Legendárny Hambáč doslova vstal z mŕtvych. Vlani končil, dnes má nové prevádzky v Rači aj v Žiline
- Ikonický food truck Hambáč to mal ešte minulý rok nahnuté
- Jeho majiteľ hlásal koniec, nie však kvôli nedostatku zákazníkov
- Našťastie sa však veci dali do pohybu a obľúbené burgre nájdeš na niekoľkých nových miestach
- Ikonický food truck Hambáč to mal ešte minulý rok nahnuté
- Jeho majiteľ hlásal koniec, nie však kvôli nedostatku zákazníkov
- Našťastie sa však veci dali do pohybu a obľúbené burgre nájdeš na niekoľkých nových miestach
Bratislavský street food Hambáč sa bez pochýb stal kultom, na ktorý mnoho ľudí nedá dopustiť. Ešte minulý rok v lete sme ťa informovali o neradostnej správe, že tento sympatický food truck definitívne končí.
„Mal som asi šťastie, ale ani jeden mesiac prevádzky som nedotoval. Mimo iné, končím aj preto, lebo nemám energiu a financie na hlúpy súboj s niekým, kto ma systematicky likviduje. Náklady na opravy, nákup vybavenia, zabezpečenie stále stúpali,“ povedal pre Startitup ešte v lete majiteľ Hambáča, Ivan Filip.
Podnikateľ vtedy objasnil, že časté udania znamenali napríklad v plnej prevádzke zatvoriť a riešiť kontroly, aj keď mu v rade stáli zákazníci a cez objednávky bolo vypredané.
„Je to možno ťažšie pochopiť, no vysvetľovať zákazníkom, že nemám ich objednávku lebo kontrola, nie je easy a aj reakcie zákazníkov na vypredanie alebo meškanie nie sú vždy práve ľudské. Ide o čas, jedno kolo presne nastavené na počet kusov a minút. Keď tento reťazec prerušíš, zarobíš menej. Čas sú peniaze.“
Uverejnil používateľ Hambáč Rača Štvrtok 18. marca 2021
Skúsení podnikateľ však dokázal z komplikovanej situácie vykľučkovať a legendárny Hambáč môžeš ponovom nájsť v bratislavskej Rači, hneď vedľa Kauflandu. Ivan Filip nám ozrejmil, že túto lokalitu si vybral aj preto, že ide o hlavnú výpadovku z Bratislavy do Pezinka a denne tadiaľto prejde veľa ľudí cestou do a z práce.
„Kaufland je taká prirodzená zastávka na tejto ceste pre bežný aj týždenný nákup. A ak ľudia nakupujú ako ja, teda zvyčajne hladní, tak vôňa grilovanej slaninky a cibule dokáže urobiť pred vstupom do obchodu svoje.“
Uverejnil používateľ Hambáč Rača Streda 17. marca 2021
Nový food kontajner tu otvorili len pred týždňom a momentálne dolaďujú posledné drobnosti. Aby bolo všetko tip top museli do ich stánku investovať niekoľko desiatok tisíc eur, pričom návratnosť očakávajú už po druhom roku prevádzkovania.
„Vyzerá to ale tak, že ľuďom hambáče chutia, vracajú sa spokojní a prichádzajú každý deň aj noví zákazníci. Zatiaľ to vyzerá sľubne.“
Najväčšou výhodou kontajnerovej prevádzky je podľa Ivana Filipa skutočnosť, že je napojená na vodovod a kanalizáciu, čo akceptuje hygiena. Objasňuje pritom, že aj keď ich pôvodný príves mal veľkoobjemové nádoby na čistú vodu, bojler na ohrev vody a veľkoobjemovú nádobu na odpadovú vodu, hygiena to neakceptovala.
„S kontajnerom spĺňam všetky požiadavky hygieny. Zároveň kontajner ponúka viac priestoru a môžem tam inštalovať aj technológie, ktoré som do prívesu nevedel dať. A nakoniec kontajner je stále mobilný, dá sa naložiť na kamión a umiestniť na iné miesto.“
Ešte v lete ponúkal Ivan Filip jeho príves na predaj za 8 000 eur a okrem neho aj samotný produkt – Hambáč. Do ponuky pritom dal aj celý biznis plán, know–how, mentoring podľa dohody, prevádzkový poriadok, zaškolenie pri štarte ako aj marketingovú pomoc. Toto všetko mohli záujemcovia získať za 7 000 eur.
Aktuálne má Hambáč už tri prevádzky, z toho len jedna je franšízová a nachádza sa na Bajkalskej ulici v Bratislave, na pôvodnom mieste.
„Bajkalská ulica je výnimočná a stánok so skvelými zákazníkmi tam dokázal vytvoriť (pred pandémiou) príjemné miesto stretávania sa, debát, jedla a celkom jedinečnú atmosféru street foodu. Chcel som preto určite toto miesto udržať a verím, že po covide sa tá atmosféra vráti.“
Uverejnil používateľ Hambáč Rača Pondelok 29. marca 2021
Gastro podnikateľ však aj napriek pandémii skutočne nezaháľal a pracoval. V januári 2021 otvoril malé kamenné burger bistro v Žiline a teraz spomínaný nový kontajner v Rači. V týchto prípadoch však už nejde o franšízové pobočky. Stále platí, že ceny burgrov sa pohybujú od 7,99 eur do 12,99 eur. Za hranolky zaplatíš 2 eurá a v prípade batatových 2,50 eur.
Majiteľ street foodu priznáva, že denne predajú naozaj veľa burgrov, no nie každý deň je o ne masívny záujem. „Objem predaja je pri street foode veľmi závislý od viacerých faktorov. Samozrejme od produktu samotného, od počasia, od dňa v týždni, od konania jarmokov v blízkosti, od výplatného termínu atď. Sú výborné, ale aj slabšie dni.“
Uverejnil používateľ Hambáč Rača Utorok 16. marca 2021
Aj keď si Ivan Filip prešiel v biznise skutočne náročnými časmi, priznáva, že pre gastronómiu sa opäť nadchol. Dôvodom je práve kamenná prevádzka.
„Práve kamenná prevádzka a kontajnery eliminujú minimálne jeden faktor a to sú udania, že príves stojí na mieste a nie je napojený na vodu a odpad. A zároveň ten pocit, keď zákazníci pochvália vami pripravené jedlo a podebatujú o všetkom možnom, je naozaj návykový.“
Gastro podnikateľ má momentálne jasné ciele, na ktorých aj tvrdo maká. Patrí medzi ne aj to, aby každá prevádzka Hambáč bola úspešná a našla si svojich fanúšikov a spokojných zákazníkov. „Môj 5 ročný syn už nechce robiť nič iné, len ‚hangubre,’ tak sa musím snažiť, aby mal kde tie ‚hangubre’ robiť. Určite zvažujem aj otváranie nových prevádzok,“ dodáva.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy