŕňa to odborné zručnosti, exkurzie k partnerom, ale taktiež účasť na rôznych súťažiach a širokú škálu nových príležitostí.
Dnes má hotel dve prevádzky. Komplexné renovácie v oboch hoteloch sa neustále snažia uchovať bohatú históriu zariadení, no zároveň im dodávať nový lesk. Vďaka neustálej práci a snahe rodiny Gürtlerovcov sa môže nielen Sacherova torta, ale aj samotný hotel Sacher pýšiť veľkou kvalitou, ktorú pred desiatkami rokmi začali budovať Anna Sacher so svojím manželom.
Zdroje: Forbes, Vienna Direct, DW, Sacher