Aleš Dvořák z Budvaru: V českom národnom pivovare si potrpíme na tradičné postupy a suroviny
- Čo znamená byť jediným českým národným pivovarom a ambasádorom pivnej kultúry?
- Prečo v Budějovickom Budvare nenájdeš granulovaný chmeľ, ale iba jeho celé hlavičky?
- Lacné pivo je tiež pivo. Možno bez zásadných vád, no aj bez charakteru. Dobré pivo je viac, než len chuť
- Čo znamená byť jediným českým národným pivovarom a ambasádorom pivnej kultúry?
- Prečo v Budějovickom Budvare nenájdeš granulovaný chmeľ, ale iba jeho celé hlavičky?
- Lacné pivo je tiež pivo. Možno bez zásadných vád, no aj bez charakteru. Dobré pivo je viac, než len chuť
Český národný pivovar Budějovický Budvar je posledný národný podnik v republike. Záväzok voči vyše 10 miliónom akcionárov si plní od roku 1967 a odolal aj silným tlakom medzinárodných pivovarníckych spoločností na odkúpenie akcií a prevzatie vlastníctva po páde komunizmu. Varením a predajom piva to však nekončí.
„Nie sme iba pivovar, sme aj ambasádor českého pivovarníctva. Dbáme na zachovanie tradícií, rozvíjame pivnú kultúru doma aj vo svete, ukazujeme správny prístup ako ku kvalite piva, tak aj k jeho podávaniu,“ hovorí obchodný sládok pivovaru Aleš Dvořák.
Jeden z českých národných klenotov.
Značka hrdo šíri českú pivovarnícku tradíciu aj podporou rozvíjajúcej sa remeselnej a minipivovarníckej scény v celej Českej republike. S malými výraznými pivovarmi sa delí o svoje odborné znalosti, priestory pivovaru a samotné prísady. Pre našich západných susedov je Budějovický Budvar jednoducho rodinným striebrom.
Kvalita plodí kvalitu
Budějovický Budvar budí v pivnom svete pozornosť už od roku 1895, pivná história sa však v Českých Budějoviciach začala písať už v roku 1265. Recepty na vylepšovanie kvality piva sa dedili z generácie na generáciu, no základ zostával a trvá dodnes:
Budweiser Budvar sa varí výlučne z lokálnych surovín a iba v Budějovickom Budvare. Podpora miestnych pestovateľov a poľnohospodárov nie je jediný dôvod. Aleš Dvořák vysvetľuje:
„Naša voda sa kvalitou vyrovná dojčenskej, takže nepotrebuje žiadne chemické úpravy. Voda z doby ľadovej vyviera z artézskej studne pod pivovarom, hlbokej 300 metrov, varilo sa z nej už v začiatkoch pivovaru.“
Žiadne granule, iba poctivé hlavičky chmeľu.
Druhou unikátnou zložkou je vznešený červený žatecký chmeľ odrody Saaz. „U nás v Budějovickom Budvare nepoužívame granulovaný chmeľ, hoci by to bolo lacnejšie, ale do varní sypeme celé hlavičky chmeľu,“ pokračuje obchodný sládok. Aký je rozdiel?
„Asi ako medzi čajom vo vrecúšku z obchodu a sypaným čajom v dobrej čajovni.“ Aj jačmenný slad pochádza z toho istého miesta, kde sa pestoval pred vyše sto rokmi – Haná na Morave je kvalitou svojho sladu povestná dodnes. „Pridajme k tomu dostatočne dlhý proces dozrievania v ležiackych tankoch a máme svetovo uznávaný ležiak,“ dodáva Dvořák.
Lacné pivo sa dá piť, ale charakter nehľadaj
Kvalita ingrediencií a dostatok času na odležanie sa zákonite prejavuje aj na výslednom produkte a cene. Na trhu sú však aj pivá, ktoré stoja doslova niekoľko centov, čo môže vzbudzovať dojem, že si pri prémiových pivách priplácame za značku. Aký je vlastne kvalitatívny rozdiel medzi pár centovým pivom a prémiovým pivom – keď rozdiel v ich cene môže byť niekedy aj jedno euro?
Podľa Aleša Dvořáka je dôvodov hneď niekoľko, v prvom rade moderná veľkovýroba, v ktorej sa väčšinou používajú technické zariadenia a výrobné postupy s úlohou čo najviac znížiť náklady.
„V praxi to znamená snahu proces čo najväčšmi urýchliť, čo sa však nepáči kvasinkám, a zároveň znížiť spracovávaný objem hmoty, teda variť „husté“ pivo a vo finále ho nariediť. Výsledkom je častokrát pivo bez zásadných vád, ale aj bez osobitého charakteru. Proste už to nie je tá „domáca vianočka od babičky“.
Bokom podľa Dvořáka nemôžeme nechať ani tlaky obchodných reťazcov na zľavy, zľavy a zasa zľavy. Často je tiež príčinou nízkej ceny zlá finančná situácia napríklad preinvestovaného pivovaru, ktorý predáva časť svojej produkcie, ktorú by inak na trhu neuplatnil, pod inou značkou za takmer výrobné náklady.
Ako teda chutí dobré pivo?
A ako vlastne podľa Aleša Dvořáka chutí dobré pivo?
„Každý to máme nastavené inak. Momentálne je trend horkých pív, na čo sme odpovedali novinkou Budvar 33. Veľa spraví aj správna teplota a aj pohár. Dobrý pohár maximalizuje vizuálny aj chuťový zážitok.“ Poháre Budvaru sú pretavenou inšpiráciou ikonického diela Josefa Ladu. Ich hrubé sklo udržiava optimálnu teplotu piva v zaoblenom „brušku“ pohára so širokým vyústením, takže si pri každom dúšku naplno užiješ chuť aj vôňu zlatistého moku.
„Okrem toho je veľmi dôležité, aby bolo pivo podávané správne a aby sme ho pili v dobrej atmosfére. Len tak si ho dokážeme vychutnať naplno,“ dodáva Aleš Dvořák.