Slováci prestávajú byť schopní tráviť jedlo, ktoré jedia. Čoraz viac trpíme intoleranciami a alergiami, ako ich odhaliť?
- Potravinovými alergiami či intoleranciami trpí podľa odhadov viac než 10 % ľudí
- Mnohé potravinové intolerancie si vyžadujú rázny zásah do jedálnička, inak môžu spôsobiť chronické zdravotné komplikácie
- Intolerancie aj alergie je náročné odhaliť, príznaky môžu byť veľmi podobné a nájsť pravého vinníka nie je jednoduché
- Najlepšie je zveriť sa do rúk odborníkov
- Potravinovými alergiami či intoleranciami trpí podľa odhadov viac než 10 % ľudí
- Mnohé potravinové intolerancie si vyžadujú rázny zásah do jedálnička, inak môžu spôsobiť chronické zdravotné komplikácie
- Intolerancie aj alergie je náročné odhaliť, príznaky môžu byť veľmi podobné a nájsť pravého vinníka nie je jednoduché
- Najlepšie je zveriť sa do rúk odborníkov
Približne 10 % ľudí trpí potravinovými alergiami. Najväčší problém máme s mäkkýšmi, mliekom, arašidmi, orechmi a vajíčkami. Rôzni odborníci hovoria o tom, že podiel ľudí trpiacich alergiami sa čoraz viac zvyšuje.
To, že svet je čoraz viac alergický na jedlo, si ešte v roku 2019 všimla aj BBC a vyskytli sa dohady, či žiť s hendikepom nemôže byť „trendovou záležitosťou“, čo sa netýka len alergií a intolerancií, ale napríklad i ADHD.
Počet ľudí trpiacich alergiami a intoleranciami na potraviny alebo histamín je však stále vyšší – tento hendikep preto nemožno brať na ľahkú váhu. Ak sa mu neprispôsobíme, môže so sebou priniesť veľké množstvo zdravotných komplikácií.
Alergie v skratke
Alergická reakcia je prehnaná reakcia imunitného systému na cudziu látku, s ktorou sa ostatní ľudia vyrovnávajú bezproblémovo. Medzi bežné alergény patria napríklad peľ, srsť, roztoče či široká škála potravín.
Správne fungujúci imunitný systém ľudí chráni pred nebezpečnými patogénmi tak, že sa snaží zničiť čokoľvek, čo vyhodnotí ako nebezpečné. Imunitný systém alergika však toto riziko vyhodnocuje nesprávne – aj bežná potravina tak dokáže vyvolať reakciu, kedy imunitný systém vytvára protilátky a snaží sa ju zneškodniť.
Medzi typické príznaky alergie na potraviny patria tie, ktoré sa spájajú s tráviacimi ťažkosťami, ako napríklad bolesti brucha, plynatosť alebo zápcha. Veľmi často sú to však aj príznaky, ktoré na prvý pohľad nemusia súvisieť s alergiou: kožné vyrážky, akné a ekzémy, ale aj nádcha a dýchacie ťažkosti.
Pozor: Alergie sú veľmi často nesprávne zamieňané s potravinovými intoleranciami, ktoré fungujú odlišne. Intolerancie sú menej nebezpečné, neohrozujú život a zvyčajne spôsobujú len krátkodobé telesné komplikácie.
Intolerancie v skratke
Zatiaľ čo alergické reakcie vyvoláva imunitný systém, intolerancie sa týkajú najmä problémov s trávením – telo s látkou aktívne nebojuje, len si s ňou nevie poradiť.
Vo všeobecnosti platí, že intolerancie nie sú tak vážne ako alergie, neohrozujú náš život a niekedy je pri nich možné zjesť malé množstvo problémovej potraviny. Najväčším problémom môže byť, ak sa príznaky často dostavia po dlhšej dobe, preto človek na problém s potravinami ani nepomyslí. Rozoznať alergie od intolerancií by mal v prvom rade odborník prostredníctvom laboratórnej diagnostiky.
Tolerujeme toho čoraz menej
Neschopnosť tráviť niektoré potraviny má veľmi komplexné a rôznorodé príčiny. Mnohokrát ju spôsobuje poškodenie čreva, napríklad pod vplyvom opakovaného užívania antibiotík.
„Na iných môže negatívne pôsobiť stres, oslabená imunita a mikroflóra, pridané škodlivé látky vo výrobkoch, genetika alebo dokonca aj životné prostredie,“ vysvetľuje MUDr. Petra Nottná, laboratórna doktorka Medirexu.
Ak na sebe pozoruješ symptómy potravinovej intolerancie, je veľmi dôležité venovať zvýšenú pozornosť prijímaným potravinám – predovšetkým takým, ktoré sú vo všeobecnosti najčastejšie problémové. Napríklad:
- mliečne produkty: kravské mlieko, kyslomliečne výrobky, syridlo, kozie mlieko, kozí syr, ovčie mlieko, ovčí syr
- vajíčka: slepačie vajcia, vaječná bielkovina
- obilniny: jačmeň, lepok, ovos, pšenica, raž, špalda, kukurica, pohánka, pšeno, ryža
- morské plody: losos, ostriež morský, treska tmavá, tuniak
Potravinové intolerancie dokáže presne odhaliť laboratórna diagnostika
Reakcia tela na netolerované potraviny býva jemnejšia, než v prípade alergií. Môže sa prejaviť aj o niekoľko hodín či dní po konzumácii – veľakrát je preto veľmi náročné presne zistiť, ktorá potravina spôsobuje problémy.
