Top miesta v okolí Bratislavy, ktoré možno nepoznáš, no oplatí sa sem ísť na víkendový koláč či kávu
- V Bratislave a jej okolí za posledné obdobie stihlo vyrásť množstvo kvalitných kaviarní či cukrární
- Ktoré sú však tie, ktorým neodoláš ani pri najstriktnejšej diéte?
- My sme vybrali pár prevádzok, z ktorých neodíde žiaden fanúšik cukroviniek či dobrej kávy sklamaný
- V Bratislave a jej okolí za posledné obdobie stihlo vyrásť množstvo kvalitných kaviarní či cukrární
- Ktoré sú však tie, ktorým neodoláš ani pri najstriktnejšej diéte?
- My sme vybrali pár prevádzok, z ktorých neodíde žiaden fanúšik cukroviniek či dobrej kávy sklamaný
CUVÉE
Cestou do populárnej rekreačnej oblasti Zochova chata sa určite oplatí pozastaviť v meste Ľudovíta Šúra a kvalitného vína – Modre. Nájdeš tu kaviareň Cuvée so špecifickým charakterom. Jej priestory spájajú všetky dôležité prvky, ktoré symbolizujú toto mesto. Ide o víno z miestnych viníc, majoliku od tamojších keramikárov alebo nástenné moderné ilustrácie s odkazom na osobu Ľudovíta Štúra, ktoré maľoval jeden z majiteľov kaviarne.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Za Cuvée stoja dvaja bratia – Filip a Dominik Trusinovci, ktorí si priestory vyladili naozaj až do posledného detailu. Za dizajnom však nezaostáva ani ponuka. Na mlynčeku majú 100 % zmes arabica káv s pôvodom z Južnej Ameriky od mlsna cava. Ide o harmonickú zmes s jemnou aciditou, vyváženou horkosťou a bohatým likérovo – ovocným telom s výraznou dochuťou mandlí a vlašských orechov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Milovníci sladkých raňajok si tu prídu na svoje vďaka tradičnej „lúpačke“ s maslom a džemom. Víkendových pôžitkárov iste poteší aj špeciálne raňajkové menu, ktoré v ponuke nájdeš len počas soboty a nedele.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Hollerung
Ak už sa ocitneš v Modre, len na skok to máš do miestnej časti Harmónia. Je to horské rekreačné stredisko, rozprestierajúce sa na rozhraní lesného masívu Malých Karpát a voľnej prírody. V minulosti sa tu nachádzali klimatické a slnečné kúpele, no aj v súčasnosti ponúka prechádzky krásnou prírodou, túry, horskú cykloturistika či v zime bežkovanie.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Stojí tu však aj príjemná kaviareň Hollerung, ktorú založili manželia Matúš a Jarka Juranovci. Inšpiráciu na otvorenie ich rodinnej kaviarne načerpali pri návšteve austrálskeho Sydney. Keď sa potom vrátili domov, povedali si, že aj na Slovensku by si turistické a rekreačné miesta, akým je aj Harmónia, zaslúžili kaviareň s výberovou kávou.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ponúknu ti tu výber od slovenskej pražiarne Goriffee, ktorí pražia neďaleko v Bratislave. Hollerung má aj veľmi pestrý výber sypaných čajov, ktoré si tu taktiež môžeš nechať pripraviť.
„Výber sa snažíme mať kvalitný a trošku iný, ako v okolitých podnikoch. Chceme tým teda povedať, že kofču ani pivko nečapujeme.“
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Taktiež majú na výber niekoľko druhov koláčov, klasické, ale aj bezlepkové, nemliečne či vegánske. Niečo berú z Bratislavy, ale vo veľkej miere využívajú aj domácu výrobu. Hrdí sú aj na ich kváskový chlieb, ktorý predávajú v malých množstvách trikrát do týždňa, farmárske vajíčka a nehomogenizované čerstvé mlieko, ktoré používajú aj do kávy.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Le Miam
Táto francúzska patiséria vznikla z čistej lásky ku Francúzsku a bájnemu pečivu a zákuskom tejto krajiny. V Bratislave asi neexistuje človek, ktorý by ich nepoznal, alebo by len tak znenazdajky prešiel okolo utešenej cukrárničky a nič si tam nedal. Zákusky tu totiž vyzerajú ako ozajstný šperk a príbeh, ktorý je za nimi ťa presvedčí o tom, že sa tam budeš vracať a nedáš na tento cukrárenský fenomén dopustiť.
