Najdrahšie hovädzie na svete vytlačili na 3D tlačiarni. Japonci vypestovali Wagyu v laboratóriu
- Vedcom z univerzity v Osake sa podarilo vypestovať jeden z najlukratívnejších vývozných artiklov Japonska
- V laboratóriu vypestovali svaly a tuk a na 3D tlačiarni z nich vyrobili stejk
- Vedcom z univerzity v Osake sa podarilo vypestovať jeden z najlukratívnejších vývozných artiklov Japonska
- V laboratóriu vypestovali svaly a tuk a na 3D tlačiarni z nich vyrobili stejk
Hovädzie mäso Wagyu predstavuje vrchol luxusu. Kilo takéhoto mäsa stojí okolo 500 eur, v reštauráciách sa stejky z neho bežne podávajú za 300 aj 500 eur za porciu. Japonskému tímu vedcov z univerzity v Osake sa však podarilo stejk vytlačiť na 3D tlačiarni. Informuje o tom Futurism.
Labužníci si toto mäso cenia najmä pre typické mramorovanie. Ide o tuk, ktorý poskytuje mäsu šťavnatosť a nezameniteľnú chuť, mäso sa vďaka nemu doslova rozplýva na jazyku ako maslo. Kravy tohto plemena sa chovajú len v oblasti Kobe a dostávajú špeciálnu starostlivosť. Hýčkajú ich na farmách, kde dostávajú na pitie aj pivo a poskytujú im masáže na uvoľnenie. Chovatelia nesmú dopustiť, aby bolo zviera v strese, to totiž spôsobuje, že je mäso tvrdšie.
Ako uvádzajú vedci v časopise EurekAlert!, odobrali kmeňové bunky z jedinej kravy a v laboratóriu doslova vypestovali svalové a tukové tkanivo. To potom dali do 3D tlačiarne a vytlačili stejk požadovanej mramorovanosti.
Vedci z Osaka University hovoria, že súčasný chov hovädzieho dobytka je neudržateľný kvôli spotrebe vody a emisiám. Mäso vypestované v laboratóriu navyše nespôsobuje smrť zvierat.
„Použili sme histologickú štruktúru Wagyu a vyvinuli sme metódu 3D tlače, ktorá dokáže vyprodukovať komplexné štruktúry doslova na mieru. Ako napríklad svalové vlákna, tuk, ale aj cievy,“ uvádza šéf tímu vedcov Dong-Hee Kang.
Vďaka tomu si môže zákazník vybrať, aké percento tuku vo svojom stejku chce.
3D revolúcia
Ako Futurism podotýka, nie je to ani zďaleka prvý pokus o pestovanie mäsa zo skúmavky. V Izraeli sa takéto mäso už aj komerčne vyrába. Továreň otvorila v júli tohto roka a denne dokáže vyprodukovať mäso, z ktorého by sa dalo vyrobiť 5 500 burgerov.
Spoločnosť uvádza, že pestovanie mäsa v laboratóriu vyprodukuje až o 80 % menej skleníkových plynov, potrebuje až o 99 % menej územia a spotrebuje až o 96 % menej vody ako konvenčný chov hovädzieho dobytka.
Čítajte viac z kategórie: Zahraničie
Zdroje: Futurism, EurekAlert!