Keďže nájsť „vinníka“ nie je jednoduché, bežnou realitou Slovákov býva, že sa dostanú až do chronického štádia – problémové potraviny konzumujú opakovane. To sa môže vyvinúť až do citlivosti na ďalšie potraviny.
Ak máš podozrenie, je mimoriadne dôležité nechať sa vyšetriť testami na potravinové intolerancie, ktoré sledujú veľké spektrá spúšťačov. Na základe výsledkov takýchto testov má následne pacient omnoho väčšiu predstavu o tom, čo môže konzumovať a ako si upraviť jedálniček.
Lídrom v testoch na potravinové intolerancie je na Slovensku Medirex. Testy sa vykonávajú krvným odberom a následne putujú do špecializovaného laboratória, kde odborníci vzorky skúmajú na prítomnosť špeciálnych protilátok.
Čas do dodania výsledku závisí od množstva preverovaných potravín – napríklad vyšetrenie 90 najbežnejších potravín trvá 14 – 21 dní a stojí 200 €.
Histamínová intolerancia
Potravinové intolerancie však nie sú jediné, ktoré sa dajú vyšetriť a trápia Slovákov. Čoraz častejšie sa diagnostikuje histamínová intolerancia. V tomto prípade ide o nedostatok enzýmu, ktorý z tela odbúrava histamín – molekulu, ktorú naše telo produkuje (podobne ako lokálne hormóny) a len malú časť prijímame z potravy. Jej nadbytok spôsobuje problémy veľmi podobné alergii. Predpokladá sa, že histamínovou intoleranciou trpia cca 2 – 3 % populácie.
Čo zvyšuje množstvo histamínu v tele?
- potraviny, ktoré prešli rôznou úpravou ako kvasenie, údenie či pôsobenie baktérií (zrejúce syry, údeniny, sójová omáčka, kečup)
- potraviny, ktoré uvoľňuje histamín z čreva (citrusy, paradajky, orechy, alkohol, niektoré koreniny a konzervačné látky)
- čokoľvek, čo blokuje funkciu enzýmu diaminooxidáza (DAO), ktorého úlohou je práve odbúravanie histamínu z tela (alkohol, lieky, káva)
„Histamínová intolerancia sa vyznačuje podobnými symptómami, ako iné intolerancie – bolesti brucha, kožné či tráviace problémy, bolesti hlavy, dýchacie ťažkosti, únava alebo žihľavka,“ zhrnula MUDr. Petra Nottná. Práve podobné príznaky, ako pri klasických potravinách, robia z histamínovej intolerancie náročne detekovateľný problém.
Ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou vyžadujú špeciálny jedálniček aspoň na nejaký čas, je preto veľmi dôležité sa na histamínovú intoleranciu otestovať. V laboratóriu sa na test využíva krvná vzorka a skúmajú sa pri ňom hodnoty enzýmu DAO v krvi.
Ak test odhalí, že pacient histamínovou intoleranciou naozaj trpí, zvyčajne od lekára dostane dlhý zoznam potravín, ktorým sa treba vyhýbať – napríklad vždy jesť čerstvé jedlo, nezohrievať si ho a vyhýbať sa konzervovaným potravinám.
Laktózová intolerancia
Laktózová intolerancia je neznášanlivosť mliečneho cukru, čiže laktózy. Zdravé ľudské telo sa s laktózou vyrovnáva tak, že produkuje laktázu – enzým, ktorý laktózu rozloží na monosacharidy glukózu a galaktózu, s ktorými si už ľudské telo vie poradiť jednoduchšie.
Laktázu teda nutne potrebujeme na trávenie čohokoľvek, čo obsahuje laktózu – ak máme laktázy málo alebo ju nemáme vôbec, prichádza intolerancia a problémy s trávením mlieka alebo smotany.
Symptómy laktózovej intolerancie prichádzajú pomerne rýchlo – nadúvanie, diskomfort, plynatosť, kŕče a hnačky zvyčajne začínajú už po pár minútach po konzumácii laktózového výrobku a veľakrát vydržia aj niekoľko hodín.
Laktózová intolerancia znamená kompletné vyškrtnutie mlieka z jedálnička (ľahšie prípady zvládajú jogurty či kyslú smotanu). „Niektorí pacienti menšie množstvo tolerujú, zatiaľ čo iní musia dodržiavať prísnu diétu bez laktózy,“ upresňuje MUDr. Petra Nottná. Aj preto je dôležité nechať sa čím skôr vyšetriť laboratórnou diagnostikou a testami na laktózovú intoleranciu.
Ak máš podozrenie na laktózovú, histamínovú alebo inú potravinovú intoleranciu, je mimoriadne dôležité preveriť si to špecializovanými laboratórnymi testami.
Jednotkou na Slovensku v laboratórnej diagnostike je Medirex. Vo svojom portfóliu majú aj viacero testov na intolerancie. Chcem zistiť viac o testoch na alergie a intolerancie →