V dnešnom šialenom svete nejeme kvôli hladu, zajedáme emócie. Jednoduchá zmena môže zásadne zlepšiť tvoj život
- Uponáhľané životné tempo neberie ohľad na správne stravovacie návyky. Ľudia po celom svete konzumujú málo výrobkov, ktoré predstavujú vyváženú stravu
- Stres, únava, množstvo povinností vedú k hltaniu obeda či k jeho nejedeniu. Nezdravé suroviny tomu celému len dopomáhajú
- Ako sa však stravovať rozumne a zároveň výživne?
- Uponáhľané životné tempo neberie ohľad na správne stravovacie návyky. Ľudia po celom svete konzumujú málo výrobkov, ktoré predstavujú vyváženú stravu
- Stres, únava, množstvo povinností vedú k hltaniu obeda či k jeho nejedeniu. Nezdravé suroviny tomu celému len dopomáhajú
- Ako sa však stravovať rozumne a zároveň výživne?
Vedomé stravovanie je o tom, že si jedlo vychutnáme. Hlavným cieľom vedomého stravovania je lepšie sa vžiť do všetkých zmyslov – zraku, čuchu, sluchu, chuti, citu a myšlienok počas stravovacích zážitkov bez rušenia.
„Keď budem raňajkovať, nebudem držať iPad a čítať dnešné správy. Nekontrolujem si e-maily. Budem len sedieť na tichom mieste. Môže to byť aj gauč, nemusím sedieť pri jedálenskom stole,“ vysvetlil Fung pre CNN.
Uponáhľaný život, uponáhľané stravovacie návyky
Rozumné stravovanie zahŕňa sledovanie pocitov po jedle a signálov, ktoré tvoje telo vysiela o chuti, spokojnosti i plnosti. Pre mnohých z nás je uponáhľaný každodenný život často uponáhľanou záležitosťou aj pri jedle. Jeme bezmyšlienkovito a „lopatami“ strhávame jedlo bez ohľadu na to, či sme stále hladní, alebo nie.
V dnešnom uponáhľanom svete mnohí jeme z iných dôvodov, ako je hlad. Berieme ohľad na uspokojenie emocionálnych potrieb, odbúranie stresu alebo zvládanie nepríjemných emócií, akými sú smútok, úzkosť, samota alebo nuda. Rozumné jedenie je opakom tohto druhu nezdravého „bezduchého“ stravovania.
Portál Helpguide uviedol výhody ohľaduplného stravovania:
- Spomaľ a oddýchni si od zhonu, odbúraj stres a úzkosť
- Preskúmaj a zmeň svoj vzťah k jedlu. Pomôže ti to napríklad všimnúť si, keď sa k jedlu dostaneš z iných dôvodov, ako je hlad.
- Dopraj si väčšiu radosť z jedla, ktoré konzumuješ, pretože sa naučíš spomaliť a viac si vážiť samotné jedlo.
- Rob zdravšie rozhodnutia o tom, čo ješ, a zameraj sa na to, ako sa cítiš po každom jedle.
- Zlepši svoje trávenie tým, že budeš jesť pomalšie. Cítiš sa tým pádom plnší skôr.
- Vytvor si lepšie spojenie s tým, odkiaľ jedlo pochádza, ako sa vyrába a podobne
- Jedzte zdravšie a vyváženejšie.
Prvým krokom k vedomému stravovaniu je, že sa párkrát zhlboka nadýchneš a vezmeš do úvahy zdravotnú hodnotu každého kúska jedla. Aj keď odborníci na výživu neustále diskutujú o tom, ktoré potraviny sú „zdravé“ a ktoré nie, najlepšou zásadou je jesť jedlo, ktoré je čo najbližšie spôsobu, akým ho príroda pripravila, informuje NCBI.
Počúvaj svoj žalúdok, nie tanier
Podľa Helguide pri nakupovaní, varení, podávaní či jedení jedla zamestnaj všetky zmysly. Buď zvedavý a rob si poznámky o sebe, ale aj o jedle, ktoré sa chystáš jesť. Všimni si, ako sedíš, seď s dobrým držaním tela, ale zostaň uvoľnený. Vnímaj svoje okolie, ale nauč sa ho vylaďovať. Keď sa budeš príliš zameriavať na okolie, nebudeš venovať dostatočnú pozornosť jedlu.
Zisti, prečo vlastne ideš jesť toto konkrétne jedlo. Ješ, pretože si skutočne hladný, alebo sa nudíš či potrebuješ rozptýliť? Zameraj sa na to, ako sa tvoje skúsenosti menia z momentu na moment. Cítiš, že si plný? Si spokojný? Nájdi si čas, zostaň prítomný a neponáhľaj sa. Počúvaj svoj žalúdok, nie tanier, tvrdia odborníci.
Poďakuj sa a zamysli sa nad tým, odkiaľ jedlo pochádza, zapojené rastliny alebo zvieratá a všetci ľudia, ktorých bolo potrebné previesť a priniesť na tanier. Všímaj si pôvod potravín, môže ti to pomôcť urobiť múdrejšie a udržateľnejšie rozhodnutia.
Pokračuj v jedení pomaly, keď sa rozprávaš so svojimi spoločníkmi, dávaj veľký pozor na signály sýtosti tvojho tela. Ak ješ sám, zostaň prítomný v konzumácii jedla.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: edition.cnn.com, helpguide.org, ncbi.nlm.nih.gov