„Poprosím jednu zmrzlinu s príchuťou PET fľaše.“ Vedci vynašli spôsob ako premeniť plast na vanilkovú arómu
- Plastové fľaše sú obrovským problémom našej planéty
- Vedci počas výskumu premenili látky z PET materiálov na vanilín so 79% úspešnosťou
- Konzumácia plastu v podobe zmrzliny môže byť čoskoro realitou
- Plastové fľaše sú obrovským problémom našej planéty
- Vedci počas výskumu premenili látky z PET materiálov na vanilín so 79% úspešnosťou
- Konzumácia plastu v podobe zmrzliny môže byť čoskoro realitou
Svetová kríza v podobe plastov sa možno vyrieši vanilkovou príchuťou. Môže sa teda pokojne stať, že si onedlho pochutíme na zmrzline z plastov. Vedci totiž našli spôsob, ako premeniť recyklované plastové fľaše na vanilkovú arómu pomocou geneticky upravených baktérií.
Výskum, ktorý bol nedávno publikovaný v časopise Green Chemistry, navrhuje spôsob, ako využiť baktérie na premenu spotrebného plastu na vanilín, zlúčeninu, ktorá dodáva vanilke jej lahodnú chuť a vôňu. Predstavuje to nielen udržateľný spôsob znižovania plastového odpadu, ale môže to byť aj chutná príležitosť na výrobu (a konzumáciu) zmrzliny.
Efektívna metóda
V novom výskume, ktorý uskutočnil tím z University of Edinburgh, bola baktérie E.coli geneticky upravená tak, aby umožnila premenu kyseliny tereftalovej na vanilín.
PET je druh plastu, ktorý sa bežne používa na výrobu jednorazových plastových fliaš získaný z neobnoviteľných materiálov a súčasné recyklačné metódy ho rozkladajú iba na jeho základné časti, z ktorých jednou je kyselina tereftalová.
IFL Science informuje, že z nich sa potom vyrábajú buď PET, alebo plasty druhej generácie. Každý rok sa vyprodukuje asi 50 miliónov ton PET odpadu, a preto je nevyhnutné nájsť efektívnejšiu a udržateľnejšiu metódu.
Vhodný na konzumáciu
Vedecký tím dokázal premeniť látky z PET materiálov na vanilín so 79 % úspešnosťou. „Toto je prvý príklad použitia biologického systému na recykláciu plastového odpadu. Výsledky nášho výskumu môžu mať veľký dopad na poli plastovej udržateľnosti, pričom takisto demonštrujú silu syntetickej biológie v boji proti súčasným globálnym problémom,“ povedala Joanna Sadler, ktorá sa podieľala na výskume.
Vedci tvrdia, že získaný vanilín je vhodný na ľudskú konzumáciu, musí sa to však ešte overiť a takisto sú potrebné ďalšie testy. Existuje však viac spôsobov použitia vanilínu ako len na výrobu zmrzliny alebo mliečnych koktailov. Používa sa tiež v kozmetickom priemysle a je to dôležitá hromadná chemikália, ktorá sa používa v herbicídoch a čistiacich prostriedkoch.
Možno teda ešte nebudeme vyrábať zmrzlinový pohár z plastovej fľaše, ale tento dômyselný spôsob zníženia odpadu by mohol výrazne prospieť životnému prostrediu a vyriešiť náš súčasný plastový problém. Prísľub zmrzliny je len čerešničkou na torte.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Green Chemistry, IFL Science