Nechýbajú makrónky ani fajnové croissanty. Barbora sa totiž učila od tých najlepších priamo v Paríži a preto je skvelé, že kus tohto romanticko-bohémskeho mesta priniesla aj k nám do Bratislavy. Táto cukráreň je zároveň aj raňajkárňou. Celý týždeň si tu môžeš vychutnávať čerstvé pečivo a skvelú kávu už od 7.30. V nedeľu a v pondelok však majú zatvorené. Preto si kúp koláče domov radšej v sobotu.
Štefánik
Do kroniky a osudov obce Ivanka pri Dunaji sa zrejme najvýraznejšie zapísala, paradoxne, tragédia – na jej území zahynul významný slovenský politik, astronóm a generál francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik. Ivančania postavili Mohylu, majú Štefánikovu ulicu i školu. Mnohí to možno nevedia, no nájdeš tu aj kaviareň nazvanú ako inak – Štefánik, za ktorou stojí Viktor Meszáros.
Ide o moderné miesto, kde bežne natrafíš aj na babičky, ktoré pijú zalievanú kávu a Becherovku a vedľa nich sedia biznismeni v oblekoch a rokujú o obchode. V tejto kaviarni panuje špecifická rodinná atmosféra, ktorú tu jej majitelia dokázali vytvoriť.
Sami sú dokonca aktívnymi zamestnancami, ktorí obsluhujú s ostatnými na rajóne alebo sa postarajú aj o umývanie riadu. Posedieť si tu môžeš na priestrannej terase, v ponuke je vždy aj čerstvý cheesecake a iné zákusky.
Pokochať sa tu dá aj rôznymi tematickými predmetmi, pričom najznámejšia je replika Štefánikovho lietadla, v ktorom lietal a zároveň sa stalo jeho osudným. Nachádza sa tu však aj napodobenina jeho bicykla, uniformy a mnoho ďalších artefaktov z jeho života.
Iconique
Za cukrárňou Iconique stojí moderátorka, cukrárka a influencerka Adriana Poláková. Pod jej značkou spolu s tímom pečie cheesecaky v rôznych príchutiach, špeciálne malé koláče, miniPavlovky, ale aj dezerty v pohároch.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Nečakaj tu ale žiadne RAW diétne koláčiky. „Naše dezerty nie sú bez alergénov. Obsahujú ale iba poctivé prísady – čerstvé vajcia, mlieko, smotanu aj maslo, cukor, ktorý sa neskrýva za maltózu, dextrózu či iné falošné cukry, ktoré podstatne viac škodia nášmu telu ako poctivý a kvalitný biely cukor.“
V tejto cukrárni sa nevyhýbajú ani múke, naopak pečú z nej všetky koláče. Ovocie si dávajú dovážať trikrát týždenne, aby bolo vždy čerstvé.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
„U nás platí: žiadne prášky, umelé sladidlá, E-čka, náhrady za smotanu či maslo. Krémy si sami miešame iba z vajíčok, smotany, škrobu, voňavej vanilky a cukru – žiadne polotovary, žiadne falošné maslá a krémy.“
Samostatnú kategóriu predstavuje aj použitá čokoláda, ktorá je výlučne prémiovej značky Callebout, aby všetko malo naozajstnú chuť čokolády.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Všetky cheesecaky a dezerty sú vyrábané na objednávku, deň vopred, dokončené v deň prebratia. Od upečenia po prebratie podľa tímu Iconique neprejde viac ako 24 hodín – takže sú vždy čerstvé. Osobne si ich môžeš prebrať alebo aj zjesť na adrese: Padlých hrdinov 71, Bratislava v Podunajských Biskupiciach.
Wagner
Už takmer 70 rokov sa rodinná cukráreň Wagner drží na špičke svojho remesla. Vďaka zachovaniu klasickej výroby im dnes zákusky závidia mnohí cukrári, ktorí už nevedia piecť starými metódami.
Cukráreň od začiatku ťaží z pôvodných postupov, ktoré sa Wagner starší naučil ešte od svojho majstra. No jej úspech na modernom trhu je založený aj na tom, že sa nebojí skúšať nové veci. „Tradičné“ tu však neznamená, že v ponuke nájdeš iba krémeše a likérové špice. V ponuke Wagner sú aj paleo zákusky a zákusky vhodné pre diabetikov či celiatikov vyrábané s brezovým sirupom na miesto cukru.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Zeppelin cafe
Kaviareň a obchod so suvenírmi v centre na Sedlárskej – to je Zeppelin. Ich koláčiky chutia ako od babičky. Nie je to len čerstvými sezónnymi surovinami, ale aj láskou a zanietením. Kaviareň je rozdelená na dve časti. V oboch si môžeš posedieť pri voňavej káve, ochutnať domáce koláče či sviežu makovú tortu alebo cheesecake.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Okrem tradičného tvarohového s ovocím, nezaváhaj pri čokoládovom alebo limetkovom. Ponuka je pestrá a rôznorodá, denne sa mení, nakoľko na každý deň v Zeppeline pečú nové, čerstvé sladkosti.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
O tom, že Zeppelin sa nesie v znamení kvality, dokonalej chuti, príjemnej atmosféry a milého personálu svedčia aj stovky 5-hviezdičkových hodnotení od miestnych aj cudzincov.
Natacha Pacal patisserie
Natacha Pacal je šikovná cukrárka, ktorá si na Slovensku plní sen o krásnom a kvalitnom francúzskom cukrárstve. Za sebou má najlepšiu školu, akú francúzska gastronomická scéna ponúka. V Bratislave si otvorila patisseriu, ktorú ľudia milujú.
Zákusky z tejto bratislavskej patisserie sú skutočne prémiovej kvality. Cukráreň sa špecializuje na francúzske dezerty a jej tím sa snaží priniesť ich originálnu verziu v modernejšom šate. Všetky komponenty si vyrábajú sami, od kompótov, cez džemy, krémy, zdobia mandle zlatom a majú svoje čokoládové dekory.
„Je to veľmi filigránska práca, francúzska cukrárčina je originálna práve vrstvením rôznych príchutí, textúr, dokonalým zladením chutí a vizuálu. Každý cukrár má svoj rukopis a ten môj je typický práve moderným, jednoduchým dizajnom.“
Jeden malý veterník tu dostaneš za 1,49 eur, ak by si si chcel kúpiť celý cheesecake, kúpiš ho tu za 32,90 eur.
Mandlove srdco
Martina Grňová ti je možno známa z relácie MasterChef. Vyštudovala matematiku a fyziku a nakoniec sa venuje gastru. A nie hocijakému, ale vrcholovému. Okrem toho, že skvelo varí, je jej dominantou pečenie.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Určite si ich už v Bratislave ochutnal, pretože sú rozdistribuované po celom meste. V obchodných centrách, malých kaviarničkách, na svadobných veľtrhoch ale aj Vegánskych hodoch. Martinine koláče a jej značka Mandlove sa už stali love brandom.
„Mandlove sú sladké produkty vytvorené z prírodných surovín bez použitia mliečnych, obilninových a rafinovaných prísad. Sú prírodne sladené. Dôraz kladiem najmä pri výbere a kvalite surovín, ktoré používam. V mojej ponuke nájdete rôzne torty: pečené i nepečené, niektoré vhodné aj pre vegánov a pri RAW tortách s použitím naozajstných surových surovín,“ hovorí Martina.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Malý princ espresso bar
U Malého princa nájdeš najmä skvelé cheesecakes od cukrárov z projektu Puristu. Keďže pečú v Moste pri Bratislave, máš to k nim pravdepodobne ďaleko, preto je fajn, že existuje miesto, kam každý deň dovezú novú dávku farebných smotanových zákuskov a ty si môžeš vybrať ten najsympatickejší.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Okrem smotanových sú vo vitríne aj zdravé raw vezie, či tradičná klasika. Malý princ ti navyše ponúka príjemné prostredie, veľký zelený zamatový gauč čaká na nedeľné debaty o tom, čo si zažil cez týždeň a čo ťa čaká v najbližšie dni. Spolu s poriadnym koláčom.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Bistro St. Germain
Známa lokalita pri kine Lumiére ponúka koláče vlastnej výroby. Vyzerajú skvostne a chutia ešte lepšie. Opäť francúzska štylizácia, pretože to Francúzsko jednoducho navodzuje pocit luxusu, západu, uvoľnenej a hravej atmosféry.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Množstvo kníh, koberce, sedačky a pár malých stolíkov a stoličiek z ohýbaného mahagónu. Radosť sedieť a debatovať. A pri troche šťastia tu dostaneš aj pravý maďarský krémeš.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy